hipermarkety Forum - 4programmers

No item elements found in rss feed.

Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 Następna

[Java] Przechywcenie zdarzenia "kill"

Witam. Mój problem polega na: Napisałem demona, który musi działać nieprzerwanie. Korzysta on z różnych zasobów do sterowania centralami jednak cały mechanizm jest bardzo niestabilny z powodu np problemów z siecią, obciążeniem bazy itp. Jest możliwość w javie, aby przechwycić zdarzenie gdy jvm od programu jest niszczone i w tym momencie uruchomić ponownie ten sam program?
2010-10-30 12:47:32

[Newbie] Dopisanie funkcji do istniejącej biblioteki

Witam Mam biblioteke dll z moda gry, problem w tym ze ten mod nie jest rozwijany od kilku lat a kod jest zamkniety, chcialbym dopisać 1 funkcje http://www.quake3hut.co.uk/q3coding/FindRadius%20for%20Quake%203.htm I moje pytanie brzmi: czy istnieje możliwość dopisania tej funkcji do skompilowanej biblioteki dll ? Pozdrawiam
2010-10-30 12:16:54

[Java] zatrzymanie systemu w javie

Witam Chciałbym stworzyć coś w rodzaju antywirusa,który będzie "zawieszał" system.Wtedy będzie mógł go przeszukać w poszukiwaniu wirusów.Probiem polega na tym że nie mam pojęcia jak chwilowo zatrzymać system [???] Z resztą jakoś se poradzę.Jeśli w javie nie można tego zrobić to w czym [???] Z góry dziękuje ;-)
2010-10-30 11:31:07

[Delphi/Pascal] Wczytwanie i permutacja k literowego ciagu

Na początku chciałbym wszystkich przywitać będąc świeżakiem na forum i całkowitym nowicjuszem programistycznym:) Na zajeciach przerabiamy teraz delphi. Póki robiliśmy jakieś tam podstawy to szło całkiem nieźle. Teraz jednak dostaliśmy do zrobienia program i szczerze mówiąc nie wiem zupełnie jak ruszyć dlatego każda podpowiedź mi się przyda. Mam zrobić program który wczytuje k-literowy ciąg znaków a następnie wyświetla wszystkie jego permutacje. Moim głównym problemem jest samo to że robimy program w delphi7, kiedy zdecydowanie bardziej wole tradycyjne programowanie bez tych wszystkich okienek i komponentów do wstawiania w forme. Powoduje to że ciężko mi się skupić na samym kodzie bo mam problem ze zgraniem i dobraniem odpowiednich komponentów. Ma ktoś jakieś pomysły? Jak już wspominałem, każda pomoc się przyda! Z góry dzięki
2010-10-30 10:37:21

[Delphi/Pascal] StringGrid/RichEdit itp.

Witam. Mam kilka pytanek dotyczących obsługi Delphi. Mianowicie: 1) Mam do RichEdita wczytany plik *.rtf przy pomory richedit1.Lines.LoadFromFile(). W tym wczytanym tekście chciałbym zmienić wszystkie napisy które są kursywą na podkreślone o kolorze czerwonym. Może ktoś podrzucić rozwiazanie mojego problemu? Bo szukałem już chyba wszędzie i nadal nie wiem. Próbowałem to zrobić tak: if (richedit1.SelAttributes.Style = [fsItalic]) then begin richedit1.SelAttributes.Style := [fsUnderline]; richedit1.SelAttributes.Color :=clRed; end; ale niestety to nie działa... 2) Do StringGrida wczytuję x kolumn i y wierszy liczb (parametry x,y podawane przez usera). Chciałbym na koniec zapisać te liczby wierszami do pliku tekstowego. Znalazłem (chyba w gotowcach) procedurkę na odczyt/zapis ale coś nie idzie mi jej użycie. Może ktoś to przybliżyć? Albo ewentualnei podać jakiś inny komponent przy pomocy którego łatwiej wykonam to co opisałem? 3) Mam do rozwiązania zadanie które z podanego wzoru matematycznego (dopuszczalne są wyrażenia w nawiasach, potęgowanie i dzielenie. Program ma odczytać wzór, ładnie go sformatować i wyświetlić na ekranie. Ma ktoś pomysł jak można się do tego zabrać? Tzn. przy pomocy jakiegoś case czy czegoś innego? Jak rozróźnić kolejne nawiasy (jeśli np. na początku wzoru są 3 lewe? W czym najlepiej to wypisywać? W memo, czy np. lepiej od razu zapisywać kolejne linie do pliku txt? Np. taki wzorek: (((1-x)^3)/(x^2-1))^3 żeby wyglądał po formacie tak: 3 |- 3 -| | (1-x) | | ------- | | 2 | |_ x - 1 _|
2010-10-30 09:32:34

[C# i .NET] przedstawienie daty z mysql w listview

Chciałby z tabeli w bazie danych mysql pobrać datę zapisaną w formacie YYYYMMDD i przedstawić ja w listview. Jednak przy kompilacji otrzymuję komunikat o błędzie. Do listview wprowadzam to w ten sposób : data[2] = reader["data_w"].ToString(); Jak powinienem zrobić to prawidłowo, by w kolumnie wyświetlana była data z mysql?
2010-10-30 08:38:29

[Newbie] Petla for - warunek petli

Witam, mam takie pytanie czy mając taka przykładowa pętle: for(int i=1;i
2010-10-30 02:08:43

[Webmastering] Pasek przewijania w ff

Witam Mam pytanie odnośnie paska przewijania w ff. Czy jest możliwość w divie stworzenia paska przewijania, który będzie wyglądał inaczej niż standardowy? Wiem, że nie ma takiej możliwości w CSS2, lecz nie jestem pewny o CSS 3 oraz ajax. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić proszę o info.
2010-10-30 01:45:46

[C# i .NET] Program od czego zacząć

Witam! Mam kilka pytań, chcialbym napisać program w C# taki magazyn, polegalby ona na tym ze jest powiedzmy 15 osob i każda ma swoj dzial, jedna osoba ma czyjniki, druga ma bezpieczniki itd. chodzi o to aby byly konta dla kazdej z osob, kazda z osob moglaby zdejmowac ze stanu z kazdej kategorii a osoba odpowiedzialna za dzial mogla by wprowadzac na stan. Program musialby być zainstalowany na kilku komputerach a baza danych na serwerze i teraz poje pytanie od czego musialbym zacząć, zaczynam naukę C# i na początek taki program latwy nie bedzie, jak z bazą danych jakie rozwiązanie. Poszę o malą pomoc i wytlumaczenie podstawowych rzeczy jakby to mialo wyglądać. dodam jeszcze ze tam maja byc zapisane tylko kilka elementow w bazie danych np typ, rodzaj, opis, szt., i przy jakim poziomie komunikat o maej ilości.
2010-10-30 01:43:19

[Webmastering] mysql pdo

Jakie polecacie nakładki na pdo?
2010-10-30 01:34:40

[Newbie] mysql pdo

Jakie polecacie nakładki na pdo?
2010-10-30 01:34:40

[C/C++] [c++] allegro - program nie odświeża ekranu

dobry wieczór wszystkim! próbuję swoich sił z biblioteką allegro. po przepisaniu do kompilatora(dev c++ 4.9.9.2) przykładowych programów i skompilowaniu ich wszystko działa. problem polega na tym że dostaję puste okno. jeśli zasłonię je innym oknem które potem zminimalizuje to pokazuje mi się to co wyrysowałem na ekranie. było by miło gdyby można oglądać zmiany na ekranie bez przesłaniania okna i gdyby obraz odświeżał się samodzielnie. ma ktoś jakieś pomysły? przepraszam jeśli było, ale szukałem i nie znalazłem
2010-10-30 00:41:22

[Delphi/Pascal] delphi timer i przesuwanie obrazka

if dol = true then bomba.top := bomba.top + 10; if dol = false then bomba.top := bomba.top - 10; if bomba.top = Y then dol := false; Mam takie pytanie a mianowicie co mam tam jeszcze dopisać w tym kodzie żeby obrazek, który przesuwa się z góry na dół, nie odbijał mi się tylko tak jakby restartował się i na nowo przesuwał mi się z góry na dół?? Hehe, fajnie to napisałem xD A i mam prośbę jeśli temat już był to proszę o wysłanie linka na ten adres: mm1m@wp.pl Ale wątpie że było... Nie mam niestety czasu na przeglądanie całego forum, a w wyszukiwarce nie bardzo wiem co wpisać bo chyba całego zdania nie wpisze tam...:D
2010-10-29 23:42:20

[Newbie] [C++] Praca na oryginalnych obiektach klasy

Witam! Co trzeba zrobić aby pracować na oryginalnych obiektach klasy, a nie na kopiach. Wywołuję sobie funkcję poraz 2., ale moja zmienna klasy jest początkowa tzn. 100, ale obniżyłem ją w poprzednio wywołanej funkcji. Podam kod: void fight(monster Opponent, character Hero) { do { system("cls"); cout
2010-10-29 23:31:03

[Newbie] [CSS]Jak pozycjonować stronę i jej tło?

Witam. uczę się właśnie CSS i mam takie pytanka tj. 1)Jak zrobić żeby strona była zawsze na środku, niezależnie od rozdzielczości na której będzie wyświetlana? Do tej pory używałem do tego oraz tabeli i dopiero w jej wnętrzu stosowałem . 2)Zakładając że strona jest już w centrum strony jak odpowiednio wyśrodkować jej tło? Tzn. podaje przykład strony jaką udało mi się odszukać: http://www.execute.pl/projektowanie-stron-internetowych.html chodzi mi o to przedłużenie np paska nawigacyjnego po lewej i prawej, przy kazdej rozdzielczosci strona bedzie zawsze na srodku a to tlo i te przedluzenia zawsze na swoim miejscu. Mam nadzieje ze dobrze sprecyzowałem pytania i otrzymam odpowiedzi bardziej sensowne niż "znajdź dobry kurs lub książkę" bo tyle to i ja sam wiem.
2010-10-29 23:30:02

[C# i .NET] Zapisanie linie na końcu pliku

W jaki sposób mogę dopisać linie do istniejącego już pliku? Mam taki kod: TextWriter gracze = new StreamWriter(@"C:lista_graczy.txt"); gracze.WriteLine(nazwa.Text.ToString()); gracze.Close(); ale on nie dopisuje mi linie tylko nadpisuje pierwszą.
2010-10-29 23:18:04

[C/C++] [QT] Pytanie odnośnie okien

Mam pytanie związane z relacjami pomiędzy oknami. Mam główne okno, od którego będą pochodzić kolejne - tylko pytanie jak zrobić, żeby wyświetlać te kolejne okna po naciśnięciu w jakiś przycisk? Np. mamy główne okno, a w nim przycisk "Pokaż bazę". Chciałbym aby po jego naciśnięciu wyświetlała mi się w nowym oknie baza danych, którą wcześniej stworzyłem i uzupełniłem. Chce też, żeby to nie było całkiem nowe okno, tylko w miejscu obecnego wyświetliło się to nowe. Wystarczy mi korzystać z dialogów między oknami? Czy muszę użyć jakiś innych opcji? I czy zawsze na takim szablonie mogę tworzyć relacje między oknami - przechodzenie do różnych części programu?
2010-10-29 22:38:59

[C# i .NET] TopMost vs TopLevel

Witam. Chciałbym aby przy uruchomieniu mojego programu od razu pokazywało się drugie okno ale musi być nad oknem głównym. Napisałem więc taki kod: private void glowne_Load(object sender, EventArgs e) { wybor wybor = new wybor(); wybor.TopMost = true; wybor.Show(); } Jednak chciałbym aby okno drugie nie było zawsze na wierzchu ponieważ może być to uciążliwe, ale podstawiając za TopMost TopLevel okno pojawia się pod oknem głównym. Co zrobić aby okno "wybor" pojawiało się nad oknem głównym ale żeby użytkownik nie był skazany na ciągłe jego oglądanie ;).
2010-10-29 20:52:00

[Java] jsp

mam taki plik.jsp Simple JSP jednak jak odpalam wyskakuje mi błąd org.apache.jasper.JasperException: An exception occurred processing JSP page /plik.jsp at line 21
2010-10-29 20:27:38

[C/C++] [Linux] pid bratniego procesu

W procesie rodzic uruchamiam procesy jeden po drugim potomek1 a następnie potomek2 (używając fork i execl). Chcę żeby potomek2 w pewnym momencie poczekał aż potomek1 skończy działanie. Dlatego w potomek2 chcę użyć waitpid(pid_potomek1). Tylko skąd wziąć pid_potomek1 np z poziomu rozdzica i przekazać go jako parametr do potomek2? Potomkowie w rodzicu są widziani zawsze z pid=0 prawda?
2010-10-29 20:09:24

[C# i .NET] odzielanie danych

mam tego typu dane: Elapsed time ECG (seconds) (mV) 20.000 0.169 20.001 0.177 20.003 0.177 20.004 0.169 20.006 0.177 20.007 0.177 chciałabym żeby te 2 pierwsze linijki zostały usunięte, i żeby pierwsza kolumna weszła do jednej tablicy, a 2 do drugiej. Dopiero się uczę więc proszę o wyrozumiałość
2010-10-29 19:56:26

[C/C++] Problem z funkcją

Witam. Od jakiegoś czasu uczę się c++ i mam pewien problem. Chcę napisać program, który będzie liczył ze stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita. Nic w tym trudnego, lecz dla "utrudnienia" chciałbym wykonać obliczenie w funkcji... i tu mam problem. Oto mój kod: #include using namespace std; int stopnie(int); int main() { int a; cout > a; int b = stopnie(a); cout
2010-10-29 19:48:57

[C/C++] Jaka biblioteka do wizualizacji

Witam Mam do wykonania projekt pod tytułem "Graficzna realizacja kolorowania mapy przy pomocy jak najmniejszej liczby kolorów z wykorzystaniem teorii grafów".Niektóre z algorytmów które będę wykorzystywał są omówione w internecie.Nie mam jednaj żadnej koncepcji jeśli chodzi o bibliotekę graficzną.Zastanawiałem się nad Allegro ale nie wiem czy na da się do symulacji(tzn ze narysuje jakiś tam graf a potem pokoloruje mapkę).Prosiłbym o sugestie
2010-10-29 19:31:11

[Bazy danych] Kwerenda Wybierająca z operatorem Between

Witam, Mam do zrobienia referat z Kwerend wybierających i funkcjonalnych. Mam opisane wszystkie z przykładami lecz nie mam nic na temat : Kwerendy wybierającej z between. Prosił bym o pomoc i podanie prostego przykładu tej kwerendu. Dziękuje i pozdrawiam, Adam ebay(at)wp.pl
2010-10-29 18:59:55

[Inne] Suma pierwiastów licz naturalnych <1;n>

Jak najszybciej obliczyć sumę pierwiastków kolejnych liczb naturalnych od 1 do n?
2010-10-29 18:47:01

[Newbie] xampp i udostepnianie www innym userom

Witam, szukalam troche podobnego wątku ale nie moge znaleźć konkretow. Mam postawiony server za pomoca xampp... kiedy wpisze http://localhost wyswietla mi sie w przegladarce index strony www z odpowiedniego folderu htdocs na dysku. Zapis ten jest rownowazny z http://localhost http://moje_IP chcialabym zeby np ktos z zewnatrz mogl po podaniu linku mogl obejrzec www umieszczone w katalogu htdocs. U mnie wszystko wporzadku, stronka dziala. Wysylam link do znajomej i strona bez opowiedzi. Robie tak jak w googlach znalazlam czyli podaje znajomej link jako http://moje_IP czyli http://192.68.0.198 :( help
2010-10-29 18:35:01

[Hardware/Software] Licznik danych do sieci Play

Moja koleżanka posiada internet w sieci komórkowej Play, modem od Play dołączany do USB, płaci abonament, ma limit danych. W komputerze (laptop) ma Windows XP Pro SP2. Wypróbowałem ten program: http://www.pobieralnia.pl/plik-1525-traffic-counter-2.0.html http://www.009soft.com/products/traffic-counter.htm Zainstalowałem, ale po uruchomieniu lub po nawiązaniu łączności pojawia się błąd windowsowy (z przyciskami "wyślij raport do Microsoft" i "nie wysyłaj"). W każdym razie, ten program nie działa przy łączności z Play. Jaki polecacie inny program umożliwiający kontrolę ilości przesyłanych danych przez sieć lub do internetu / z internetu? Google mi nie pomogło, zawsze sprowadzało do "Traffic Counter", o którym napisałem wyżej.
2010-10-29 17:17:55

[Delphi/Pascal] Straty w memo

Wie ktoś może czym spowodowana jest strata jednego znaku podczas przenoszenia tekstu z jednego memo do drugiego??
2010-10-29 17:16:50

[Newbie] c# dodawanie wartości z label.

Jeśli mam cyfry umieszczone w label1 oraz w label2, można to jakimś prostym kodem dodać do siebie i zapisać wynik w label3 ?
2010-10-29 17:13:52

[C/C++] funkcja - najcześciej występujący znak

Funkcja zwracająca najczęściej występujący znak w stringu: int CountChars(string prelstring) { char *lstring= &prelstring[0]; int NumLstring =0; while(*(lstring+NumLstring)) NumLstring++; return NumLstring; } char MaxChars(string prelstring) { int NumLstring = CountChars(prelstring), lstack, lstack2=0; char *lstring= &prelstring[0], MaxChar, tempR; cout
2010-10-29 17:12:28

[Newbie] [C++/SDL] Invert?

Musze przepisac kod z SDL C++ na coś innego - utknąłem jednak w 1 miejscu - szukałem w google, jednak to nie było to, co chciałem. Czy ktoś wie, moze wytłumaczyć, jak rozumieć taką instrukcję? int k = invert ? a : b; Przecież nie ma tam żadnego wyr. logicznego, więc o co chodzi?
2010-10-29 16:45:55

[Delphi/Pascal] [Delpi] ListView problem

Witam, Mam pewien problem gdyz pisze program ktory wysyla naraz ta sama wiadomosc na wszystkie numery gg osob z listy (ListView1).I tu zaczynaja sie schody gdyz w liscie kazdy jest podpisany nazwa pod ktora kryje sie numer ktorego na niej nie widac.Chcialbym zeby wszystkie te nr gg pod tymi nazwami na ListViewie byly tutaj zamiast Edit4. gglite1.GGSendMessage(true,strToInt(edit4.text), memo1.Text,MsgFormat); 2 sprawa to ja ladowac plik ini do ListViewa i jak go zapisywac. Z gory Dzieki
2010-10-29 16:31:36

[Webmastering] [html] Zdjęcie sie nie ładuje

Witam, mam następujący problem, mam kod Pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem, mianowicie zdjęcie sie nie wczytuje, jak skopiuje adres z źrodla i wkleje do przegladarki to zdjecie normalnie sie otwiera. tak jakby coś blokowało wczytywanie. Pytanie czy i jak to ominąć tutaj daje link poglądowy http://jimmorrison.bee.pl/ Sorry ze zdjęcie jest z strony z filmami porno, ale takie akurat mam zlecenie:P, a reszta przykładów działa
2010-10-29 15:56:52

[C# i .NET] Jaka alternatywa do przepisania z c#.net

Mam problem Moja aplikacja działa mniej więcej tak załadowane xmle to ustawienia i dane w DB Dwa wątki pracujące równolegle 1 pobiera dane z portu1 (gps) i wybiera odpowiednie dane z DB w zależności od odczytu 2 przygotowuje i wysyła dane do zewnętrznych urządzeń po specyficznym protokole na port2 Problem polega na tym ze maszynka na ktorym to pracuje to malenki pccik z 6 calowym dotykowcem i systemem na CF ramu 256 lub 512 (więc o plikach wymiany można zapomnieć) System testowałem XP i embeded Niestety kilka form watki sporo komponentów i DB zarzyna sprzęt. Moje pytanie na jakie środowisko to przepisać (najlepiej darmowe) żeby tak nie muliło
2010-10-29 15:42:52

[Newbie] [C#] nie zapisuje do bazy i nie mogę znaleść błedu

Witam Czy ktoś mógłby zerknąc na kod? nie zapisuje mi wzoru do bazy choć kod wydaje się w porządku mam w bazie tabele wzory ma dwa pola tresc_wzor i Id_wzor, id_wzor jest typu int z odznaczoną pozycją allow nulls oczywiście, i jest włączone is identity czyli autoinkrementacja. na formatce jest jeden datagridview, dwa buttony jeden do dodania wzoru, drugi do usuniecia, wzór się wpisuje w textboxa. namespace HRM_MBTI { public partial class FormWzor : Form { private BazaLinqDataContext Dc; public FormWzor(BazaLinqDataContext dc) { Dc = dc; InitializeComponent(); Inicjalizuj3(); } public void Inicjalizuj3() { DGV_wzory.AutoGenerateColumns = false; DGV_wzory.DataSource = (from s in Dc.wzories select s); col_ID_wzoru.DataPropertyName = "ID_wzor"; col_tresc_wzoru.DataPropertyName = "tresc_wzor"; } private void BTAddWzor_Click(object sender, EventArgs e) { bool poprawne = true; string komunikat = ""; if (TxtBWzor.Text.Equals(String.Empty)) { poprawne = false; komunikat += "Treść wzoru nie może być pusta! n"; } if (poprawne) { wzory wzor = new wzory() { tresc_wzor = TxtBWzor.Text }; Dc.wzories.InsertOnSubmit(wzor); Dc.SubmitChanges(); Inicjalizuj3(); } else { MessageBox.Show(komunikat); } } private void BTDelWzor_Click(object sender, EventArgs e) { if (DGV_wzory.SelectedRows.Count > 0) { int id_wzoru = (int)DGV_wzory.SelectedRows[0].Cells[0].Value; wzory del_wzor = (from s in Dc.wzories where s.ID_wzor == id_wzoru select s).FirstOrDefault(); Dc.wzories.DeleteOnSubmit(del_wzor); Dc.SubmitChanges(); Inicjalizuj3(); } } } }
2010-10-29 15:33:16

[Delphi/Pascal] Limit linii w memo

Witam W pliku tekstowym jest coś takiego: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 i jak zrobić żeby po naciśnięciu buttona1 załadowało do memo tylko 4 albo 5 itd?? Chodzi o to że wartość ile ma załadować będzie sie wpisywało do edit1 i jak pisze tam 3 to załaduje tylko 3 linie do memo
2010-10-29 15:31:04

[Java] aplet prawa dostepu

Wiatam. Mam aplet który wyświetla zdjęcie znajdujące się: temp/abc.jpg względem aplet.jar, przez Applet Viewer wszystko działa, natomiast po przez przeglądarnie NIE, błąd( access denied) po stworzeniu certyfikatu i przypisanie do *jar-a aplet już działa ale nie wyświetla zdjęcia ( tak jakby nie rozpoznawał ścieżki: temp/abc.jpg ) w ten sposób stworzyłem certyfikat: keytool -genkey -keystore mojeklucze -alias moje keytool -selfcert -alias moje -keystore mojeklucze jarsigner -keystore mojeklucze jakisTam.jar moje prosił bym o pomoc w rozwiązanu problemu
2010-10-29 14:22:18

[Java] [EJB] Principal w metodach Scheduled

Witam. Mam sobie klasę typu @Stateless @RunAs("admin") public class SomeEjb { @Resource private SessionContext context; @Schedule(...) public someMethod() { ... context.isCallerInRole("admin"); // to mi zwróci false ... } } Na dodatek w sun-web.xml mam ustawioną tożsamość run-as na: run-as run-as admin Czy ktoś wie jak można ustawić grupy tożsamości która woła metody typu Schedule ? PS. Używam Glassfisha.
2010-10-29 14:02:59

[Hardware/Software] drukarka nie drukuje

witam. mam drukarke podlaczona pod siec lan (przewodowo, magistrala liniowa) i wykrywa ja na komputerach ale jak chce drukowac to nic sie nie dzieje a koncowo wywala blad. co robic zebym mogl drukowac sieciowo ? ;) z gory serdecznie dziekuje za pomoc :)
2010-10-29 13:33:45

[Java] [MVN] wolny build gdy brakuje neta, a jary są

Witam, przypuśćmy, że mamy projekt oparty o mavena. Build został uruchomiony w momencie gdy był net i wszystkie biblioteki zostały ściągnięte do lokalnego repozytorium. Gdy zabraknie neta, to maven nadal próbuje ściągnąć (czy może tylko próbuje coś tam sprawdzić z repo w necie ) jara. Build działa, tyle że maven późno orientuje się, że ma taką bibliotekę na dysku i nie ma neta ( z builda bardzo małego projektu - 6 sekund - robi się ponad minuta ). Czy da się może mavenowi ustawić jakiś timeout? Czy jedynym rozwiązaniem jest ustawienie wtedy scope bibliotek na system i pokazanie gdzie dane jary leżą?
2010-10-29 11:55:50

[C/C++] Dynamiczne tworzenie obiektów

Dzień dobry, otóż mam taki problem: mam zadeklarowaną jakąś tam klasę (załóżmy klasa_A) i kiedy skompiluję program to mam możliwość wpisania komendy make_object [nazwa] która tworzy obiekt klasy klasa_A o nazwie nazwa. I jak generalnie to zaimplementować ? Domyślam się, że dynamicznie (za pomocą new) tylko jak nazwać ten obiekt, jak skojarzyć go z tą nazwa ? z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
2010-10-29 11:54:15

[Hardware/Software] Co dokupić? Co poprawić?

Dzień dobry, otóż mam taki problem: mam zadeklarowaną jakąś tam klasę (załóżmy klasa_A) i kiedy skompiluję program to mam możliwość wpisania komendy make_object [nazwa] która tworzy obiekt klasy klasa_A o nazwie nazwa. I jak generalnie to zaimplementować ? Domyślam się, że dynamicznie (za pomocą new) tylko jak nazwać ten obiekt, jak skojarzyć go z tą nazwa ? z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
2010-10-29 11:54:15

[Newbie] Google code - polaczenie z HG

Jak połączyć i synchronizować kod z serwerem google code, który używa Mercuiala(czyli HG)? Programuję w Javie pod NetBeans ? Co mam zainstalować TortoiseHG czy sam Mercurial ? Gdzie i jak ustawić parametry do komunikacji z serwerem google code ? pomocy
2010-10-29 10:56:50

[Flame] Hasło PiS: Zagłosuj na Stanię, to Ci nie stanie

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8581783,SMS_wyborczy___Zaglosuj_na_Stanie__to_Ci_nie_stanie_.html Ależ PiS się pięknie kompromituje [rotfl]
2010-10-29 10:40:37

[C# i .NET] Przesuwanie buttonow. C++

Mam takie zadanie. Na formie musza mi sie wyswietlic losowo ulozone buttony. Na kazdym jest literka. D,O,M,E,K. Musze miec mozliwosc przesuwania tymi buttonami tak, zebym mogl z nich ulozyc napis. Jestem z programowania bardziej zielony od forumowego loga. Proszew o pomoc. Mam czas do 11 25. :(
2010-10-29 10:04:06

[Newbie] SVN

Jak zainstalować aplikację typu SVN aby kod był przechowywany na pendrivie ? Chciałbym mieć możliwość przenoszenia tego kodu i edytowania go na różnych komputerach? Jaki SVN wybrać i jak go zainstalować aby chodził z pendrivie (coś w stylu aplikacji Portable)? Kolejne pytanie, czy jest możliwość edytowania tego np na Windowsie 7 oraz Ubuntu czy tylko jedna rodzina systemów operacyjnych jest możliwa ?
2010-10-29 09:21:51

[Webmastering] [js] na localhost - na serwerze DOM Exception 8

Wrzuciłem testową stronkę na serwer, aby sprawdzić czy działa tak jak na moim apache. Wyskoczył problem: plik ze skryptem javascript jakoś dziwnie się ściągał (był wysyłany ze złym nagłówkiem). Ustawiłem w .htaccess aby js szło jako application/x-javascript. Ten błąd zniknął, natomiast pozostał Uncaught Error: NOT_FOUND_ERR: DOM Exception 8 Błąd ma miejsce tu: function enter(target) { 33 xhttp.open("GET", target+".xml", true) 34 xhttp.onreadystatechange = function () { 35 if(xhttp.readyState == 4) { 36 if(xhttp.status == 404) alert("Nie udało się załadować strony") 37 else { 38 var xres = xhttp.responseXML 39 resultDocument = xsltProcessor.transformToFragment(xres,document) 40 while(document.getElementById("target").hasChildNodes()) 41 document.getElementById("target").removeChild(document.getElementById("target").firstChild) 42 document.getElementById("target").appendChild(resultDocument) main.js:42Uncaught Error: NOT_FOUND_ERR: DOM Exception 8 43 } 44 } 45 } 46 xhttp.send() 47 } Wszystkie elementy rzecz jasna istnieją. Co może być nie tak? Jak to poprawić?
2010-10-29 00:35:08

[C# i .NET] WebBrowswer środkowy przycisk myszy

Witam, staram się napisać przeglądarkę opartą o komponent WebBrowswer. Postanowiłem stworzyć opcje, że po najechaniu na link i wciśnięciu przycisku"middlemouse", zostaje otwarta nowa tabPage i link zostaje w niej nawigowany. Problem polega na tym iż w chwili wciśnięcia tego przycisku następuje uaktywnienie funkcji przewijania strony za pomocą ruchów myszką. Moje pytanie brzmi czy istnieje jakiś sposób na wyłączenie tej funkcji?
2010-10-29 00:10:44

[C/C++] Prosty pseudokod

0
2010-10-28 23:51:07

[C/C++] [FUNKCJE] CRASH APLIKACJI

Hi! Mam problem z takim błędem: program łapie crasha po takiej funkcji, oto kod: void fight(monster Opponent, character Hero) { system("cls"); do { system("cls"); cout
2010-10-28 23:23:14

[Newbie] [FUNKCJE] CRASH APLIKACJI

Hi! Mam problem z takim błędem: program łapie crasha po takiej funkcji, oto kod: void fight(monster Opponent, character Hero) { system("cls"); do { system("cls"); cout
2010-10-28 23:23:14

[Newbie] [Pascal] O co chodzilo prowadzacemu?

hej, mam takie zadanie: Wykorzystując parametr długości pola, napisz program który będzie wyświetlał twoje imię i nazwisko i adres. Każdy wiersz ma rozpoczynać się o cztery spacje dalej niż poprzedni. Czy jemu po prostu chodzi o to zeby odczytane do jakis zmiennych stringi imie,nazwisko,adres wydrukowac za pomoca petli for ? np. for i:=0 to length(imie) do write(imie[i]); Czy moze jest w Pascalu jakas opcja formatowania tekstu w stylu imie:0:4 (to nie dziala) zeby drukowalo po 4 spacjach cos nastepnego?
2010-10-28 22:32:53

[Delphi/Pascal] [Pascal] O co chodzilo prowadzacemu?

hej, mam takie zadanie: Wykorzystując parametr długości pola, napisz program który będzie wyświetlał twoje imię i nazwisko i adres. Każdy wiersz ma rozpoczynać się o cztery spacje dalej niż poprzedni. Czy jemu po prostu chodzi o to zeby odczytane do jakis zmiennych stringi imie,nazwisko,adres wydrukowac za pomoca petli for ? np. for i:=0 to length(imie) do write(imie[i]); Czy moze jest w Pascalu jakas opcja formatowania tekstu w stylu imie:0:4 (to nie dziala) zeby drukowalo po 4 spacjach cos nastepnego?
2010-10-28 22:32:53

[Newbie] program liczacy n-ty wyraz

#include #include #include using namespace std; main() { double n; cout
2010-10-28 22:25:23

[C/C++] program liczacy n-ty wyraz

#include #include #include using namespace std; main() { double n; cout
2010-10-28 22:25:23

[Off-Topic] Rozszerzenia kompilatorów

Chciałem się zapytać co myślicie na temat rozszerzeń kompilatorów (niezgodnych ze standardem języka)? Z jednej strony ułatwiają one zazwyczaj pisanie kodu, robią go czytelniejszym (dla twórcy), najczęściej przyśpieszają plik wyjściowy. Z drugiej strony... No właśnie co? Wiem że rzeczy niezgodne ze standardem są po prostu ZUE (wielu początkujących używających tablic o zmiennej wielkości w C++ zostało za to upomnianych ;) )i czynią kod nieprzenośnym i/lub nieczytelnym dla kogoś nieobeznanego w rozszerzeniach dla danego kompilatora. Ale czy to znaczy że nigdy nie można ich używać czy że używać, ale w prywatnym kodzie i rzadko. PS. Pisząc myślę konkretnie o języku C++ ale zastanawiam się ogólnie. PPS. Mając na myśli rozszerzenia kompilatora mam na myśli coś zgoła innego niż np. atrybuty specyficzne dla kompilatora. W przypadku atrybutów można robić jakieś #define NORETURN __attribute((noreturn)) i w razie potrzeby zmieniać define. W przypadku rozszerzeń cały kod idzie do kosza.
2010-10-28 21:20:46

[Newbie] cin i string - problem

string wyraz; coutwyraz; Error: no operator ">>" matches these operands O co chodzi?
2010-10-28 21:13:05

[Delphi/Pascal] Badanie sesji użytkowników

Haj. Czy ktoś ma sposób, żeby sprawdzić, jakie są sesje użytkowników na hoście będącym w domenie? Poszukuję czegoś działającego jak polecenie qwinsta.
2010-10-28 21:10:59

[Newbie] porównywanie plików tekstkowych, zliczanie

Witam, mam napisać program który porównuje dwa pliki tekstowe w poszukiwaniu pierwszej pary identycznych wyrazów w obu plikach tekstowych. Każdorazowo wyświetla je, a na końcu podaje liczbę wystąpień identycznych wyrazów. Proszę o pomoc bo całkowicie nie wiem jak za to mam się zabrać...
2010-10-28 20:23:12

[Newbie] porównywanie plików tekstkowych, zliczanie, c++

Witam, mam napisać program w c++ który porównuje dwa pliki tekstowe w poszukiwaniu pierwszej pary identycznych wyrazów w obu plikach tekstowych. Każdorazowo wyświetla je, a na końcu podaje liczbę wystąpień identycznych wyrazów. Proszę o pomoc bo całkowicie nie wiem jak za to mam się zabrać...
2010-10-28 20:23:12

[C# i .NET] pobieranie danych z klasy do klasy

witam, mam pytanie czy mógłby mi ktoś doradzić jak mam pobrać zawartość zmiennej str: public void comPort_DataReceived(object sender, SerialDataReceivedEventArgs e) { switch (CurrentTransmissionType) { case TransmissionType.Hex: int bytes = comPort.BytesToRead; byte[] comBuffer = new byte[bytes]; comPort.Read(comBuffer, 0, bytes); DisplayData(MessageType.Incoming, ByteToHex(comBuffer) + "n"); break; default: string str = comPort.ReadExisting(); DisplayData(MessageType.Incoming, str + "n"); break; } } #endregion do innej klasy? Próbowałam dziedziczenia, ale ta klasa już dziedziczy po innej. Czytałam też na temat interfejsów, ale niestety nie udało mi się nic z tym zrobić. Może po prostu źle to interpretuję. Proszę o pomoc i wyrozumiałość:)
2010-10-28 20:19:18

[Java] Regex, problem z polskimi znakami

Witam Chciałbym w stringu pozostawić tylko litery, liczby i myślniki. Niestety usuwane są także polskie litery. public static String doCleanForSeo(String str) { str = str.toLowerCase(); str = ltrim(str); str = rtrim(str); str = str.replaceAll("s+", "-"); str = str.replaceAll("[^0-9a-z-]+", ""); return str; } Poradziłby mi ktoś jak napisać wyrażenie żeby zostały polskie znaki?
2010-10-28 20:09:28

[Delphi/Pascal] Pytanie - definicja kolorów

Witam, czy można zdefiniować jedną zmienną wszystkie kolory??
2010-10-28 20:03:05

[Java] Konwertowanie z bytes do String`a

Witam mecze sie troche nad tam, aby bajty przemienic spowrotem na String. Przeszukalem neta, ale metody ktore znalazlem nie dzialaja poprawnie. Kod. String show = "HelloWorld"; byte[] bajty = show.getBytes(); System.out.println(bajty); // tutaj przemiana jest prawidlowa z Stringa na Bajty String nowy = bajty.toString(); System.out.println(nowy); //ale te metody nie konwertuja bajtow na String String nowy2 = String.valueOf(bajty); System.out.println(nowy2); Moglby mi kto podpowiedziec jak mozna to zrealizowac. Z gory wielkie dzieki!!!
2010-10-28 19:32:31

[Newbie] C++ BUILDER 6 - DODAWANIE KLASY

Witam, Mam problem. Nie potrafię dodać nowej klasy do projektu w C++ builder 6. Próbowałem na wiele sposobów, ale ciągle wyskakują mi błędy. Kiedy robiłem to samo w C++ Builder 2010, nie było błędów. Wie ktoś o co chodzi ? Jak mam umieścić klasę, by działała? Zygfryd
2010-10-28 19:30:46

[Delphi/Pascal] PROBLEM z floodfill

Witam, mam taki problem canvas.floodfill(x,y,color,fillstyle) jeżeli podstawiam za fillstyle >> fsBorder, to obszar napełnia się do czasu gdy granica określonego Koloru nie jest napotkana. Tu zaczyna się mój problem, bo chodzi mi o to żeby obszar napełniał się do napotkania JAKIEGOKOLWIEK koloru, i w tym wypadku nie wiem co mam podstawić za COLOR. Czy jest coś co definiuje wszystkie kolory ??
2010-10-28 18:42:46

[C/C++] alg binarnych poszukiwań

#include #include using namespace std; void fun(int **tab, int n) { *tab = new int[n]; for(int i=0;i
2010-10-28 17:27:15

[C/C++] błąd w algorytmie binarnych poszukiwan

#include #include using namespace std; void fun(int **tab, int n) { *tab = new int[n]; for(int i=0;i
2010-10-28 17:27:15

[C/C++] mała zmiana w algorytmie binarnych poszukiwań

#include #include using namespace std; void fun(int **tab, int n) { *tab = new int[n]; for(int i=0;i
2010-10-28 17:27:15

[Off-Topic] Zarabianie w internecie (nie, to nie spam, to pytanie ;))

W zasadzie temat ma trochę związek z tym tematem: http://forum.4programmers.net/viewtopic.php?id=168202&start=0 Do tej pory zarabiałem tylko na podstawie umowy o pracę, więc nigdy mnie to nie interesowało. Jak to jest z tym zarabianiem kasy przez neta? Jeżeli zarobię sobie z reklam w jakimś tam google adsense parę zł - to muszę się komuś z tych 20zł rozliczać? Ile mi zabiorą? Co jeżeli zechcę postawić stronkę i zbierać 2zł za dostęp do działu download? Co jeżeli chciałbym organizować małe konkursy (NIE loterie - wiem, że z loteriami jest problem - wyłaniany na podstawie jakiejśtam oceny (poprawne odpowiedzi np.))? Pytam, bo mnie ciągnie, żeby postawić jakiś portalik, który generowałby na skrzynkę oranżady miesięcznie ;) A zakładać działalności i ładować paręset zł na to wszystko - to równie dobrze mogę spłukać tą kasę w kiblu, bo tyle samo będę z siebie miał (ew. z portalu mam jeszcze satysfakcję..) Ludzie za granicą (Dania bodajże, także USA) stawiają nawet mini-"firemki" hostingowe, nigdzie nie rejestrowane, ani w podatki się nie bawią.. Mówią, że przy zarobkach rzędu $5000 czy tam Euro ROCZNIE to żadnej firmy nie rejestrują.. Ja mam wrażenie, że w PL coś takiego nie przejdzie..
2010-10-28 16:59:15

[Newbie] algorytm binarnych poszukiwań

#include #include using namespace std; void fun(int **tab, int n) { *tab = new int[n]; for(int i=0;i
2010-10-28 16:52:39

[Newbie] prosty algorytm mnożenia

witam szukam algorytmu na możenie liczb z tablicy każda przez siebie i chodzi mi o to aby jak mamy a*b to już nie powtarzać b*a
2010-10-28 15:47:55

[C# i .NET] Problem z filtrowaniem tabeli

Witajcie, chciałbym wybrać z tabeli wiersze dla których kolumna imię ma wpis z zadeklarowanej przeze mnie wcześniej listy, dla przykładu tabela: imie nazwisko wiek ania kowalska 12 michal nowak 13 karolina zieba 10 marzena maj 15 moja lista jest zadeklarowana następująco: IList wybraneImionaZenskie = new List{ania, karolina, joanna} i mam problem z zapytaniem które chciałbym aby wybierało z tabeli jedynie osoby które mają imiona z listy wybraneImionaZenskie, czyli cos takiego: var osoby = from osoba in tabela where osoba.imie == imionaZenskie select osoba i powinno wybrać: ania kowalska 12 karolina zieba 10 Czy ktoś wie jak takie coś zrobić?
2010-10-28 14:52:06

[Newbie] Problem z filtrowaniem tabeli

Witajcie, chciałbym wybrać z tabeli wiersze dla których kolumna imię ma wpis z zadeklarowanej przeze mnie wcześniej listy, dla przykładu tabela: imie nazwisko wiek ania kowalska 12 michal nowak 13 karolina zieba 10 marzena maj 15 moja lista jest zadeklarowana następująco: IList wybraneImionaZenskie = new List{ania, karolina, joanna} i mam problem z zapytaniem które chciałbym aby wybierało z tabeli jedynie osoby które mają imiona z listy wybraneImionaZenskie, czyli cos takiego: var osoby = from osoba in tabela where osoba.imie == imionaZenskie select osoba i powinno wybrać: ania kowalska 12 karolina zieba 10 Czy ktoś wie jak takie coś zrobić?
2010-10-28 14:52:06

[C/C++] tablica dynamiczna i operacje z jej użyciem

witam #include #include using namespace std; void fun(int **tab, int n) { *tab = new int[n]; for(int i=0;i
2010-10-28 14:40:18

[Newbie] tablica dynamiczna i operacje z jej użyciem

witam #include #include using namespace std; void fun(int **tab, int n) { *tab = new int[n]; for(int i=0;i
2010-10-28 14:40:18

[Java] Frame - elementy nie pojawiaja sie w trybie full screen

hej! mam nastepujacy problem z Framem. jest sobie zwykly frame, na nim pare ikonem itd. no i normalnie jak sie tworzy frame to w prawym gornym rogu sa: minimalizuj, tryb pelnoekranowy(ten kwadracik) i maksymalizuj. jak klikam na tryb pelnoekranowy, to wprawdzie frame sie rozszerza, ale ucina ikony. czy ktos z Was mial moze podobny problem i moglby mnie naprowadzic co mogloby to powodowac? a moze jaskos (jak sie do tego dobrac?) powinnam nadpisac te metode do trybu pelnoekranowego? pzdr, misty
2010-10-28 13:47:48

[C/C++] Zapis do pliku tekstowego.

Mam zrobic program zapisujący do pliku tekstowego 1000 liczb losowych od -100 do 100.Część zrobiłem,ale nie umiem zrobic tak by wylosowane liczby zapisawały sie w pliku tekstowym:( #include #include #include #include using namespace std; const int N=1000;// Liczebność zbioru. int main() { int d[N],i; cout
2010-10-28 13:46:13

[Newbie] Zapis do pliku tekstowego.

Mam zrobic program zapisujący do pliku tekstowego 1000 liczb losowych od -100 do 100.Część zrobiłem,ale nie umiem zrobic tak by wylosowane liczby zapisawały sie w pliku tekstowym:( #include #include #include #include using namespace std; const int N=1000;// Liczebność zbioru. int main() { int d[N],i; cout
2010-10-28 13:46:13

[C/C++] Sprawdzanie czy dana wartość istntnieje w danej tablicy

jak sprawdzić czy w danej tablicy występuje pewna wartość?
2010-10-28 13:41:33

[Newbie] Sprawdzanie czy dana wartość istntnieje w danej tablicy

jak sprawdzić czy w danej tablicy występuje pewna wartość?
2010-10-28 13:41:33

[Newbie] [Java]Klasa w javie do...

Witam Chciałem zapytać czy ktoś może mi coś podpowiedzieć jak chociaż zacząć pisać zad. którego treść daje poniżej chodzi mi o jakieś wskazówki utknąłem dosłownie na samym początku. "Napisz klasę w C++ lub Javie implementującą napisy w pełni dynamiczne. Oczywiście nie korzystaj z gotowych klas w rodzaju StringBuilder lub StringBuffer. Klasa powinna dawać przynajmniej takie metody: tworzenie napisu (pustego, ze stałej lub z innego napisu), sprawdzanie równości, porównywanie alfabetyczne, konkatenacja, długość, wycinanie fragmentu. " Siedzę właśnie i kombinuje jak to zrobić ale kiepsko mi idzie. Jeśli ktoś będzie w stanie pomóc z góry dziękuje
2010-10-28 13:05:00

[C/C++] Problem z dwuwymiarową tablicą dynamiczną

Witam! Chcę stworzyć dwuwymiarową tablicę dynamiczną. Jednak mój kod nie działa. Kompiluje się i w trakcie działania, po pobraniu n wyłącza się. oto ten kod: main(){ int n, *m; int **k; cin >> n; *k = new int[n]; for(int i = 1; i m[i]; for(int j = 1; j > k[i][j]; } for(int i = 0; i < n; i++){//pętla główna for(int j = 1; j
2010-10-28 12:59:41

[Newbie] Problem z dwuwymiarową tablicą dynamiczną

Witam! Chcę stworzyć dwuwymiarową tablicę dynamiczną. Jednak mój kod nie działa. Kompiluje się i w trakcie działania, po pobraniu n wyłącza się. oto ten kod: main(){ int n, *m; int **k; cin >> n; *k = new int[n]; for(int i = 1; i m[i]; for(int j = 1; j > k[i][j]; } for(int i = 0; i < n; i++){//pętla główna for(int j = 1; j
2010-10-28 12:59:41

[C/C++] Podwójne buforowanie w CListCtrl

Witam Kontrolka CListCtrl w MFC podczas przewijania dużej ilości danych nieprzyjemnie miga. Można przypisać jej styl LVS_EX_DOUBLEBUFFER, który powinien to wyeliminować. Problem w tym że to nie działa. W dokumentacji jest napisane że działać to będzie od Windows XP w górę, ale u mnie to nic nie daje. Czy komuś z Was udało się to zastosować?
2010-10-28 10:36:02

[Java] JAVA prosty program POMOCY!

Witam, mam do zrobienia takie zadanie i bylbym wdzieczny gdyby ktos mogl mi troche pomoc, z góry dziekuje!:-) Napisz klase w javie implementujaca napisy w pełni dynamiczne, oczywiscie nie kozystaj z gotowych klas (bslugujace napisy), klasa powinna dawac przynajmniej takie metody: tworzenie napisow (pustego, ze stałej, lub z innego napisu) sprawdzanie równosci porównywanie alfabetyczne konkatenacja długosc wycinanie fragmentów.
2010-10-28 09:52:12

[Bazy danych] Książka do PostgreSQL

Witam Chciałbym kupić książkę do PostgreSQL. W helionie dostępna jest taka pozycja, która jednak swoje kosztuje: http://helion.pl/ksiazki/bazy_danych_i_postgresql_od_podstaw_richard_stones_neil_matthew,bdpspo.htm Problem polega na tym że została ona wydana w 2002 roku i stąd moje pytanie. Czy opłaca mi się ją kupować? Czy przez te osiem lat tyle wydarzyło się w PostgreSQL, że jest on już nieaktualna? Chciałbym ogólnie poczytać o bazach danych, dla przypomnienia niektórych informacji i zaznajomić się z takimi elementami jak trigery czy procedury składowane. Dzięki za odpowiedź od wszystkich korzystających z PostgreSQL
2010-10-28 09:35:04

[Flame] Pocałuj panią poseł

http://www.tvn24.pl/12690,1679843,0,1,jestem-poslem-pocalujcie-mnie-w-d,wiadomosc.html
2010-10-28 09:25:27

[Newbie] [C] Jak usunąć ostatnie 2 znaki z pliku

Witam, Mam otwarty plik. Jak usunąć ostatnie 2 znaki z tego pliku nie przepisując calego pliku? język C. Prosiłbym o nie przedstawianie rozwiązań w c++. Liczę na Waszą pomoc :)
2010-10-28 02:12:37

[C/C++] [Przeładowanie operatorów] operator <<

witam, przy przeładowaniu operatora
2010-10-28 00:58:41

[C/C++] wskaźniki - program

Serdecznie witam wszystkich, od paru godzin męczę się z jednym głupim błędem którego nie potrafię znaleźć. Otóż w 50 linijce (the_planets[i]=generate_planet(fin);) wypisuje mi, że mam tam błąd "void value not ignored as it ought to be". Chodzi o to, by dane z pliku test.txt zostały zapisane w klasie planet.W wskaźnikach nie jestem super, ale szukałem po internecie dużo informacji co bym mógł z tym zrobić, lecz nic nie zadziałało. Może ktoś mi powiedz gdzie tu jest błąd? O czym zapomniałem? Z góry wielkie dzięki. #include #include using namespace std; class planet { public: float x, y, z; int id; }; void report_planet(planet &p) { cout z; } int main() { int i; planet* the_planets[10]; ifstream fin("test.txt"); if(!fin) { cout
2010-10-28 00:29:03

[Java] Zapytanie SQL po naciśnięciu klawisza

Napisałem okno, w którym podaje się wartości "Samochód", a następnie po wciśnięciu klawisza miało zostać wysłane zapytanie do bazy danych. W teorii nic trudnego, z praktyką jak zwykle gorzej. Oto kod : package layout; import java.awt.event.ActionEvent; import java.awt.event.ActionListener; import java.sql.Connection; import java.sql.DriverManager; import java.sql.ResultSet; import java.sql.SQLException; import javax.swing.*; import db.*; public class dodajSamochod extends JFrame { private static JTextField addMarka; private static JTextField addModel; private static JTextField addMinSpalanieMiasto; private static JTextField addMaxSpalanieMiasto; private static JTextField addSpalanieTrasa; private static JTextField addCzesci; private JLabel dodajMarka, dodajModel, dodajMinSpalanieMiasto, dodajMaxSpalanieMiasto, dodajSpalanieTrasa, dodajCzesci; private JButton button; private Samochod sam; static String marka; static String model; static double minspal; static double maxspal; static double trasa; static int czesci; public dodajSamochod() { setTitle("Dodaj samochod do bazy"); setBounds(500, 310, 500, 300); setVisible(true); setResizable(false); setLayout(null); dodajMarka = new JLabel("Podaj markę:"); dodajMarka.setBounds(10, 20, 80, 20); dodajMarka.setBorder(BorderFactory.createEtchedBorder()); add(dodajMarka); dodajModel = new JLabel("Podaj model:"); dodajModel.setBounds(10, 60, 80, 20); dodajModel.setBorder(BorderFactory.createEtchedBorder()); add(dodajModel); dodajMinSpalanieMiasto = new JLabel("Min. spalanie w miescie:"); dodajMinSpalanieMiasto.setBounds(10, 100, 180, 20); dodajMinSpalanieMiasto.setBorder(BorderFactory.createEtchedBorder()); add(dodajMinSpalanieMiasto); dodajMaxSpalanieMiasto = new JLabel("Max. spalanie w miescie:"); dodajMaxSpalanieMiasto.setBounds(10, 140, 180, 20); dodajMaxSpalanieMiasto.setBorder(BorderFactory.createEtchedBorder()); add(dodajMaxSpalanieMiasto); dodajSpalanieTrasa = new JLabel("Spalanie w trasie:"); dodajSpalanieTrasa.setBounds(10, 180, 180, 20); dodajSpalanieTrasa.setBorder(BorderFactory.createEtchedBorder()); add(dodajSpalanieTrasa); dodajCzesci = new JLabel("Kosztowność czesci [1-10]:"); dodajCzesci.setBounds(10, 220, 180, 20); dodajCzesci.setBorder(BorderFactory.createEtchedBorder()); add(dodajCzesci); addMarka = new JTextField(); addMarka.setBounds(220, 20, 110, 20); addMarka.setBorder(BorderFactory.createEtchedBorder()); add(addMarka); addModel = new JTextField(); addModel.setBounds(220, 60, 110, 20); addModel.setBorder(BorderFactory.createEtchedBorder()); add(addModel); addMinSpalanieMiasto = new JTextField(); addMinSpalanieMiasto.setBounds(220, 100, 40, 20); addMinSpalanieMiasto.setBorder(BorderFactory.createEtchedBorder()); add(addMinSpalanieMiasto); addMaxSpalanieMiasto = new JTextField(); addMaxSpalanieMiasto.setBounds(220, 140, 40, 20); addMaxSpalanieMiasto.setBorder(BorderFactory.createEtchedBorder()); add(addMaxSpalanieMiasto); addSpalanieTrasa = new JTextField(); addSpalanieTrasa.setBounds(220, 180, 40, 20); addSpalanieTrasa.setBorder(BorderFactory.createEtchedBorder()); add(addSpalanieTrasa); addCzesci = new JTextField(); addCzesci.setBounds(220, 220, 40, 20); addCzesci.setBorder(BorderFactory.createEtchedBorder()); add(addCzesci); button = new JButton("Dodaj do bazy"); button.setBounds(300, 100, 150, 150); add(button); button.addActionListener(new buttonDodajSamochod()); } static void polacz() { marka = addMarka.getText(); model = addModel.getText(); minspal = Double.parseDouble(addMinSpalanieMiasto.getText()); maxspal = Double.parseDouble(addMaxSpalanieMiasto.getText()); trasa = Double.parseDouble(addSpalanieTrasa.getText()); czesci = Integer.parseInt(addCzesci.getText()); } static class buttonDodajSamochod implements ActionListener { public void actionPerformed(ActionEvent e) { try { Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver"); Connection con = null; con = DriverManager.getConnection( "jdbc:mysql://localhost:3306/utrzymanie_samochodu", "root", "kwiatek"); java.sql.Statement st = null; st = con.createStatement(); dodajSamochod.polacz(); ResultSet rs = st .executeQuery("insert into samochod values (marka, model, minspal, maxspal, trasa, czesci)"); } catch (SQLException e1) { e1.printStackTrace(); } catch (ClassNotFoundException e1) { e1.printStackTrace(); } } } } Kompiluje się OK, po kliknięciu klawisza wyskakuję błędy: java.sql.SQLException: Can not issue data manipulation statements with executeQuery(). at com.mysql.jdbc.SQLError.createSQLException(SQLError.java:1075) at com.mysql.jdbc.SQLError.createSQLException(SQLError.java:989) at com.mysql.jdbc.SQLError.createSQLException(SQLError.java:984) at com.mysql.jdbc.SQLError.createSQLException(SQLError.java:929) at com.mysql.jdbc.StatementImpl.checkForDml(StatementImpl.java:436) at com.mysql.jdbc.StatementImpl.executeQuery(StatementImpl.java:1390) at layout.dodajSamochod$buttonDodajSamochod.actionPerformed(dodajSamochod.java:119) at javax.swing.AbstractButton.fireActionPerformed(Unknown Source) at javax.swing.AbstractButton$Handler.actionPerformed(Unknown Source) at javax.swing.DefaultButtonModel.fireActionPerformed(Unknown Source) at javax.swing.DefaultButtonModel.setPressed(Unknown Source) at javax.swing.plaf.basic.BasicButtonListener.mouseReleased(Unknown Source) at java.awt.Component.processMouseEvent(Unknown Source) at javax.swing.JComponent.processMouseEvent(Unknown Source) at java.awt.Component.processEvent(Unknown Source) at java.awt.Container.processEvent(Unknown Source) at java.awt.Component.dispatchEventImpl(Unknown Source) at java.awt.Container.dispatchEventImpl(Unknown Source) at java.awt.Component.dispatchEvent(Unknown Source) at java.awt.LightweightDispatcher.retargetMouseEvent(Unknown Source) at java.awt.LightweightDispatcher.processMouseEvent(Unknown Source) at java.awt.LightweightDispatcher.dispatchEvent(Unknown Source) at java.awt.Container.dispatchEventImpl(Unknown Source) at java.awt.Window.dispatchEventImpl(Unknown Source) at java.awt.Component.dispatchEvent(Unknown Source) at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(Unknown Source) at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(Unknown Source) at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(Unknown Source) at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(Unknown Source) at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(Unknown Source) at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(Unknown Source) at java.awt.EventDispatchThread.run(Unknown Source)
2010-10-28 00:26:23

[Delphi/Pascal] Zliczanie punktów

Witam Pisze prostą gierkę, polegającą na zjadaniu przez tak zwanego hipka owoców rozrzuconych po mapie. Chciałbym aby każdy owoc był wart powiedzmy 10punktów, po skończeniu gry ma wyświetlać się komunikat ile gracz zdobył punktów. Jak zrobić taką funkcje?
2010-10-28 00:20:42

[Newbie] Zliczanie punktów

Witam Pisze prostą gierkę, polegającą na zjadaniu przez tak zwanego hipka owoców rozrzuconych po mapie. Chciałbym aby każdy owoc był wart powiedzmy 10punktów, po skończeniu gry ma wyświetlać się komunikat ile gracz zdobył punktów. Jak zrobić taką funkcje?
2010-10-28 00:20:42

[Java] hibernate - brak sesji

Witam, tworzę projekt na zaliczenie na uczelni i jedna rzecz mi nie chce pyknąć: public String getZC(int ID) { String ZC = ""; List pList = null; try { org.hibernate.Transaction tx = session.beginTransaction(); Query q = session.createQuery ("from Przychody where ID="+ID+""); session.getTransaction().commit(); pList = (List) q.list(); } catch (Exception e) { e.printStackTrace(); } ZC = pList.get(0).toString(); return ZC; } Dostaje wyjątek: org.hibernate.SessionException: Session is closed! Co powinenem dopisać w projekcie i w którym miejscu?
2010-10-28 00:02:17

[Java] Prosta gra, jaka biblioteka graficzna?

Napisałem kiedyś prostą gierkę, takie ubogie SimCity w C++(biblioteka Allegro), teraz zacząłem się uczyć Javy i postanowiłem sobie przepisać gierkę na Javę, jakiej biblioteki użyć? Trochę już poczytałem i zauważyłem awt i Swing się często powtarzają w tematach związanych z grafiką, ale dalej nie wiem co wybrać(a może coś innego). Co ma być w grze: -rzut izometryczny(w C++ wygenerowałem go softwarowo, tu pewnie też tak będzie) -jakaś muzyka w tle, dźwięki -obsługa prostego menu Tak wygląda gra w C++: http://marek.boo.pl/pliki/simcity.jpg i coś podobnego ma być teraz
2010-10-28 00:01:58

[Newbie] [JAVA] Jak zrobić?

Witam, Mam dość proste pytanie ale nie mogę znaleźć odpowiedzi pewnie dlatego, ze nie potrafię dokładnie nazwać tego co poszukuje. Chodzi mi o coś takiego, ze po przez kod w programie (Java - konsola) zmieni się nazwa okienka, jeżeli się nie mylę była to komenda: title. Tylko teraz rodzi się pytanie jak to użyć w Javie? Czy w ogóle się da? Pozdrawiam, Mumoniasty
2010-10-27 23:43:56

[C/C++] REC Sp. z o.o. oraz REC Solutions Sp. z o.o.

Inżynier Oprogramowania C/C++ dla DSP nr ref. DEV/APP/002/10 Liczba miejsc pracy związanych z tym profilem: 50 Wysyłając CV do 3.11.2010 r. możesz uczestniczyć w rozmowach zaplanowanych na: 4-5.11.2010 r. Kolejne sesje rozmów kwalifikacyjnych to: 11-12.11.2010 oraz 25-26.11.2010. Aplikuj już dziś, dobra pozycja w projekcie czeka na Ciebie! Research & Engineering Center jest dynamicznie rozwijającym się przedsiębiorstwem zajmującym się inżynierią oprogramowania. REC jest firmą o międzynarodowym zasięgu oraz charakterze, miejscem, w którym zetkniesz się z najbardziej innowacyjnymi technologiami oraz projektami informatycznymi z całego świata. Osoba na tym stanowisku odpowiedzialna będzie za: Implementację, integrację, testowanie oprogramowania procesorów DSP dla systemów wbudowanych. Lokalizacja: Wrocław lub Koszalin (zależnie od preferencji kandydata) Od kandydatów oczekujemy: • Wiedzy z zakresu algorytmów przetwarzania sygnałów DSP • Umiejętności programowania procesorów sygnałowych DSP w językach C, C++, Assembler • Podstawowej wiedzy z zakresu Real-Time Operating Systems • Znajomości środowiska MATLAB, umiejętności implementacji modeli i algorytmów w MATLAB • Dobrej znajomości języka angielskiego w mowie i w piśmie • Wykształcenia wyższego lub ostatni rok studiów kierunków: Telekomunikacja, Elektronika, Informatyka, Inżynieria Oprogramowania, Automatyka Oferujemy: • Możliwość rozwoju zawodowego • Profesjonalny system szkoleń • Stabilne środowisko pracy • Pakiet socjalny: prywatna opieka medyczna, dofinansowanie do posiłków oraz do różnych form działalności sportowo- kulturalnej • Przyjazną atmosferę pracy w dynamicznie rozwijających się zespołach • Praca w międzynarodowym środowisku, wyjazdy zagraniczne Jeśli jesteś zainteresowany/a tym stanowiskiem wyślij proszę swoje CV w języku angielskim na adres jobs@rec-global.com Prosimy w tytule wiadomości o wpisywanie nazwy stanowiska oraz numeru referencyjnego. Wybrane osoby zostaną zaproszone na rozmowę kwalifikacyjną. Upewnij się, że w swoim CV zawarłeś/aś klauzulę: “Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w mojej ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z Ustawą z dn. 29.08.97 o Ochronie danych Osobowych Dz. U. nr 133 poz. 883).” Zainteresowanych szczegółami dotyczącymi pracy na tym stanowisku, prosimy o kontakt z: jobs@rec-global.com Creating a workplace engineers love. Join us!
2010-10-27 23:40:14

[Newbie] c++ program do losowania

Witam, jestem zupełnie zielony w tym temacie. Potrzebuje pomocy w napisaniu programu, który będzie losował mi juz wpisane w program nazwy. Chodzi o to, że otwieram program, ukazuje się lista 20 wyrazów, i np. Jesli chcesz wylosować 2 wyrazy naciśnij enter i z tej całej listy losuje mi tylko dwa wyrazy. Bardzo proszę o pomoc
2010-10-27 23:30:33

[Newbie] c++ i GMAX

Zrobilem sobie model 3d kostki w programie gmax i nie moge znalesc zadnych informacji jak mozna przedstawic ten model 3d we wlasnym programie . Moze mi ktos powiedziec jak przedstawic grafike zrobiana 3d w gmaxie w moim programie ??
2010-10-27 23:25:50
Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 Następna



komputery, oprogramowanie