hipermarkety Forum - 4programmers

No item elements found in rss feed.

Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 Następna

[C/C++] Kolejka na wskaźnikach - nie działa

0
2010-03-14 21:01:05

[C/C++] Energia kinetyczna, prosze mi spr

Witam, nie wiem czemu ale gdzie robie blad i nichce mi pokazac programu. Mam przedstawc wzor na energie kinetyczna: Ek=1/2*m*v do kwadratu # include # include using namespace std; float m,v; float energia_kinetyczna() { return 1/2*m*v*v; } int main() { coutm>>v; cout
2010-03-14 20:25:42

[Newbie] Energia kinetyczna, prosze mi spr

Witam, nie wiem czemu ale gdzie robie blad i nichce mi pokazac programu. Mam przedstawc wzor na energie kinetyczna: Ek=1/2*m*v do kwadratu # include # include using namespace std; float m,v; float energia_kinetyczna() { return 1/2*m*v*v; } int main() { coutm>>v; cout
2010-03-14 20:25:42

[Społeczność] ShoutBox na forum 4programmers

zmontujcie shoutbox na glowna strone 4programmers :)
2010-03-14 20:13:57

[Newbie] lewy popup

jak zrobic ze po kliknieciu lewym przyciskiem myszy pokazuje sie popupmenu w delphi ?
2010-03-14 20:13:47

[C# i .NET] [C#]Niskopoziomowe renderowanie grafiki.

Na wstępie przepraszam (znowu) za idiotyczną nazwę tematu, ale nic innego nie potrafiłem wymyślić :/ Chciałem się zapytać czy da się w C# (ewentualnie z małym wsparciem czegoś zewnętrznego) napisać własną bibliotekę graficzną? Mam na myśli (przepraszam za porównanie) coś jak DirectX czy OpenGL, tyle że do grafiki 2D - chodzi mi tylko o zapewnienie sobie dostępu do ekranu - tzn fikseli, a nie przez Graphics formy. Za próbę pomocy dzięki... [soczek]
2010-03-14 20:09:40

[C/C++] Rysowanie zależne od wielkosci koła w waf

Witam mam taki problem napisałem program w windows applications form który rysuje koło a teraz chciałbym uzależnić rysowanie koła od wielkosci okna np : jak okno ma 800 x 600 to żeby kolo było dostatecznie duże . Za udzieloną pomoc byłbym wdzięczny
2010-03-14 19:21:04

[Newbie] błędny rozmiar struktury nagłówka BMP w C/C++

typedef union { struct { char sygn[2]; unsigned int rozmiar_pliku; short int reserve; short int reserve_2; unsigned int pozycja_danych_obrazu; unsigned int rozmiar_naglowka_inf; unsigned int szerokosc_obrazu_px; unsigned int wysokosc_obrazu_px; short int ilosc_warstw_kolorow; short int ilosc_bitow_na_pixel; unsigned int algorytm_kompresji; unsigned int rozmiar_obrazu; unsigned int rozdzielczosc_pozioma; unsigned int rozdzielczosc_pionowa; unsigned int ilosc_kolorow_w_palecie; char ilosc_waznych_kolorow; char rotacja_palety; short int reserve_3; }s; unsigned char tab[54]; }headBMP ; headBMP BMP; int main(int argc, char**argv) { printf("%d",sizeof(BMP)); system("PAUSE"); return sizeof(BMP); } Powiedzcie mi prosze, dlaczego to zwraca 56, podczas gdy powinno zwracac 54?
2010-03-14 19:14:01

[C/C++] [winapi] GetWindowRect a pozycja buttona

Moj problem jest nastepujacy: pobieram pozycje buttona ponizsza funkcja RECT a; GetWindowRect(g_Button, &a); i chce napisac sobie odpowiedz na komunikat gdy myszka znajdzie sie nad guzikiem, czyli przekroczy ramy buttona. Tyle ze gdy opisze to w if-ach to nie zgadza sie to z polozeniem przycisku. Podejzewam ze trzeba zmienic by punkty ktore podaje byly wzgledem glownego okna? a moze cos innego?
2010-03-14 18:19:27

[Hardware/Software] Niepłynne działanie touchpada w Windows

Mam taki problem, który denerwuje mnie chyba od lat. Otóż na wszystkich modelach notebooków, z których korzystałem touchpad działa dość "dziwnie" w systemach z rodziny Windows. Pod Linuksem nie mam tego problemu. Owa dziwność przejawia się dość powolnym przemieszczaniem kursora (w stosunku do tego jak jest to na Linuksie). Niby w opcjach myszki można coś tam pozmieniać (chyba tylko szybkość), ale to raczej nic nie daje :/ Obecnie pracuję pod Windows 7. Macie może podobne odczucia? Wiecie jak to zmienić?
2010-03-14 17:58:37

[Newbie] Aplikacja medyczna na urządzenie mobilne

Witam Mam za zadanie napisać aplikację medyczną na urządzenie mobilne (Window mobile, Android, Symbian, inne...). Pytanie na jaką platformę najłatwiej się pisze i w jakim języku najlepiej pisać??? P.s I co taka aplikacja powinna robić?? (wątpie aby chodziło o mierzenie pulsu, czy rentgen kości). Czyżby chodziło o automatyczne wysyłanie sms na z podaną lokalizacją?
2010-03-14 17:21:43

[Off-Topic] OFE- ING czy Generali czy coś innego?

Musze wybrac fundusz emerytalny i zastanawiam sie nad ING i Generali. Ktoś jest może w jednym z tych dwoch i może powiedzieć czy warto? Który wybrać? A może zupełnie inny?
2010-03-14 16:13:49

[C/C++] [WinSock]Wysyłanie pakietu do wybranego klienta.

Witam, szukałem dużo w google i na stronach o programowaniu, ale nie znalazłem odpowiedzi na interesujące mnie zagadnienie, a dokładniej: Powiedzmy, że mamy serwer, podłącza się do niego 3 klientów, wiem jak wysłać pakiet do nich wszystkich, ale jak wysłać pakiet powiedzmy do wybranego przez nas klienta? Przedstawię to na przykładzie: Klient A chce wysłać prywatną wiadomość do klienta B, klient A wysyła pakiet do serwera, teraz chce by serwer znalazł klienta B i wysłał do niego pakiet. Proszę o pomoc.
2010-03-14 16:05:19

[C/C++] Drzewo katalogów

Witam, Chcę zrobić prosty generator stron internetowych o następującym działaniu: Program tworzy strone o takiej samej strukturze stron/podstron jak podany przez uzytkownika katalog (pełen podkatalogów). Np jesli w danym katalagu są kolejne dwa to strona główna zawiera dwa linki itd w przypadku głębszych podkatalogów. Mój problem jest nastepujący: jak w c++ na podstawie adresu katalogu głównego sprawdzić strukture całego drzewa podkalogów? Potem dane te zapisze do grafu i wygeneruje strony (to już nie problem) ale poczatek stanowi dla mnie przeszkode nie do przejścia. Z góry dziękuję za pomoc.
2010-03-14 15:59:16

[C/C++] Deklaracja funkcji-pytanie

Mam jakiś problem z deklaracją i wywoływaniem funkcji :P np . Jezeli nie pobieram zadnych parametrow to same nawiasy ale jezeli pobieram jakies dwa np inty to w funckji main i tak musze je jeszcze raz zadeklarować? #include #include void komunikat(){ cout
2010-03-14 15:35:25

[Newbie] [PHP] Dodawanie do obecnej wartości

Witam. Mam skonfigurowane połączenie do bazy, teraz chciałbym, by z danej bazy i tabeli została wybrana kolumna, żeby została sprawdzona jej wartość oraz do obecnej wartości dodać xxx. No więc tak: Baza: ACCOUNT_DBF Tabela: dbo.ACCOUNT_TBL Kolumna: dpt Z góry dziękuje za pomoc, Catmanx3
2010-03-14 15:12:39

[C/C++] C++ Bulider pomoc

Witam ma problem jest on następujący: Chciałbym wpisać ciąg znaków z tablicy w polu Edit lub Memo. EDIT1->Text=tab[1],tab[2]; Jest błędnym zapisem ponieważ wypisze tylko tab[1] prosze o pomoc ;-)
2010-03-14 15:07:35

[Newbie] [java] Iteratory, filtry, predykaty.

Mógłby mi ktoś pomóc w następującym zadaniu ?: Dane są klasy Grupa ( tablica Studentów), Student ( nazwisko i średnia ocen ). Zdefiniuj iterator filtrujący udostępniający tych studentów którzy mają średnią powyżej podanej wartości granicznej. W Javie. Jest to zadanie z tematu iteratorów i pewnie muszę wykorzystajać filtry, predykaty - kompletnie tego nie rozumiem.
2010-03-14 15:04:34

[Newbie] [zend] pobieranie parametrów w formie ścieżki

Witam Ostatnio mam mały problem chciałbym traktować parametry jak ścieżek do pliku tz www.site.pl/controller/action/dir1/dir2/dir3/file niestety normalny sposób pobierania parametrów polega na podaniu nazwy i wartości. Nie mam pojęcia jak to obejść. Czy któryś z bardziej doświadczonych kolegów programistów zechciał by mi pomóc??
2010-03-14 14:49:57

[Java] Komunikacja Klient-Serwer

Cześć Piszę aplikację webową wykorzystując JSP oraz Java Servlets i muszę z poziomu przeglądarki z dowolnego komputera uruchomić program z wiersza poleceń na serwerze. No i pytanie, Jak? Jakich klas użyć, jak się dobrać w javie do wiersza poleceń innego komputera? Z góry dzięki za pomoc
2010-03-14 14:33:03

[C/C++] [VC++] wielokąt foremny

Znalazłem w internecie algorytm w Pascalu do rysowania wielokąta foremnego przy znanej liczbie wierzchołków. Po "transfuzji" do c++ nie rysuje mi wielokąta tylko zakrzywioną linię ( tak jakby 1/4 całości). Mógłby ktoś spojrzeć na kod i się wypowiedzieć? n = 6; // liczba wierzołków k=0; x[0] = abs(R * cos(((2*PI) + (2*k*PI)) / n)); y[0] = abs(R * sin(((2*PI) + (2*k*PI)) / n)); for(k = 1; k
2010-03-14 14:08:46

[Newbie] Copyright w pascalu

Witam. Czy jest możliwość umieszczenia tego znaczka (C w kółeczku) w napisie w trybie graph wywołane komendą outtextxy?
2010-03-14 14:07:15

[C/C++] Panorama zdjec w C++

Witam serdecznie forumowiczow. Mam nie maly problem gdyz potrzebuje na zalicznie zrobic program ktory wczytuje zdjecia(nawet 20) i tworzy z nich panorame badz duzy obraz, gdyz zdjecia nie musza sie laczyc w poziomie....prosze o jakas mala podpowiedz.
2010-03-14 14:05:04

[Java] ElcipseME + lib/*.jar

Cześć. Mam takie problem: Używam sobie Eclipse z pluginem EclipseME. Rok temu śmigało. Ostatnio miałem mieć zaliczenie z javy i zaproponowałem pokazanie swojego programu. Co się okazało? Jak dodaje zewnętrznego jara, jako bibliotekę do projektu, to przy weryfikacji Eclipse wywala mi błąd. Jeśli odznaczę Export, to wtedy buduje mi jara, ale w tym jarze nie ma tamtej biblioteki. Miał ktoś taki problem? Wie może ktoś, jak się tego pozbyć? Pozdrawiam.
2010-03-14 13:55:26

[C/C++] [WinAPI] Style kontrolek.

Witam, Mam problem ze stylami kontrolek, które nie są takie jak te zdefiniowane przez windows. Do utworzenia zwykłego buttona używam: CreateWindowEx(WS_EX_CLIENTEDGE, "BUTTON", "Przycisk", WS_CHILD | WS_VISIBLE, 0, 0, 80, 30, hWnd, NULL, GetModuleHandle(NULL), NULL); I jak już napisałem wyżej styl przycisku nie jest taki jak domyślnie przypisany przez windows 7. Przycisk to po prostu czarna ramka z tekstem. Tak więc moje pytanie brzmi jak ustawić tak aby styl przycisku był przypisywany przez ustawienia w windowsie? Mam nadzieję, że zrozumiale wyjaśniłem.
2010-03-14 13:42:16

[Newbie] problem z programem na laborke...

Witam, napisze na wstapie ze mam duze problemy z programowaniem a na studiach duzo od nas w tej dziedzinie wymagaja.... Mam juz czesc kodu programu i musze tu dopisac kilka metod i mam z tym problem. To jest to co juz mam: Klasa student: { String nazwisko; String imie; long album; int rok; double srednia; public Student() { nazwisko="Kowalski"; imie="Jan"; album=00000; rok=2010; srednia=5.0; } public Student(String n, String i, long a, int r, double s) { nazwisko=n; imie=i; album=a; rok=r; srednia=s; } public String naglowek() { return String.format("%10s, %10s, %-6d, %-6d, %4.2f", "nazwisko"+ "imie"+ "album"+ "rok"+ "srednia"); } public void wyswietl() { System.out.printf("%10s %10s %6d %6d %4.2f %n", nazwisko, imie, album, rok, srednia); } public String toString() { return String.format("%10s, %10s, %-6d, %-6d, %4.2f", nazwisko, imie, album, rok, srednia); } } Main:import java.io.*; public class Main { public static ObjectInputStream in; public static ObjectOutputStream out; public static void main(String[] args) { InputStreamReader obin = new InputStreamReader(System.in); BufferedReader obbuf = new BufferedReader(obin); StreamTokenizer tok = new StreamTokenizer (obbuf); System.out.print("Proszę o wprowadzenie liczby studentów:"); int liczbaStudentow=0; try{ tok.nextToken(); liczbaStudentow=(int) tok.nval; } catch(IOException e){ System.out.print("Błąd podczas odczytu danych"); return; } System.out.println("W tabeli znajduje się " + liczbaStudentow + " studentów."); System.out.println(); Student[] studenci = new Student[liczbaStudentow]; for(int x = 0; x
2010-03-14 13:39:32

[Java] 3d -> W czym napisac aplikacje ?

Czesc, Chce napisac przegladarke modeli 3d w javie. Jednak nie wiem jakim wsparciem sie posluzyc, zeby to mi dobrze wyszlo i zeby moglo obslugiwac duza ilosc formatow. Podobne rzeczy robilem jedynie za pomoca C++ i Irrlichta i wychodzilo to calkiem dobrze. Jak moge to zrobic w javie?
2010-03-14 13:31:43

[Newbie] [dalphi] zapis ListView do txt lub xls

jak wrzucic tresc zawarta w listview do txt lub jeszcze lepiej do pliku xls? ogolnie wiem jak zapisywac dane z Editow czy StringGrida, ale z tym mam problem.. tzn wiem jak zapisywac do txt, bo jak to wrzucic do xls (o ile jest taka opcja w ogole) to nie mam zielonego pojecia
2010-03-14 13:19:46

[Delphi/Pascal] porownanie metod sortowania

mam za zadanie porownac rozne metody sortowania (IS, SS, BS, MS, ShS, HS, QS, CS) na roznych zestawach danych, zeby uzyskac przypadki najlepsze, sredne i najgorsze..przy implemetacji wspieram sie ksiazka Wirtha "Algorytmy+ struktury danych = programy". problemem jest natomiast porownanie tych algorytmow. najlepiej (tak mi sie wydaje) byloby skorzystac z jakies procedury mierzacej czas dzialania algorytmu - i tak np. procedure sortujaca ustawiam na OnClik na jakims buttonie, w tym samym umieszczam procedure mierzaca czas, tylko teraz jak taka procedura wyglada i jak sparawic zeby wylaczyla sie razem z koncem pracy algorytmu i wyswietlila wynik do np jakiegos edita? czy moze lepiej porownywac liczbe prownan i inwersji?
2010-03-14 13:13:45

[C/C++] z pliku do pliku (znaki)

Witam! Czy ktoś mi pomoże poprawić program? Program przepisuje wiadomość z pliku do pliku, ale nie chce mi przy przepisywaniu tego zamienić małych liter na duże... Próbuję napisać ten program inaczej... POMOCY #include #include #include #include #include #include using namespace std; int main(int argc, char *argv[]) { ofstream plik; plik.open("plik.txt"); plik
2010-03-14 13:04:26

[Bazy danych] C# + SQL Synchronizacja bazy w SQL (mdf) z bazą na serwerze.

Witam, chciałbym zrobić aplikację z c#, która posiadać będzie bazę w formacie mdf - wszystko stacjonarnie. Jednak tych programów będzie kilka wszystkie identyczne z identyczną bazą. Baza jest wielka, początkowo chciałem robić to przez asp.net ale patrząc na podobne programy zbyt długo mieli się baza w taki sposób. Idea jest taka aby dokonywać zmian w tej bazie stacjonarnie poprzez program a później prostym guzikiem wysłać bazę na serwer i synchronizować ją - zastąpić, później osoba z drugiego programu również prostym guzikiem synchronizuję się i ściąga bazę do siebie i zastępuje bazę stacjonarną.... teraz pytanie jak zrobić takie dwa buttony pytanie drugie: serwer z bazą mdf musi być windowsowski ? czy może być na linuxie jak większość serwerów ?
2010-03-14 12:34:42

[C/C++] grep, filtrowanie tekstu

Witam, mam mały problem. Potrzebuję program, który będzie wczytywał plik *.txt w poszukiwaniu danego słowa, jeśli takie słowo znajdzie w danej linijce to wypisuje ją całą. Mam już kod z innego tematu, który wczytuje i wypisuje cały plik. Nie wiem natomiast jak zrobić żeby szukał danego słowai wypisał całą linijkę. Proszę o pomoc, pozdrawiam. #include #include #include using namespace std; int main(int argc, char* argv[]) { ifstream plik("c:/tekst.txt"); while(plik) { string linia; getline(plik, linia); cout
2010-03-14 12:05:43

[Newbie] grep, filtrowanie tekstu

Witam, mam mały problem. Potrzebuję program, który będzie wczytywał plik *.txt w poszukiwaniu danego słowa, jeśli takie słowo znajdzie w danej linijce to wypisuje ją całą. Mam już kod z innego tematu, który wczytuje i wypisuje cały plik. Nie wiem natomiast jak zrobić żeby szukał danego słowai wypisał całą linijkę. Proszę o pomoc, pozdrawiam. #include #include #include using namespace std; int main(int argc, char* argv[]) { ifstream plik("c:/tekst.txt"); while(plik) { string linia; getline(plik, linia); cout
2010-03-14 12:05:43

[Newbie] [C++] Symfonia vs Thinking in C++

Tak jak w temacie ,słyszałem ,że w Symfonii jest dużo niepotrzebnego tekstu . Czekam na wasze opinie . Mam Symfonie 2 wydanie i Thinking in C++ chyba z 2002.
2010-03-14 11:37:46

[Newbie] pascal program

Mam napisać program który liczy wprowadzone słowa z klawiatury i wyświetla które jest dłuższe i o ile. Nie mam coś pomysłu jak to zrobić. chodzi o funkcję Length() Dzięki.
2010-03-14 11:08:35

[Newbie] pascal program [jak uzyć Length()]

Mam napisać program który liczy wprowadzone słowa z klawiatury i wyświetla które jest dłuższe i o ile. Nie mam coś pomysłu jak to zrobić. chodzi o funkcję Length() Dzięki.
2010-03-14 11:08:35

[Java] Zmienne sesyjne w javie

Witam Dzięki ogromnej pomocy przeróżnych forów, w tym tego [ patrz parę postów niżej ] udało mi się sfinalizować dwa tyci tyci projekciki, a mianowicie aplet logowania i rejestracji, w sam raz na stronę, aplety oczywiście łączą się z bazą danych w celu zweryfikowania usera bądź też założenia nowego konta. Prawdziwe perełki :d :-) Teraz w skutek długich godzin nocnych przemyśleń, zrodziło się we mnie pytanie; " no tak, wszystko fajnie, user się zaloguje itd. ale skąd u licha serwer ma wiedzieć, że dany użytkownik się zalogował i ba skąd ma wiedzieć jaką treść mu wysłać ". [ W tym momencie duma z apletów odrobinę zmalała :d ]. Zerwałem się więc z łóżka i wygoglałem coś o zmiennych sesyjnych [ kiedyś mi to śmignęło przy okazji godzinnej randki z pehapem ], i tu moja prośba; czy jest ktoś kto mógłby mi powiedzieć jak to się implementuje w javie? Czy w ogóle jest taka możliwość?
2010-03-14 09:33:17

[Delphi/Pascal] HTMLayout i Delphi

Czy ktokolwiek miał styczność z tą biblioteką ?
2010-03-14 08:54:56

[C/C++] problem z czytaniem socketów - funkcja read

witam, mam taki problem... potrzebuje zczytac inta w c przez poloacznie tcp. Int jak wiadomo ma 4 bajty. if(0>read(request_socket_fd, &port_buffer, sizeof(port_buffer))){ perror("ERROR reading from socket, port"); } i problem polega na tym, że raz na kilka razy zczytuje tam zamiast 4 bajtow 1-2 bajty. Z tego co wyczytałem (z reszta podobnie jest w javie) funkcja read nie gwarantuje wczytania tylu bajtow ile przyjmuje 3 argument. I moje pytanie: czy jest inny sposób niż wczytywanie tego w pętli po 1 bajcie ? jest jakaś funkcja albo flaga czy cos dzieki czemu wygodnie wczytam caly bufor?
2010-03-14 03:08:28

[Newbie] [qt]Tworzenie obiektu klasy okna

Witam. Właśnie zabieram się za kurs qt i podczas nauki natknąłem się na pewien problem. Otóż korzystam z kursu z tego bloga... "tworzymy obiekt klasy naszego okna" Właśnie w tej linijce mam błąd. Może coś przeoczyłem. main.cpp #include #include #include "mainwindow.h" int main (int argc, char *argv[]) { QApplication app(argc, argv); MainWindow window; window.show(); return app.exec(); } mainwindow.h: #ifndef MAINWINDOW_H #define MAINWINDOW_H #include class MainWindow : public QMainWindow { public: MainWindow(); }; #endif // MAINWINDOW_H mainwindow.cpp #include "mainwindow.h" MainWindow::MainWindow() { } Zmieniłem jedynie rozszerzenie pliku nagłówkowego z *.hpp, na *.h, gdyż wcześniej qt informował, że nie ma takiej klasy. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
2010-03-14 00:03:02

[Off-Topic] Prace na zaliczenia, prawna strona-to NIE ogłoszenie

Ostatnio dorabiam sobie robiąc prace na zaliczenia, teraz biorę się za projekt na magisterkę. Jak wygląda to od prawnej strony? Na pewno koleś zamawiający u mnie soft kłamie podając siebie jako autora, ale jak wygląda moja sytuacja? Czy na dłuższą metę popyt może się utrzymać?(już teraz studenci polecają sobie moje usługi)czy warto założyć firemkę w inkubatorze za 2 stówki miesięcznie i świadczyć proste usługi e-learningowe itp.?
2010-03-13 23:21:26

[Hardware/Software] VirtualBox

Witajcie, Mam następujący problem: Próbuję ustawić sieć w VirtualBox tak aby systemy widziały się jako osobne komputery w sieci. Systemem Podstawowym jest u mnie windows 7 64bit Gościem natomiast windows XP 32 bit. Szukałem w internecie jak takie coś ustawić i wyczytałem, że trzeba ustawić mostek w ustawieniach VirtualBoxa. Niestety przy przełączeniu w opcjach sieć następujących opcji: Włącz kartę sieciową:Tak Przyłączona do: Mostkowana Karta sieciowa (bridged) oraz zaawansowane: Typ karty: PCNet Fast III Kabel Podłączony:Tak otrzymuję następujący błąd przy starcie maszyny wirtualnej: http://img682.imageshack.us/img682/9697/vberr.png Domyślam się, że pewnie jakoś należy jeszcze to skonfigurować niestety jakoś nie mogę sobie z tym poradzić. Połączenia sieciowe wyglądają u mnie tak: http://img696.imageshack.us/img696/5239/adapter.png Pierwsze to połączenie Wifi na którym mój internet działa. Drugie to połączenie stworzone przez VirtualBox po jego instalacji. Mostkowanie ich jest niedostępne (znika opcja mostkowania gdy zaznaczę oba) Posiadam router Pentagram p6 331-42. Proszę o wskazówki jak ustawić połączenia kart sieciowych na obu systemach tak aby widziały siebie nawzajem. Przeglądałem manuala VirtualBoxa ale niestety jakoś nie zauważyłem wskazówek jak ustawić te karty sieciowe. Najbardziej niepokojące jest to że na ustawieniach Mostkowana Karta sieciowa nie startuje maszyna wirtualna. W systemie gościa mam zainstalowane Guest Additions.
2010-03-13 22:27:37

[Praca] [ZLECENIE] VS: Webservis + MS SQL2008

Mam do zlecenia projekt: Coś na kształt dashboardów finansowych. 1. Webserwis pobierający dane z bazy danych (MS SQL). Zrobiony w VS2008. ASP.NET lub .NET. 2. I wyświetlający je na stronie za pomocą pluginu takiego jak np. Fusioncharts (w wersji darmowej). Bądź też innego pluginu umożliwiającego dynamiczne wyświetlanie danych. 3. Baza danych z założenia jest teoretyczna do zaprojektowania w ramach projektu celem ukazania możliwości systemu. Wymagania funkcjonalne, pozafunkcjonalne, teoretyczne działanie systemu na priva. System aktualnie jest w sporej części opisany. Termin: Mniej-więcej termin do 27go marca 2010, im szybciej tym lepiej. Wynagrodzenie Za projekt z dokumentacją 1200. Jak by to miało wyglądać (podobny projekt, trochę prostszy): http://www.postgresonline.com/journal/index.php?/archives/92-Fusion-Charts-and-PostgreSQL-Part-2-ASP.NET-Dashboard.html http://www.codeproject.com/KB/web-image/FusionChartsHelperClass.aspx Kontakt: GG: 1729309 E-mail: endu.teon@gmail.com
2010-03-13 20:29:53

[Java] [J2ME] (Eclipse) Import plików żródłowych

Cześć, chciałbym zaimportować katalog w którym są inne katalogi zawierające pliki źródłowe gotowych midletów. akurat przerabiam przykłady z książki. Robię to tak że tworze nowy projekt i tam biorę import tego katalogu, ale kiedy chcę skompilować dany plik i go uruchomić to sie nie zgadza nazwa pliku z nazwa projektu. Więc musiałby tworzyć oddzielny projekt dla każdego pliku co jest diablo uciążliwe. Czy istnieje jakiś szybszy i wygodniejszy sposób? Aby uruchamiał pojedyńcze pliki midletu w katalogu bez ustawiania nazwy projektu? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
2010-03-13 20:07:52

[Newbie] [c++]

Witam. Mam pewien problem z takim oto kodem: // grep - main file #include #include using namespace std; int len (string line) { int i = 0; while (line[i]) { i++; } return i; } void print (string line, int count, int pos) { cout
2010-03-13 19:55:25

[C/C++] [C++] Boost i wyszukiwanie

Witam! Zadaniem programu jest wypisanie całej linii, w której znajduje się wzorzec (zadany przez wyrażenie regularne). Wyrażenie podaję jako parametr do programu. Plik wczytuję ze standardowego wejścia. Czy ten sposób jest ok? Bo działa niby dobrze. string line; boost::regex pat(argv[1]); while(!cin.eof()) { getline(cin, line); if (boost::regex_search(line.begin(), line.end(), pat)) cout
2010-03-13 19:34:28

[Newbie] [delphi] sciezka z shelllistview do edit

witam. co zrobic by zaznaczony plik w shelllistview (a raczej jego sciezka) byla w edit1 ??
2010-03-13 19:22:19

[Newbie] liczba cyfr

Witam Jestem początkujący. Potrzebuję napisać funkcję, która zwróci mi ilość cyfr w podanej liczbie. Łącznie z sytuacją gdy liczba wynosi np. 0000. [glowa]
2010-03-13 18:54:10

[C# i .NET] [C#] Wstawienie informacji do textboxa

Witam, nie mogę się doszukać nigdzie... jak zrobić aby w formularzu na przykładowym texboxie wyświetlała mi się od razu informacja o osobie zalogowanej ? korzystam z kontroli w asp.net do logowania. przykład: imie: [texbox] nazwisko: [texbox] aktualnie zalogowany: [texbox z loginem osoby]
2010-03-13 18:25:57

[Hardware/Software] Opera - problem z uruchamianiem plikow

Witam. Uzywam przegladarki opera. Pewnego niezbyt pieknego razu doszlo do tego ze moja opera przestala otwierac pliki pobierane z internetu. Przy pobieraniu mam 2 opcje, uruchom albo zapisz. Gdy wybiore 2. Wszystko jest ok. Gdy wybiore uruchom to plik sie nie pobierze nigdzie do folderu tymczasowego i sie nie uruchomi tylko bedzie oznaczony jako blad. Probowalem uruchamiac opere jako administrator. Dalej to samo. Wczesniej mniej mi to przeszkadzalo. Teraz musze pobierac duzo malych plikow z internetu ktorych potrzebuje tylko na chwile i pobieranie, odpalanie i kasowanie ich jest uciazliwe. System : Windows 7. Najnowsza wersja opery. Poprzednio tez bylo zle. Reinstalacja nie pomaga. Deinstalacja opery, usuniecie jej folderow i instalacja tez nie pomaga. Co zrobic?
2010-03-13 18:03:12

[C# i .NET] WebService + Klient

Witam, Mam do napisania webservice w c# którego parametrem jest plik dźwiękowy wav, po uruchomieniu serwis ma odtwarzac ten plik dzwiekowy i jako usluge udostepnia jego probke [ czyli jakas czesc tego pliku dzwiekowego] klientem ma być strona internetowa napisana w js, klient tej aplikacji pobiera probke dzwieku z webservicu i przedstawia ja w postaci dynamicznego slupka o odpowiedniej wysokosci i tekstowo... ktos ma pomysl jak w ogole sie za to zabrac? za wszelkie podpowiedzi bd wdzieczny :)
2010-03-13 17:31:19

[C# i .NET] C# blokuje plik

Po wczytaniu obrazka do Pictureboxa: m_Bitmap = (Bitmap)Bitmap.FromFile(iconFiles[zaznaczona]); pictureBox1.Image = m_Bitmap; Próbuje go zapisac: pictureBox1.Image.Save(iconFiles[obrazek_w_pb]); I dostaje wyjątek: A generic error occurred in GDI+. Nie moge nadpisać obrazka ponieważ mój program go używa. Jak można odblokować obrazek ?
2010-03-13 17:25:19

[Webmastering] [PHP] Framework do gier typu ultima etc...

Witam Mam za zadanie stworzenie gry, bardzo prostej, rozbudowa budynku, parametry etc. Na myśl z istniejąćych przychodzi mi www.lordofultima.com , oczywiście gry tego typu są super rozbudowane, nie mam takich ambicji ;-P Chodzi mi jedynie o framework który przyśpieszy pracę lub umożliwia stworzenie gry tego typu. Czy możecie jakieś polecić ?
2010-03-13 17:16:05

[Bazy danych] [mysql]wynik mnożenia jako wartość komórki

Witam, czy w mysqlu jest możliwe coś takiego, że np. mam taką tabelkę A(int), B(int), C(int) A i B wprowadzam ręcznie do bazy, natomiast C przyjmuje wartość A*B (bez użycia funkcji, procedur czy triggerów). Czy coś takiego jest możliwe? pozdrawiam Antek
2010-03-13 17:10:18

[Java] Przesyłanie danych z dziecka do rodzica JFrame

Witam mam okienko Rodzic po kliknieciu na button otwiera sie drugie okienko i chce by tam po klikneciu (w drugim okienku) zmieniała się wartość w pierwszym(Rodzic). Możesz ktoś naprowadzić ?
2010-03-13 16:39:03

[C# i .NET] [C#] Imagelist, problem aktualizacji obrazka.

Witam. Piszę aplikację, która wyświetla w ListView obrazki z Imagelist. Aplikacja dodatkowo pozwala na edycje obrazka wybranego w Listview. Mój problem polega na tym ze nie mogę zaktualizować zmodyfikowanego obrazka w Imagelist a muszę to zrobić ponieważ ListView wyświetla starą wersję obrazka. Imagelist ma tylko opcje add i remove at. Nie mam pojęcia jak zupdatowac obrazek w imagelist. Jest jakiś inny sposób na podawanie obrazków do ListView?
2010-03-13 16:08:35

[Java] Jaka kolekcja

Szybkie pytanie. Mam listę ~300 000 różnych stringów Jakiej kolekcji powinienem użyć do przechowywania ich, aby móc najszybciej wyszukiwać (a raczej sprawdzać dany string jest w bazie)?
2010-03-13 14:56:39

[C/C++] Boost lambda - problem

Niedawno zainteresowałem się boost-em i spośród tego co oferuje za bardzo użyteczne uważam wyrażenia lamba , o których można powiedzieć ,że stanowią poszerzenie możliwości samego języka C++.Bardzo mnie się podoba to co dzięki lamba można osiągnąć- znaczne skrócenie kodu i uczynienie go lepiej czytelnym poprzez definicje obiektów funkcyjnych w miejscu przekazywania ich do funkcji uogólnionych stl-a.We większości przypadków nie mam pojęcia jak to działa a zwłaszcza w jaki sposób jest określany typ wartości zwracanej po utworzeniu funktora z wyrażeniami arytmetycznymi w środku alechciałbym po prostu móc z tego korzystać. Teraz przejdę do problemu na jaki natrafiłem podczas testowania możliwości operatorów arytmetycznych wyrażeń lamba. Utworzyłem prostą klasę - complex z 3 składowymi int i zdefiniowanym operatorem +. #include #include #include #include #include #include #include "boost/lambda/lambda.hpp" #include "boost/lambda/bind.hpp" class complex { int a,b,c; public: complex(int a,int b,int c): a(a),b(b),c(c) {}; complex() {} complex& operator=(const complex& arg); friend complex operator+(const complex& c1,const complex& c2); friend std::ostream& operator
2010-03-13 14:54:48

[Java] GUI Editor do Eclipse

Pisze programy w Javie. Jaki gui editor do Eclipse polecacie? Szukam takiego które jest a) niezawdone(stablilne) b) popularne c)pozwala pisać gui w Swingu.
2010-03-13 14:51:44

[Java] Applet i bazy danych

Witam, Napisałem pewien aplet, który łączy się z bazą danych. W netbeansie śmiga równo, i do pewnego momentu śmigał też w przeglądarce, aż do restartu laptopa. [ Nie instalowałem nic, aktualizacji, firewalla etc ]. W przeglądarce wywala mi błąd, że nie może połączyć się z bazą danych. Nie podpisywałem też apletu, bo działał. Problem mój jest chyba identyczny jak ten: http://forum.4programmers.net/viewtopic.php?id=156992 edytowałem java.policy, jednak bez skutku. Co to może być? Działało i przestało = ). Niby w przyrodzie nic nie ginie, ale tego nie łapię :)
2010-03-13 14:37:56

[Newbie] [C] Pobieranie stringów, wczytywanie - scanf.

Witam! Mam za zadanie pobrać następujące wartosci i potem w zależności od nich wykonać określoną akcję. Na wstępie w dowolnej kolejności i ilości(aż do wystąpienia END) dostaję: - INC //zwieksza wartosc zmiennej rejestr o 1 - DEC //zmniejsza wartosc zmiennej rejestr o 1 - SET Mjakas liczba // ustawia zmienna rejsestr na wartosc jakas_liczba np. SET M3232 - GET Mjakas liczba // podobnie jak wyżej - END //koniec wczytywania zacznij następny test Ogólnie chodzi mi o wyłuskanie ze SET Mjakas liczba/GET Mjakas liczba tej liczby po M. Późniejsze czynności są już nie ważne. Oto mój kod: int main() { int testy; int rejestr=0; scanf("%d",&testy); while(testy>0) { rejestr=0; char cos [4] = {0}; int liczba; printf("Nowy testn"); scanf("%s",cos); while(strcmp(cos,"END") != 0) { if(strcmp(cos,"INC") == 0) { rejestr++; } else if(strcmp(cos,"DEC") ==0) { rejestr--; } else if(strncmp(cos,"SET",3) == 0) { scanf("M%d", &liczba); printf("%dn",liczba); } else if(strncmp(cos,"GET",3) == 0) { scanf("M%d", &liczba); printf("%dn",liczba); } scanf("%s", cos); } testy--; printf(":::%d::::n",rejestr); } } Problem tkwi w nie działaniu pobierania liczby w SET/GET. Program źle przypisuje liczbę. Gdy zamienie: scanf("%s", cos); na: scanf("%sn", cos); GET/SET już działają, natomiast sypią się pozostałe instrukcje. Np. gdy wpisuje END to program nie konczy testu. Nie wiem w czym tkwi problem i jak rozgryźć te prztwarzanie tych stringów. Printfy są w celu debuggowania. Z góry dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam
2010-03-13 14:25:51

[Newbie] [C++] liczenie wartości funkcji arcctg(x)

Witam, muszę napisać programik w C++ liczący wartość funkcji arcctg(x) z zadaną dokładnością. I problem w tym, że nie wiem jak się za to zabrać, w jaki sposób się to liczy? Poszperałem na google ale nic konkretnego nie znalazłem. Jeżeli chodzi o kod to problemu z napisaniem nie będę miał, tylko jak rozwinąć tą funkcję? :)
2010-03-13 14:14:17

[C# i .NET] MSDN do Visual Studio 2008

Posiadam kilka wersji obrazu ISO dokumentacji dla VS2008. Rozmnożenie się wersji jest spowodowane tym, że miałem problem z komputerem objawiający się przekłamywaniem pojedynczych bitów przechowywanych danych. Jedna wersja z posiadanych jest poprawna, ale nie wiem, która. W googlach znalazłem wersję z SP1, a mi chodzi o czystą wersję do VS2008, bez SP1. Jest to plik ISO o nazwie "en_msdn_library_for_visual_studio_2008_x86_x64wow_dvd_X14-29217.iso" i wielkości 2 146 103 296 bajtów. Czy ktoś może podać mi skrót MD5 lub SHA1 tego pliku?
2010-03-13 14:13:50

[Delphi/Pascal] Kalkulator (kolejny :) )

Witam Jestem nowy na forum, szczerze mówiąc jestem tutaj pierwszy raz. Korzystałem z funkcji szukaj, jednak jest ona delikatnie mówiąc.. mało konkretna :) Znalazłem temat, podobny do mojego, gdzie ktoś chciał pomocy przy napisaniu kalkulatora, jednak z dodatkiem rozpoznawania kolejności działań. Ja chciałbym napisać kalkulator, który po prostu liczy wpisane wyrażenie, dopracowaniem z kolejnością działań zajmę się już sam. Jak narazie wiem jak napisać program, który ekhm :) wpisujemy dwie liczby, a następnie wybieramy znak. No cóż, zaawansowane to to nie jest. Jak zrobić program, który po wpisaniu "2+2-3" wypisze 1? Bez oddzielnego wybierania znaku itd. Nie wiem po prostu jak to ugryźć :] Z góry wielkie dzięki :)
2010-03-13 14:05:24

[Newbie] Kalkulator (kolejny :) )

Witam Jestem nowy na forum, szczerze mówiąc jestem tutaj pierwszy raz. Korzystałem z funkcji szukaj, jednak jest ona delikatnie mówiąc.. mało konkretna :) Znalazłem temat, podobny do mojego, gdzie ktoś chciał pomocy przy napisaniu kalkulatora, jednak z dodatkiem rozpoznawania kolejności działań. Ja chciałbym napisać kalkulator, który po prostu liczy wpisane wyrażenie, dopracowaniem z kolejnością działań zajmę się już sam. Jak narazie wiem jak napisać program, który ekhm :) wpisujemy dwie liczby, a następnie wybieramy znak. No cóż, zaawansowane to to nie jest. Jak zrobić program, który po wpisaniu "2+2-3" wypisze 1? Bez oddzielnego wybierania znaku itd. Nie wiem po prostu jak to ugryźć :] Z góry wielkie dzięki :)
2010-03-13 14:05:24

[Hardware/Software] Wywoływanie określonej strony

Chyba każdemu nieraz pojawiła się ankieta na temat internetu: https://megapanel.gem.pl/q.php?s=PIC7_SCW2FUH_EJjpF.BdE4iicYBl82VfsWXjDp9QFz.C7&o=600722&id=Sah2VxWsHKclPtO.j6X9AfR7&t=1268536180&n=2 Ja zauważyłem, że ta ankieta wywołuje się w różnych momentach. Raz przy przeglądaniu onet.pl, teraz przy otwieraniu 4programmers. Jak widać, ankieta może się uruchomić przy dowolnej zmianie oglądanej strony w przeglądarce. Mam Firefox w najnowszej wersji. W jaki sposób to może być zrobione, że ankieta otwiera się w dowolnym momencie, jakby nie była związana z określoną stroną.
2010-03-13 14:05:21

[Newbie] [C] suma,srednia, min i max prosty program

Napisz program który będzie sumował wczytane liczby rzeczywiste, znajdzie największą i najmniejszą wczytaną wartość, wyliczy wartość średnią, uzyj while. moj kod: #include #include int main(int argc, char *argv[]) { int n; printf("podaj ile liczb chcesz podac: n"); scanf("%dn", &n); int i=1,k, min, max, suma=0; float srednia; scanf("%d", &k); min=k; max=0; //tu wykombinowalem takie przypisania dla min i max, ale dlaczego jak dam max=k, to program zwraca liczbe max - coś w stylu 233244343? while (i max) max=k; ++i; scanf("%d", &k); } suma+=k; srednia=(float)suma/n; if (k < min) min=k; if (k > max) max=k; printf("suma:%dnsrednia:%fnmin:%dnmax:%dn",suma,srednia,min,max); system("PAUSE"); return 0; } czy da sie to troche zoptymalizowac? czy moze jest optymalnie napisane?
2010-03-13 13:50:32

[Java] Java ME CommandListener.

Witam! mam pewien problem z napisaniem aplikacji MIDlet. Mam zadanie w którym musze zmodyfikować gotowy program w taki sposób abym po wciśnieciu klawisza np "Dodaj" mógł wprowadzic np w TextBoxie pewna liczbę, która modyfikowałaby po zatwierdzeniu wielkość tablicy wyswietlanych wczesniej elementów, czyli ich ilosc.
2010-03-13 12:43:41

[C/C++] [Qt] QtreeWidget Drag&Drop zmiana pozycji

Witam. Próbuję zrobić coś takiego jak jest w liście odtwarzania w winampie, że jak się złapie element i przeciągnie w dół to zamieni się pozycją z tym niższym. Tylko teraz nie wiem jak użyć tego dragdrop mode, bo on albo duplikuje przeciągnięty element, albo wrzuca element do tego niższego (tworząc z niego rodzica dla przeciąganego elementu). Proszę o pomoc jak wykonać taką zmianę pozycji.
2010-03-13 12:39:39

[Nietuzinkowe tematy] Software Antyaliasing

Hejka, tak znowu z ciekawości: Mam komputer HP G7010ew (ziintegrowana karta graficzna od Intel (512mb)) na którym nie ma w grach antyaliasingu. To trochę denerwujące, a nie mam akurat kasy na nowy komputer ( [wstyd] ). Więc: czy możliwe jest, aby program (zamiast karty graficznej) wygładził krawędzie w grach ? Software zamiast Hardware.
2010-03-13 12:26:47

[C# i .NET] Nasłuchiwanie zapisywanych plików

Szukam jakiejś metody/klasy/czegokolwiek które potrafiłoby nasłuchiwać zapisywane pliki na dysku. Chciałbym uruchomić program C# i przy każdym zapisie pliku (np. ściągnięcie PDF/DOC z poczty na dysk) wywoływać określone zdarzenie. Oczywiście nasłuch ma być tylko na wybranych plikach (PDF, DOC, JPG, PNG, itp), nie na wszystkich, bo bym się zawalił jakimiś plikami logów i innych śmieci jakie może Windows, albo inny program tworzyć.
2010-03-13 12:02:08

[Java] Minimalizowanie JDialogu w ramce

Hej! Mam taki problem - mianowicie mam ramkę i okno dialogowe z progress barem.I chciałbym żeby po wciśnięciu RunInBackground ten JDialog minimalizował się do prawego dolnego rogu tejże ramki do której należy i wyświetlał ile procent sie wykonało.Da się coś takiego zrobić??(Java 5)pozdro:)
2010-03-13 11:07:13

[C/C++] zapisywanie pliku do pliku c++

Czy ktoś może mi pomóc przerobić mój program? Siedzę już duuużo czasu nad nim i mi nie wychodzi;/;/ Mam napisać wiadomość w jednym pliku i przekazać ją do drugiego pliku, ale w ten sposób, że małe litery z pliku przekazanego zostaną zamienione na wielkie. Nie wiem jak przepisać to z pliku do pliku... Proszę o pomoc... #include #include #include #include using namespace std; void pisz(char *); void czytajZnaki(char *); void czytajLinie(char *); void przepisz(char *, char *); int main(int argc, char *argv[]) { char nazwa[100]; char nazwa1[100]; char nazwa2[100]; coutnazwa; pisz(nazwa); czytajZnaki(nazwa); czytajLinie(nazwa); coutnazwa1; coutnazwa2; przepisz(nazwa1, nazwa2); system("PAUSE"); return EXIT_SUCCESS; } void pisz(char *nazwa) { ofstream plik; plik.open("nazwa.txt"); plik
2010-03-13 11:02:40

[Newbie] [C++] Zadanie nie rozumiem

Witam nie rozumiem tego zadania Wymyśl nowe nazwy dla typów short int oraz long int i zastosuj je w programie przykładowym, ilustrującym działanie operatora sizeof. #include #include int main() { typedef short int Nazwa; typedef long int MojaNazwa; std::cout
2010-03-13 10:47:39

[Newbie] Co to za błąd strony ?

Wszystkie pliki na strone wgrały się prawidłowo ale niestety nic się nie wyświetla tylko jakiś błąd tu adres podbij.ehost.pl .Nie grzebałem nic prze plikach.w adobe dreamweaver również nie wszystkie strony się wyświetlały.Czy możliwe że brakuje jakiś plików ?
2010-03-13 09:52:02

[C/C++] Pomoc pilna łączenie programów!! Prosze zajrzyj :(

Witam pracuje w Visual c++ 6.0 i mam problem taki: Robię menu w MFC i chce żeby po przycisku "START" wyświetlał się mój drugi projekt w consoli już napisany wcześniej proszę o pomoc!! Oto link do zdjęcia:http://img682.imageshack.us/img682/406/jak1.gif Prosze o pomoc ;-(
2010-03-13 09:41:51

[C/C++] Wczytywanie danych z wejścia

Mam na wejściu kilka linijek: xxx 12 yyy zzz aaa 345 linijka składa się albo z jednego pola, albo z dwóch. Czy istnieje jakiś sposób, aby wczytywać te dwa pola do dwóch zmiennych za pomocą scanfa? W przypadku gdy nie wystąpi drugie pole to scanf może olać drugą zmienną. Próbowałem coś w stylu: scanf("%s %d", str, &x); ale to raczej nie zadziała
2010-03-13 09:27:03

[Newbie] TEdit i Charset

Pytanie zapewne proste ale nie mogę w żaden sposób spowodować by TEdit nie przyjmował polskich znaków a np. wyłącznie znaki ASCII z zakresu 32-127. Żadne właściwości Charset nie daja pożądanego rezultatu...robekwww
2010-03-13 08:57:38

[Delphi/Pascal] Zamiana warunku IF na Case - Delphi

Witam. Pilnie potrzebuje pomocy, a ze jestem zielony w sprawach programowania zwracam sie o pomoc do profesjonalistow.. Potrzebuje zamienic fragment umieszczony ponizej.. z instrucji warunkowej IF zamienic na CASE. Z gory dzieki za odpowiedz :) if (numOcena = 1) then numO1:= numO1+1; if (numOcena = 2) then numO2:= numO2+1; if (numOcena = 3) then numO3:= numO3+1; if (numOcena = 4) then numO4:= numO4+1; if (numOcena = 5) then numO5:= numO5+1; if (numOcena = 6) then numO6:= numO6+1;
2010-03-13 08:57:02

[Off-Topic] Zawód: Programista

Fajnie nazwałem temat nie :> Dobra mniejsza z tym :) Z pojęciem programowania poznałem się w 1 klasie technikum inf. Czyli prawie 1,5 roku temu. No w szkole coś skrobnałem pascala ( delphi też ) no i c++. ale jakoś czytając to forum zacząłem bawic sie php , js , html , css , sql i ostatnio przykładam się do javy. to chyba juz dobrze skoro mnie to interesuje i pprobuje sie sam czegos uczyc. ale jakos boje sie studiow informatycznych. i moje pytanie tez jest co by trzeba już umiec na studiach gdzie tematem przewodnim jest programowanie ?? czy nie zacząłem jako zbytr stary czlowiek ( 17 lat ) ??? powiem ze cos potrafie wyskrobac w tych jezykach choc pewnie nie jeden zrobilby to lepiej. Czy jeslibym jeszcze nabrał doświadczenia w tych jezykach to moge szukac jakiegos zatrudnienia ?? ps. gdzies zalozenie pisania postu bylo inne a wyszlo inaczej :)
2010-03-13 08:12:50

[C/C++] Klient i Serwer FTP - wysyłanie plików

Siemka :D. Mam takie pytanie. Czy przy wysyłaniu pliku z klienta na serwer, można jakoś poinformować serwer, jakiej wielkości jest wysyłany plik tuż przed rozpoczęciem pobierania przez serwer? bo jakoś nie mogę tego zrobić :(. aha ;p bo bym zapomnial. uzywam TIdFTP i TFTPServer czy jakos tak, z INDY 10
2010-03-13 02:55:11

[Delphi/Pascal] Dopasowywanie Formy do Wielkości Obrazka

Witam, chciałbym osiągnąć efekt taki jak w temacie mianowicie chodzi o to, że pobierał bym jakiś obrazek z ftp a forma dopasowywała by się właśnie do wielkości obrazka. dziękuje wszystkim z góry za pomoc.
2010-03-13 01:37:28

[C# i .NET] kasowanie zdjecia

Witam, dodaję dane do datagridview w ten sposob: DataGridViewImageColumn imageCol = new DataGridViewImageColumn(); DataGridViewCheckBoxColumn chkv = new DataGridViewCheckBoxColumn(); DataGridViewTextBoxColumn ctx = new DataGridViewTextBoxColumn(); DataGridViewTextBoxColumn ctx2 = new DataGridViewTextBoxColumn(); if (dataset.Tables[0].Rows.Count > 0) { dgv.Columns.Add(imageCol); dgv.Columns[0].Width = 210; dgv.Columns[0].HeaderText = "Foto"; dgv.Columns.Add(chkv); dgv.Columns[1].Width = 50; dgv.Columns[1].HeaderText = "Główne"; dgv.Columns.Add(ctx); dgv.Columns[2].Visible = false; dgv.Columns.Add(ctx2); dgv.Columns[3].Visible = false; } string defpath = Directory.GetCurrentDirectory() + @"photosmall"; for (int x = 0; x < dataset.Tables[0].Rows.Count; x++) { imgadd = new Bitmap(defpath + dataset.Tables[0].Rows[x][0].ToString().Trim()); int height = imgadd.Size.Height; dgv.Rows.Add(); dgv.Rows[x].Cells[0].Value = imgadd; dgv.Rows[x].Cells[1].Value = dataset.Tables[0].Rows[x][1].ToString().Trim(); dgv.Rows[x].Cells[2].Value = dataset.Tables[0].Rows[x][2].ToString().Trim(); dgv.Rows[x].Cells[3].Value = dataset.Tables[0].Rows[x][3].ToString().Trim(); dgv.Rows[x].Height = height + 5; } I teraz zaczyna się problem. Zaznaczam którekolwiek zdjęcie i w ten sposób uruchamiam opcję kasowania pliku. Ale niestety, nie mogę go usunąć, ponieważ dostaję komunikat, że plik jest używany przez inny proces. Domyśalm się, że chodzi o proces "imgadd", który to wczytuje zdjęcie. Ale jak go w takim razie usunąć ? imgadd.dispose() skasuje ostatnio wczytany plik, ale jak usunąć całą resztę wczytanych plików?
2010-03-13 00:35:59

[Java] Struts2 i i18n

Witam, Tak jak w temacie. Mam problem z włączeniem w Struts2 funkcji wielojęzykowych. Co prawda udało mi się uruchomić prosty przykład, ale nie wiem jak zmieniać język (choćby w zależności od subdomeny). Poza tym nie działają mi polskie znaki mimo, że zmieniłem kodowanie pliku na UTF-8 i dodałem do pliku struts.xml następujące linie: Pliki językowe languages_actions_pl_PL.properties i languages_actions.properties są w katalogu WEB-INF/classes. Aha i czy da się ustawić osobny plik properties dla osobno każdej paczki np tworzę sobie paczkę "user" w pliku struts.xml: ... /WEB-INF/jsp/user/login.jsp /WEB-INF/jsp/user/login.jsp /WEB-INF/jsp/user/login.jsp /WEB-INF/jsp/user/success.jsp ... I jeszcze pytanie, czy da się ładować pliki z innym rozszerzeniem np *.po (z programu poEdit) ? Pozdrawiam
2010-03-13 00:04:28

[C/C++] inicjacja tablicy na zmiennej wskaźnikowej w konstruktorze

Czy ktoś spotkał się z problemem niepełnej inicjacji tablicy jednowymiarowej na wskaźniku np: double *skladowe; w konstruktorze klasy do której ten wskaźnik należy np: Twektor::Twektor(int ls){skladowe=new double[ls];for(int i=0;i
2010-03-12 23:49:48

[Newbie] [Delphi] Palidrom

Siema. Mam problem bo próbuje za pomocą stosu i kolejki fifo sprawdzić czy podane słowo jest palindromem (przy zdejmowaniu elementów), ale ciężko mi to idzie strasznie. Jakby ktoś mógł wrzucić coś takiego będę wdzięczny.
2010-03-12 22:29:25

[Delphi/Pascal] TPanel.findcomponent i problem z color

Próbuję podświetlić panel o numerze podsw stosując taki kod: Tpanel.findcomponent(inttostr(podsw)).color := 23; i wyskakuje mi taki błąd: [Pascal Error] Unit5.pas(135): E2076 This form of method call only allowed for class methods Proszę o pomoc jak to rozwiązać oraz dlaczego tak jest.
2010-03-12 21:51:46

[Java] JInternalFrame i obsługa zdarzeń

witam juz długo szukam rozwiązania mojego problemu, niestety z marnym skutkiem więc proszę o pomoc tu mianowicie potrzebuje w dodatkowym oknie (JInternalFrame )zrobić np formularz gdzie będę mógł kilka zmiennych umieścić w np pliku no i do tego dałem tam kilka pól i na dole przycisk z tym że nijak idzie mi podpięcie jakiegokolwiek nasluchiwacza do tego przycisku w JInternalFrame szukam już jakiś czas w sieci ale nie mogę nic znaleść jak mają być obsługiwane zdarzenia w JInternalFrame
2010-03-12 21:45:52

[Delphi/Pascal] instalowanie komponentów w turbo delphi krok po kroku

Pewnie komuś się to przyda, tu jest opisane krok po kroku jak instalować komponenty w Turbo Delphi. http://underground.dathox.com/2009/05/instalacja-komponentow-w-turbo-delphi.html
2010-03-12 21:43:48

[Newbie] [C] Strumieniowa transmisja danych na SOCKET RAW w Debianie

Witam, mam pewien problem ponieważ na programowaniu znam się tyle co nic, a los zmusił mnie do napisania programu który będzie przechwytywał dane z sieci a następnie wysyłał je na kartę dźwiękową, ma to działać na zasadzie "radio węzła" czyli na pierwszym komputerze nadajemy i w czasie rzeczywistym dźwięk słyszymy na drugim komputerze. Mój problem polega na tym iż w programie przychwytującym dane nie wiem jak dane przechwycone przesyłać bezpośrednio na karte dźwiękową. Całość musi działać pod debianem ponieważ z przyczym odemnie niezależnych program nadający nie działa na innych systemach. Program odbierający powinien być złożony z dwóch inny programów. Pierwszym z nich jest : # include # include # include int main (int argc , char * argv []) { char *dev; char errbuf [ PCAP_ERRBUF_SIZE ]; pcap_t *descr ; const u_char *p; int i; struct pcap_pkthdr hdr; /* wybieramy interfejs sieciowy do nasluchu */ if ( argc < 2) dev = pcap_lookupdev ( errbuf ); else dev = argv [1]; if (dev == NULL ) { fprintf ( stderr , "%sn", errbuf ); return 1; } /* rozpoczynamy wachanie */ descr = pcap_open_live (dev , -1, 1, -1, errbuf ); if ( descr == NULL ) { fprintf ( stderr , " pcap_open_live (): %sn", errbuf ); return 1; } fprintf ( stderr , " Slucham na interfejsie : %s ( tryb promiscuous )n", dev ); /* petla , w ktorej odbieramy pakiety */ for (;;) { p = pcap_next (descr , &hdr ); if (p == NULL ) { fprintf ( stderr , " Blad podczas odbierania pakietu ( pcap_next () zawiodlo )n"); return 1; } printf ("."); /* wydrukuj kropke gdy zlapiemy pakiet */ printf("ndane z odebranego pakietu:n"); for(i = 0; i < hdr.len; i++) { printf("%2.2x ", *(p+i)); } printf("n"); fflush ( stdout ); } return 0; } Który nasłuchuje sieci, i dane odebrane wyrzuca na ekran. Drugi : /* This example reads standard from input and writes to the default PCM device for 5 seconds of data. */ /* Use the newer ALSA API */ #define ALSA_PCM_NEW_HW_PARAMS_API #include int main() { long loops; int rc; int size; snd_pcm_t *handle; snd_pcm_hw_params_t *params; unsigned int val; int dir; snd_pcm_uframes_t frames; char *buffer; /* Open PCM device for playback. */ rc = snd_pcm_open(&handle, "default", SND_PCM_STREAM_PLAYBACK, 0); if (rc < 0) { fprintf(stderr, "unable to open pcm device: %sn", snd_strerror(rc)); exit(1); } /* Allocate a hardware parameters object. */ snd_pcm_hw_params_alloca(¶ms); /* Fill it in with default values. */ snd_pcm_hw_params_any(handle, params); /* Set the desired hardware parameters. */ /* Interleaved mode */ snd_pcm_hw_params_set_access(handle, params, SND_PCM_ACCESS_RW_INTERLEAVED); /* Signed 16-bit little-endian format */ snd_pcm_hw_params_set_format(handle, params, SND_PCM_FORMAT_S16_LE); /* Two channels (stereo) */ snd_pcm_hw_params_set_channels(handle, params, 2); /* 44100 bits/second sampling rate (CD quality) */ val = 44100; snd_pcm_hw_params_set_rate_near(handle, params, &val, &dir); /* Set period size to 32 frames. */ frames = 32; snd_pcm_hw_params_set_period_size_near(handle, params, &frames, &dir); /* Write the parameters to the driver */ rc = snd_pcm_hw_params(handle, params); if (rc < 0) { fprintf(stderr, "unable to set hw parameters: %sn", snd_strerror(rc)); exit(1); } /* Use a buffer large enough to hold one period */ snd_pcm_hw_params_get_period_size(params, &frames, &dir); size = frames * 4; /* 2 bytes/sample, 2 channels */ buffer = (char *) malloc(size); /* We want to loop for 5 seconds */ snd_pcm_hw_params_get_period_time(params, &val, &dir); /* 5 seconds in microseconds divided by * period time */ loops = 5000000 / val; while (loops > 0) { loops--; rc = read(0, buffer, size); if (rc == 0) { fprintf(stderr, "end of file on inputn"); break; } else if (rc != size) { fprintf(stderr, "short read: read %d bytesn", rc); } rc = snd_pcm_writei(handle, buffer, frames); if (rc == -EPIPE) { /* EPIPE means underrun */ fprintf(stderr, "underrun occurredn"); snd_pcm_prepare(handle); } else if (rc < 0) { fprintf(stderr, "error from writei: %sn", snd_strerror(rc)); } else if (rc != (int)frames) { fprintf(stderr, "short write, write %d framesn", rc); } } snd_pcm_drain(handle); snd_pcm_close(handle); free(buffer); return 0; } Który dźwięk odtwarza, i teraz nie mam kompletnego pojęcia jak je połączyć, tak żeby ten pierwszy wysyłał dane do tego drugiego i ten drugi to odtwarzał. Problemem tutaj jest jeszcze to że program grający dźwięk w moim przekonaniu nie działa poprawnie. Prosiłbym o pomoc ponieważ jest ze mnie totalny newbie w programowaniu. Pozdrawiam
2010-03-12 21:35:24

[Newbie] Google Maps Api - miasto ze zmiennej

Witajcie. Mam takie pytanie - da się użyć Google Maps w ten sposób, że po wpisaniu miasta to miasto zaznaczy się na mapie ? Jeżeli tak, to moze jakis link z tym, jak to zrobić. Pozdrawiam ;-)
2010-03-12 21:03:10

[Newbie] [c++]ReadProcessMemory problem ;/

witam mam problem otóż chciałbym przy pomocy funkcji ReadProcessMemory odczytać wartość z podanego adresu i zapisać ją do zmiennej char albo do string niestety po odczytaniu w danej zmiennej brak woogule danych lub zwraca ona jakieś dziwne znaczki. oto jak próbowałem to zrobić char odc[500]; ReadProcessMemory(WindowsProcessHandle, (LPCVOID)addr1, odc, strlen(odc), &NumBytesWrote2);
2010-03-12 20:32:00

[Inne] system video on demand

Szukam tutoriala na temat jak wykonać system VoD (multicast) korzystając z protokołu RTSP (c#,java lub c++).
2010-03-12 19:55:24

[Newbie] [C++]Stringi, getline, problem ze spacjami

chcialem sobie zapisac do tablicy imiona i nazwiska w ten sposob, ze w tab[0]="Jan Kowalski"; problem polega na tym, ze nie wiem jak wczytac to do tablicy (bo jest tu spacja) Problem jest w tym, ze uzytkownik mi podaje np tak : Adam Nowak Jan Kowalski (w 1 linii), ale maja byc one wspisane do tablicy w ten sposob: tab[0]="Adam Nowak" tab[1]="Jan Kowalski" Czy ktos moze pomoc ? Napisalem cos takiego (ale to chyba raczej nie tak ma wygladac) :( #include #include using namespace std; int main(){ int n; string* tab; string s; cout n; tab = new string[n]; cout
2010-03-12 19:47:53

[Java] Obsluga zdarzen a GUI

Witam Mam problem z obsługa zdarzeń. Chcę powiązać pola textowe z polami w programie( ilość maki, tłuszczu i cukru) JButtona z startem procesu i wynik w 4 JTextField. Może ktoś mi wyjaśnić to w jakiś prosty sposób na przykładzie? Może być własny a może być na mojej aplikacji. TYLKO nie odsyłajcie mnie na strony java.toutrials... itp. bo nie raz je przestudiowałem Sorry za długi post.. Pozdrawiam wszystkich co się chce to czytać..i jeszcze pomóc Import java.awt.BorderLayout; import java.awt.Graphics; import java.awt.Container; import java.awt.FlowLayout; import java.awt.GridLayout; import java.awt.Image; import java.io.File; import java.io.IOException; import javax.imageio.ImageIO; import javax.swing.JButton; import javax.swing.JFrame; import javax.swing.JLabel; import javax.swing.JPanel; import javax.swing.JTextField; public class Aplikacja extends JFrame{ public Aplikacja(){ super ("Produkcja"); JPanel p = new JPanel(); p.setLayout(new GridLayout(5,2)); p.add( new JLabel ("ilość mąki w silosie")); p.add(new JTextField("wyrażona w dag")); p.add( new JLabel ("ilość tłuszczy w silosie")); p.add(new JTextField("wyrażona w dag")); p.add( new JLabel ("ilość cukru w silosie")); p.add(new JTextField("wyrażona w dag")); p.add( new JLabel ("wyprodukowano:")); p.add(new JTextField("")); p.add(new JButton("produkuj ciastka")); String filename = "Silos"; try { Image image = ImageIO.read(new File("Silos.gif")); } catch (IOException e) { // TODO Auto-generated catch block e.printStackTrace(); } setSize (500,500 ); setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE); setVisible(true); Container cp = getContentPane(); cp.add(p); } public static void main(String[] args){ new Aplikacja(); }} import java.util.Calendar; import java.util.Locale; import javax.swing.JOptionPane; public class SilosTest extends DefLok{ public static void main(String[]args) { Silos[]staff = new Silos[3]; staff[0] = new Silos ("SilosA", 100.12, 50.19, 20); report(); Locale.setDefault(new Locale(JOptionPane.showInputDialog("Podaj język"))); report(); } } class Silos { public Silos (String n, double x,double y,double z) { n= name; x= ilosc_maki; y= ilosc_tluszczy; z= ilość_cukru; x=y=z=100; //obliczanie ilosci ciastek którą można wyprodukować z danej ilości maki cukru tłuszczy double xc = 5.1; //ciastko_ilosc_maki; double xy = 3.0; //ciastko_ilosc_tluszczy; double xz =2.2; //ciastko_ilość_cukru; int cxc= (int)(x/xc);//rzutow - ciastka które można wyprodukować z dostępnej ilości maki int cxy= (int)(y/xy);//rzutow - ciastka które można wyprodukować z dostępnej ilości tluszczy int cxz= (int)(z/xz);//rzutow - ciastka które można wyprodukować z dostępnej ilości cukru int c = Math.min(Math.min(cxc, cxy),cxz); //minimum z 3 wartosci = liczbie ciastek które mozna wyprodukować System.out.println("Mozna wyprodukować : "+c ); Calendar cal = Calendar.getInstance(); System.out.println(cal.get(Calendar.HOUR_OF_DAY)+":"+cal.get(Calendar.MINUTE)+":"+cal.get(Calendar.SECOND)); } public String getName() { return name; } private String name; private double ilosc_maki; private double ilosc_tluszczy; private double ilość_cukru; } import java.text.*; import java.util.*; import javax.swing.JOptionPane; public class DefLok { static public void report() { Locale defLoc = Locale.getDefault(); System.out.println("Domyślna lokalizacja : " + defLoc); DateFormat df = DateFormat.getDateInstance(DateFormat.LONG); NumberFormat nf = NumberFormat.getInstance(); System.out.println(df.format(new Date())); System.out.println(nf.format(1234567.1)); } public static void main(String[] args) { report(); Locale.setDefault(new Locale(JOptionPane.showInputDialog("Podaj język"))); report(); } }
2010-03-12 19:33:51

[Coyote] Nowy Coyote - alerty

Ten pomysł krąży mi po głowie od dawna. Czy jest możliwość w nowym Coyote, by dodać coś w rodzaju w alertów? Co bym dostał wiadomość prywatną/maila kiedy tylko jakiś nowy post na forum (lub artykuł na głównej, ale to mnie mniej interesuje) przypasuje do moich zapytań? Mogą być wyrazy, choć lepiej regexy (/marooned(?:a)?/i). Co myślicie? Jeśli ktoś mnie woła w poście, chciałbym o tym wiedzieć. Podobnie, jeśli interesuje mnie aktualnie temat SOAP i XML, to dostanę cynk kiedy ktoś o tym napisze.
2010-03-12 19:15:27

[C/C++] Macierz i undefined reference

Cześć, mam program realizujący przy pomocy przeładowania operatorów operacje na macierzach. Program jest już kompletny, da się kompilować tylko problem jest w tym, że do niektórych funkcji przeładowania operatorów nie mogę dodać const, a dla innych podobnych moge. Wyskakuje błąd linkera : "Undefined reference to Nazwa_tej_funkcji". Może ktoś będzie wiedział o co chodzi. W linku do pobrania projekt programu z devc++. http://www.sendspace.pl/file/ddc2f15929386c3d518943e
2010-03-12 19:00:37

[Delphi/Pascal] [Delphi] Program zabija internet idhttp

Witam Zrobiłem program do sprawdzania proxy i jest pewien problem, gdyż po pewnym czasie działania programu przestaje działać internet( tzn. przeglądarki, bo np. gg działa prawie dobrze). Internet to Lan ze sporą ilością komputerów. Na systemie win7 wystarcza niekiedy reset ale nie zawsze wtedy przywracanie systemu pomaga. Na Xp jest już gorzej. Program nic wielkiego nie robi jedynie próbuje się połączyć poprzez proxy i jeśli się uda i funkcja get zwróci jakąś zawartość to uznaję je za dobre. Na kilkunastu wątkach takiego działania internet umiera w moment, przy jednym wątku dopiero po kilku godzinach. Jak temu zaradzić? i czym to jest spowodowane?
2010-03-12 18:46:07

[Newbie] [C++, WinApi]Błąd linkera przy wywoływaniu funkcji z DLL

Jak w temacie dostaję: error LNK2019: unresolved external symbol __imp__MBR_SetDatabase@4 referenced in function _main fatal error LNK1120: 1 unresolved externals Domyślam się że drugi błąd to następstwo pierwszego. Wywołanie funkcji wygląda tak: MBR_SetDatabase(L"pl1");//"pe-el-jeden" Dysponuję takową dokumentacją do funkcji: MBR_SetDatabase Load a diphone database. LONG MBR_SetDatabase(LPCTSTR lpszID); Parameters : lpszID : the ID of the database (a registered ID), or an absolute path. If the ID is not found the register, MBR_SetDatabase try to load lpszID as an absolute path. Return Value : 0 if no error occured, or an error code (see below) Wrzucam też interesujący mnie fragment nagłówka, choć wątpię by to mogło pomóc: /* ... */ #ifdef __MBR_EXPORT #define DECLSPEC __declspec(dllexport) #else #define DECLSPEC __declspec(dllimport) #endif extern "C" { /* ... */ LONG DECLSPEC WINAPI MBR_SetDatabase(LPCTSTR lpszID); /* ... */ } /* ... */ Próbując rozwiązać problem próbowałem wielu rzeczy, większość z nich to było błądzenie na ślepo. Charset projektu ustawiałem na wszelkie możliwe sposoby(UNICODE, MultiByte, Not Set) i zawsze to samo. Będę wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź, bo męczę się z tą jedną funkcją już drugi (sick!) wieczór.
2010-03-12 18:37:22

[Inne] [linux] Zdalne odpalanie programów

Witam. Jak odpalić na serwerze(linux) program przez ssh, aby po rozłączeniu z serwerem program dalej widniał w procesach? Program nie ma argumentu daemona.
2010-03-12 18:35:03
Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 Następna



komputery, oprogramowanie