hipermarkety Forum - 4programmers

No item elements found in rss feed.

Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 Następna

[Delphi/Pascal] konwersja pascal do C

j/w jak tego dokonać? mam jakiś program PTOC ale nie wiem jak się nim posługiwać ani na windzie ani na linuchu, czytałem readme i nic nie wywnioskowałem, podobno jest jakiś specjalny pod linuks (p2c czy jakoś tak?) ale nie znalazłęm niestety... może macie jakieś podobne, lepsze programy? Muszę przekonwertować całe pliki pascala do C
2010-04-30 01:55:59

[C# i .NET] obiekt 3D w C#

Witam :) ostatnio udalo mis ie napisac aplikacje ktora liczy jaz ( potocznie tama albo zapora wodna ;P ). chce teraz ladnie graficznie przedstawic wyniki.. do tej pory robilem to przed rysowanie po bitmapie ale apetyt rosnie :) chcialbym stworzyc scene 3D z mozliwoscia obracania, ogladania itd... chce zeby widać bylo przezroczysta wode, budowle w postaci zwartej bryly itd.. ale grafice to jestem noga.. :) stanelem przed dylematem wybory srodowiska.. podejrzane sa XNA albo DirectX 3D :) wolalbym ten drugi, jednak do tego chyba musialbym polaczyc program pisany w c++ i w C#... a nie wiem jak to zrobic w obrebie jendego programu... druga to opcja to to XNA ale nie wiem czy daje ono mozliwosc swobodnego tworzenia grafiki 3D... z tad moja prosba o rade.. w czym byloby najlatwiej stworzyc moj wymarzony program?? :) moze pomocne linki albo tytuly publikacji?? najcchetniej ksiazka w jezyku polskim, z braku laku moze byc po angielsku a w ostatecznosci kurs z internetu... nie lubie kursow bo ciezko to wydrukowac.. zazwyczaj trzeba sie nakopiowac itd a ja wole uczyc sie z papieru.. z tad preferuje ksiazki :) ) pozdrawiam :)
2010-04-29 23:19:57

[Webmastering] [php] Pobieranie programu na komputer

Witam, chciałbym zrobić skrypt, który zapisuje na komputerze (kopiuje) jakąś aplikację, albo ukryć w wmf i dać w iframe stronę z wmf :) Ale nie wiem jak się do tego zabrać, w php chyba nie ma takich funkcji, więc raczej to 2, ale tu znowu nie wiem jak ukryć tą aplikację, jeżeli chodzi o sposób nr.1 to próbowałem exec(), system() i innych, exec() działało ale tylko u mnie się uruchamiało.
2010-04-29 22:21:43

[Java] Dziedziczenie z konstruktorem

Witam, Czy jest jakiś sposób, aby stworzyć klasę która będzie dziedziczyła po JTable, ale razem z konstruktorem? Chciałbym rozszerzyć klasę JTable o pare matematycznych działań na niej, ale zachować też możliwość tworzenia jej poprzez JTable(int x, int y) Pozdrawiam
2010-04-29 22:04:14

[C# i .NET] Ściąganie pliku po kliknięciu w przycisk

Witam, zaczełem wczoraj bawić się w C#. Mam pytanie czy da się zrobić, że po kliknięciu w dany przycisk ściąga się plik z internetu? Jeżeli tak to jak :)(proszę o szczegóły itp.)
2010-04-29 21:44:15

[Java] JTable Cell Select

Witam, Mam pytanie odnośnie komórek w JTable, mianowicie mam tabele do której dodaje wiersze pobrane z innej jedno wierszowej tabeli. Po jednym kliknięciu myszki (LP) zaznaczam daną komórkę w tabeli, zaczynając pisać na klawiaturze następuje automatyczne edytowanie komórki ale w sposób nie pożądany przezemnie ponieważ wszystkie znaki które wprowadzę są doklejane ja zaś chce uzyskać efekt jaki jest w exelu czyli gdy zaczynam wprowadzać zmiany chciałbym żeby zawartość komórki została skasowana lub żeby nastąpiło zaznaczenie całego tekstu wtedy wiadomo przy wprowadzeniu nowego znaku zostaje zawartość zastąpiona. Kolejnym pytaniem jest jak w łatwy sposób wycentrować zawartość komórek w danej kolumnie ?? Z góry informuję że jestem początkującym programistą więc jeżeli są to banalne rzeczy to proszę o wyrozumiałość :) Pozdrawiam kazhiu
2010-04-29 21:43:53

[C/C++] Dynamiczna tablica

Chciałbym zrobić listę (jednowymiarową więc), która nie ma z góry określonego rozmiaru, nowy element dodawałoby się z pomocą funkcji List_Add(nazwa listy, wartość). Ma ktoś jakiś pomysł? Szukałem trochę na Google, ale przykłady były jakieś niezrozumiałe [???] , dotyczyły tablic wielowymiarowych... EDIT: ojojoj, trochę skomplikowane to wszystko, chyba jednak wrócę do podstaw :/
2010-04-29 21:02:01

[C# i .NET] [C#]Duplikowanie ikonek w tray

Witam Mam problem z programem. Mianowicie w programie mam kilka timerow i po dodaniu notifyicon i wystarowaniu timera ikony w tray się powielają co 1 tick. Jak zablokować taką postać rzeczy?
2010-04-29 20:37:24

[C# i .NET] Darmowe kontrolki DevExpress.XtraEditors

Witam, Czy orientował się ktoś w sprawie darmowej licencji zestawu kontrolek WinForms Controls (the XtraEditors Library) i ich komercyjnego wykorzystania? Czy free of charge obejmuje również wykorzystanie komercyjne? Ewentualnie może ktoś polecić jakiś darmowy (lub stosunkowo niedrogi - do 500 złotych) zestaw podstawowych kontrolek WindowsForms? Dziękuję za informację.
2010-04-29 20:15:05

[C/C++] [C++] Z kąd te powtórzenia?

Witam! Na sam początek wkleję kodzik: void wprowadz() { int dlugosc; string wyraz; coutwyraz; getchar(); dlugosc=wyraz.length(); sprawdz(wyraz,dlugosc); }; void sprawdz(string wyraz, int dlugosc) { bool blad = 0; for(int i = 0; i=48 && wyraz[i]=65 && wyraz[i]=97 && wyraz[i]
2010-04-29 20:06:19

[C/C++] [C++/MFC] Plik wykonywalny dla FMC Project?

Pytanie: Jak utworzyć plik *.exe dla projektu MFC w Visual C++? Po wybraniu opcji "Build" brak jest pliku wykonywalnego. Szukałem w internecie, ale żadnym sposobem, który znalazłem nie mogłem osiągnąć celu. Pzdr
2010-04-29 19:41:46

[C/C++] Jak wy nauczyliście się C++ ?

Tak jak w temacie Pytam po 1 z czystej ciekawości, a po 2 bo może z jakiegoś sposobu skorzystam, aby sięszkolić... P.S. Nigdy byście nie uwieżyli, jak trudno dostać Symfonię c++ standard, już chyba 5 księgarni obleciałem w 2 mastach, i nic... Znalazłem na allegro, ale jeszcze wysyłka... pomyśle jeszcze
2010-04-29 18:47:41

[Bazy danych] [MySQL] Łączenie tabel

Witam, Takie małe pytanko. Co jest bardziej optymalne, stworzenie jednej dużej tabeli z wieloma kolumnami czy dwóch mniejszych z połową tamtych kolumn w każdej?
2010-04-29 18:06:09

[Delphi/Pascal] Wininet http response

Witam wie ktoś jak można pobrać response info po wysłaniu http requesta za pomocą wininet? Znalazłem w necie jedynie jak wysłać requesta lub pobrać plik ale co z zachowaniem sesji? chciałbym odczytać nie tylko respose text ale i http headers... czy poprostu request string zwracany przez Wininet zwraca http headers i content czyli cala zawratość (np kod źródłowy strony dla requesta wp.pl) z góry dzieki za odpowiedź
2010-04-29 17:31:04

[Delphi/Pascal] Maksymalizacja okna innej aplikacji

Damn, kolejna rzecz, która miała być prosta. Otóż mam uchwyt okna innej aplikacji. Chcę je pokazać na wierzchu. Więc robię SetForegroundWindow i to działa tylko wtedy, gdy tamto okno nie jest zminimalizowane. Jeśli jest zminimalizowane, to nie mam pojęcia, co mam robić. Próbowałem m.in: SetWindowPos(h, HWND_TOPMOST, 0, 0, 0, 0, SWP_NOSIZE + SWP_SHOWWINDOW); ShowWindow(h, SW_SHOWNORMAL); SetActiveWindow(h); sendMessage(h, WM_SHOWWINDOW, 1, SW_OTHERZOOM) i kilka innych rzeczy, których nie pamiętam. Rezultatem było to, że albo moje okno traciło focus, albo zupełnie nic się nie działo. Uchwyt jest dobry.
2010-04-29 16:42:44

[C/C++] postinkrementacja

Witam, na co dzień programuję w Javie. Ale ostatnio spotkałem się z czymś ciekawym i prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku dlaczego C/C++ zachowuje się tak a nie inaczej: int a = 1; int b = a++ + a; // b == 2 int a = 1; a = a++ + a; // a == 3 W javie, dla zdawałoby się tożsamych instrukcji, w obu przypadkach wartość wynosi 3. Ciekawi mnie jak działa C/C++ w analizowaniu tego typu wyrażeń.
2010-04-29 16:37:37

[Newbie] [bcb] EAcces Violation przy tworzeniu własnej funkcji

Witam, mam problem. Piszę sobie głupią gierkę, jednak mam problem z napisaniem własnej funkcji -> jej założeniem jest rysowanie określonego wcześniej obrazka na komponencie TImage nazwanego MainFrame. Komponent ten mieści sie na formie zwaniej MainWindow. Wszystko pięknie działa do czasu wykonywania funkcji MainWindow->MainFrame->Canvas->Draw(xpaint*40,ypaint*40,Image) W tym momencie wyskakuje błąd EAccesViolation i od kilku dni nie potrafię go ominąć. :( Czy ktoś mógłby mi pomóc? Oto kod mojej funkcji rysującej na komponencie MainFrame : void MapPaint(int &xpaint,int &ypaint, char whattopaint[1]){ // tileset="woods"; char whattopainthere=whattopaint[0]; filelocation=NULL; filelocation="dataimagesmaps"+tileset+""+whattopainthere+".bmp"; if(filelocation!=NULL){ Image->FreeImage(); Image->LoadFromFile(filelocation); MainWindow->MainFrame->Canvas->Draw(xpaint*40,ypaint*40,Image); } // }; Prosiłbym o jak najszybszą pomoc, dziękuję z góry!
2010-04-29 16:34:44

[Newbie] Delphi + MySQL

Mam pytanie. Jakich komponentów i ustawień użyć do podłączenia bazy MySQL z programem napisanym w Delphi? Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś by dysponował przykładem programu do obsługi (edycji, dodawania i usuwania rekordów) bazy danych MySQL. Jestem laikiem w tej dziedzinie i prosiłbym o pomoc. Używam Borland Developer Studio 2006
2010-04-29 15:51:02

[C/C++] [C++] Problem z konczeniem pracy programu

Napisałem sobie taki program i chce żeby po nacisnieciu "k" program konczyl prace niezaleznie od miejsca w ktorym sie znajduje. Wyczerpałem swoje pomysly. Nic mi nie działało. Pomóżcie. #include #include #include #include using namespace std; int lit; float fun() { float liczba1, liczba2; cout
2010-04-29 15:49:41

[Webmastering] Google Maps

witam, mam taki problem. stworzylem sobie mape google i otrzymalem taki kod: Pokaż MAX na większej mapie tylko teraz chcialbym zeby pod mapa byl zestaw linkow do punktow na niej umieszczonych. czyli klikam sobie na link i srodkuje mi sie odpowiedni punkt...i nie mam pojecia jak to zrobic. w google API potrzefie to zrobic tylko nie mam pojecia jak zintegrowac ta konkretna mape z API.. prosze o pomoc
2010-04-29 15:28:41

[C/C++] scanf("%c", ...), a ENTER

Przy rozwiązywaniu zadań natknąłem się na pewien problem, np. mam taki kod: #include //---------------------------------------------------------------------- int main() { int t; char znak; scanf("%d", &t); while(t--) { scanf("%c", &znak); } return 0; } //---------------------------------------------------------------------- Gdy po wpisaniu liczby "t" nacisnę "ENTER", to zostanie on potraktowany jako wczytanie zmiennej "znak" w pierwszym obiegu pętli. Przy każdym zadaniu z takim wczytywanie, musiałem zmieniać kod na taki: #include //---------------------------------------------------------------------- int main() { int t; char znak; scanf("%d", &t); scanf("%d", &znak);//ENTER while(t--) { scanf("%c", &znak); } return 0; } //---------------------------------------------------------------------- Czy mógłby mi któs wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje i jak można to ominąć?
2010-04-29 14:27:35

[Delphi/Pascal] EnumWindows nie działa

Cześć, chcę pobrać handla do okna, znając ścieżkę do pliku exe, która go uruchomiła. Generalnie problem wygląda tak - w menu mam ileś aplikaji. Kliknięcie powoduje uruchomienie danej aplikacji. Gdy kliknę po raz drugi, aplikacja ma się aktywować. Niestety nie działa mi wyszukiwanie okien i nie wiem czemu. Znajduje z milion razy okno mojej aplikacji i kilka systemowych, a nie znajduje innych aplikacji. Kod do wyszukania handla wygląda tak: function EnumWindowsProc(h: HWND; lp: lParam): boolean; stdcall; var fName: PAnsiChar; s: ansistring; begin fName:=StrAlloc(MAX_PATH+1); GetWindowModuleFileName(h, fName, MAX_PATH); //ma zwrócić ścieżkę if (fName = ') or (fName = nil) then s:=' else s:=StrPas(fName); if lowerCase(s) = lowerCase(exeFileName) then begin pInteger(lp)^:=h; //zapisz handla w odpowiednim obszarze pamięci result:=false; end else result:=true; strDispose(fName); enumChildWindows(h, @EnumWindowsProc, lp); //myślałem, że to pomoże, ale nie end; function TProcessManager.GetWindowHandle(ExeFileName: string): HWND; var res: HWND; begin res:=0; uProcesses.exeFileName:=exeFileName; EnumWindows(@EnumWindowsProc, Integer(@res)); result:=res; end; Czemu to nie działa?
2010-04-29 14:20:58

[Delphi/Pascal] D7/SQL Podział tabeli na mniejsze

Witam Przymierzam się do pisania programu, w którym będzie baza SQL/FB na IBX-ach. Będzie posiadała tabelę z 15 kolumnami. Przewiduję w tej tabeli ok 10 tys. rekordów. Czy nie za dużo jest tych kolumn? Czy da się podzielić tą tabelę na 3 mniejsze, a potem powiązywać je przy operacjach (dodaj, usuń, edytuj)? Kolumny tabeli: ID_K NAZWISKO IMIE PESEL ADRES KATEGORIA CENA ZALEGLOSCI TERM_PLATNOSCI OPIS DATA_ROZP DATA_KONCA NAUCZYCIEL TYP_MIKROSKOPU IL_WYKLADOW Jak wy tworzycie podobne programy? Dzięki za sugestie. :-)
2010-04-29 14:07:32

[Newbie] [visual c++] problem z deklaracją zmiennej

Siema zacząłem się ostatnio bawić visualem by porobić jakieś okienka. Dodałem buttona i chciałem go oprogramować, kliknąłem 2 razy na niego i dopisałem tylko jedną linijkę kodu deklarującą zmienną i zaczęły się sypać errory. private: System::Void button1_Click(System::Object^ sender, System::EventArgs^ e) { string komunikat; } Błąd brzmiał oczywiście "string - undeclared idetifier", czyli tak jakby nie miał biblioteki string. Próbowałem includować na początku tego pliku gdzie programowałem buttona (główny plik nagłówkowy okna), oraz w stdafx.h, bo przeczytałem, że tam się includuje wszystkie dodatkowe pliki i nic. Błąd jak był tak był. Potrafi mi ktoś powiedzieć co robię nie tak, albo co zrobiłem nie tak? Dodaje, że jeżeli wykasuje deklaracje tego stringa to nie ma żadnych błędów.
2010-04-29 13:23:55

[Newbie] [Delphi] Kalendarz z wydarzeniami

Witam. Otóż, bardzo dawno temu bawiłem się w Delphi, pozapominałem co z czym się je. Przypominam sobie wszystko, ale mam do Was prośbę. Otóż, w mojej szkole będzie zamontowany duży ekran/telewizor na którym ma być pokazana moja aplikacja. (Oczywiście ten telewizor będzie podpięty do PC) Program biedzie miał za zadanie wyświetlać wydarzenia historyczne, przykładowo mamy 29 kwiecień, więc program powinien wyświetlić wydarzenie jakie wydarzyło się 29 kw któregoś tam roku. Tych wydarzeń będzie ok 365. Przykładowo, zmarł ktoś ważny 30 lutego 1568r, więc 30 lutego w roku 2011 wyświetli się opis kto zmarł, gdzie itp i pokazane jego zdjęcie. Czyli, do danego dnia przypisane jedno wydarzenie. Nie wiem jak się zabrać za silnik tego programu. To ma być kalendarz w którym będzie opisane jakieś wydarzenie i pokazane zdjęcie. Jeżeli ktoś by mógł, opisać, zrobić prowizorkę takiego programu bym był bardzo szczęśliwy. Resztę sobie drobie. pozdrawiam
2010-04-29 13:07:59

[Java] JFileChooser - nadpisanie pliku

Witam, używam klasy JFileChooser do zapisywania plików. Chciałbym aby przed nadpisaniem pliku pojawiło mi się okno wyboru czy chcę go nadpisać czy nie. W jaki sposób mogę osiągnąć takie efekt? Z góry dziękuję za odpowiedz!
2010-04-29 12:52:33

[Bazy danych] Pytanie o identyfikację bazy danych MSSQL

Witam forumowiczów. Czy w MSSQL Server 2008 istnieje sposób na jednoznaczną identyfikację instancji bazy danych (pliku .mdf)? Mam tu na myśli istnienie unikalnego identyfikatora bazy (pliku bazy danych) - przy czym nie może to być jego nazwa. Czy w ogóle coś takiego istnieje?
2010-04-29 11:02:26

[Inżynieria oprogramowania] Tworzenie licencji do komercyjnej aplikacji

Witam wszystkich. Szukam informacji na temat tworzenia licencji do oprogramowania. Chciałbym, aby w licencji zapisane były informacje na temat przywiązania aplikacji do jednej bazy danych (MSSQL 2008) tak, aby pozwalać użytkownikowi na pracę tylko i wyłącznie z jedną bazą. Robił ktoś może coś takiego przede mną...? :)
2010-04-29 10:36:32

[Delphi/Pascal] Programowy sofstart silnika krokowego

W pierwszej kolejności napiszę część kodu a potem napiszę o co mi chodzi. var st:string; a,b:integer; begin for b:=1 to 1 do begin for a:=1 to 15 do begin instrukcja end; for a:=1 to 15 do begin instrukcja end; end; begin for b:=1 to 2 do begin for a:=1 to 14 do begin instrukcja end; for a:=1 to 14 do begin instrukcja end; end; To jest część kodu, przede wszystkim zwracam uwagę na te liczby w pętlach for pogrubione. takich pętli mam 15. W pierwszej pętli for b:=1 to 1 do (ilość kroków silnika) wartość druga rośnie o 1 aż do 15. W pod pętlach for znowu wartość maleje o jedno z 15 aż do jeden (częstotliwość pracy silnika im większa wartość tym mniejsza prędkość wykonywania kroków) Chciałbym ten cały ciąg pętli zmniejszyć, bo łącznie jest ich 60, po piętnaście na start prawo lewo silnika i 15 na stop prawo lewo silnika. W tej formie co pokazałem to działa ale każda inna kombinacja skracająca ilość kodu kończy się fiaskiem. Z góry dziękuje.
2010-04-29 10:04:58

[Delphi/Pascal] Właściwości połączenia sieciowego

Witam, chciałbym aby w moim programie użytkownik miał możliwość zmiany ustawień sieciowych komputera tj. IP,maska podsieci,dns . Pomyślałem sobie ze dobrze by było wywołać po prostu windowsowe okienko z właściwościami połączenia które chciałbym edytować. Niestety jakoś nigdzie nie mogę znaleźć jak to zrobić :( Może ktoś z użytkowników forum miałby jakieś materiały na ten temat bądź gotową procedurę otwierającą właściwości połączenia sieciowego? Pozdrawiam
2010-04-29 08:56:13

[Java] jakosc SS

hej mam taki kod Robot robot = new Robot(); BufferedImage bi = robot.createScreenCapture(new Rectangle(350, 111, 788, 440)); ImageIO.write(bi, "JPG", new File("D:/Fa.jpg")); i jak zwiekszyc jakos generowanych Screen Shotow ? Pzdr
2010-04-29 02:39:06

[C/C++] Moja Biblioteka C++

Rozwijam swoją przenośną bibliotekę do C++. Podkreślam na wstępie - libka ma być niekoniecznie najszybsza na świecie ale przenośna! I wpadłem na pewien pomysł... ;] Potrzebuje obsługi FTP... postanowiłem rozwiązać to w następujący sposób: mam powiedzmy metodę FTP::put(fileName) ta uruchamia program zaimplementowany w Javie (jar który byłby częścią biblioteki) z parametrami: "put FileName danePotrzebneDoPolacznieZSerwerem" który robi co ma robić. Co o tym myślicie? Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania problemu? (oprócz tego, że nie będę miał bezpośredniego dostępu do obsługi wyjątków i trochę powolne to będzie [wady] i że biblioteka będzie bardzo przenośna i prosta do napisania [zalety]) NIE INTERESUJĄ MNIE KOMENTARZE W STYLU SKORZYSTAJ Z QT, TAKIE RZECZY ISTNIEJĄ ALBO NAPISZ TO W C++ itp bo nie pytam o to czy skorzystać z Qt, czy istnieją takie rzeczy ani o to w czym to napisać tylko o pomysł ;] Poza tym byłbym wdzięczny za odpowiedzi konstruktywne czyli bardziej rozwinięte niż "zły pomysł", "nie" albo ":P"
2010-04-29 02:27:35

[Newbie] Zaokrąglanie do n miejsc po przecinku...

Witam ! Mam taki programik w którym pierwszy parametr konstruktora określa do ilu miejsc po przecinku ma zaokrąglić wynik . A wynikiem jest pole trojkata, którego boki są przekazywane jako kolejne parametry w konstruktorze... Czyli mniej więcej tego typu konstruktor: public Test (int dokladnosc, int bok1, int bok2, int bok3){ } ponadto mam metodę , która mi liczy pole trójkąta ze wzoru Herona: public double liczPole(){ double obwod2=(bok1+bok2+bok3)/2.0; double pole= Math.sqrt((obwod2*(obwod2-bok1)*(obwod2-bok2)*(obwod2-bok3))); return pole; } następnie w metodzie toString() wyświetlam informację które potrzebuję czyli m.in zwracam w returnie liczPole(); Mój problem polega na tym, że nie wiem za bardzo gdzie i jak umieścić element dot. tej dokładności do N miejsc po przecinku... Czy jest na to jakaś metoda ? próbowała Math.round(); ale nie działa tak jak bym tego chciała . Dziękuje za pomoc ! :)
2010-04-29 02:07:16

[C/C++] Wskaźnik na funkcję wewnętrz innej klasy

Witam. Mam pewien problem z dostępem do funkcji publicznej jednej klasy, a konkretnie do jej adresu w pamięci. W komentarzach wyjaśnię o co chodzi: class Klasa1 { public: void PozadanaFunkcja() ; }; class Klasa2 { private: /* jak widać Klasa2 zawiera w sobie obiekt Klasa1 */ Klasa1 ObiektKlasy1 ; public: /* akcesor zwraca referencję do powyższego obiektu */ Klasa1 & getObiektKlasy1 () { return ObiektKlasy1 ; } }; class Klasa3 { private: /* wskaźnik na funkcję typu void */ void (*wskNaFunkcje)() ; public: /* konstruktor w którym pobierana jest funkcja do WskNaFunkcję */ Klasa3( Klasa2 & refDoKlasy2 ) { /* DLACZEGO TO NIE DZIAŁA ? this->wskNaFunkcje = refDoKlasy2.getObiektKlasy1().PozadanaFunkcja ; */ /* DLACZEGO TO TEŻ NIE DZIAŁA ? this->wskNaFunkcje = refDoKlasy2.getObiektKlasy1().PozadanaFunkcja() ; */ /* I TO TEŻ ? this->wskNaFunkcje = & ( refDoKlasy2.getObiektKlasy1().PozadanaFunkcja ) ; */ /* I JESZCZE TO? this->wskNaFunkcje = & ( refDoKlasy2.getObiektKlasy1().PozadanaFunkcja() ) ; */ /* kończą się pomysły.. Wydaje się że błędnie używam operatorów, kierowałem się tym że normalnie wskaźnik na funkcję deklaruje się tak: void funkcja() { ; } void (*wsk)() = &funkcja ; */ } }; Po wklejeniu powyższego kodu do edytora, wszystko powinno się kompilować, chyba że odkomentuje się zakomentowane instrukcje i właśnie to jest problemem.. Jak mam się odwołać do funkcji publicznej należącej do klasy pierwszej posiadając referencję do klasy drugiej, która ma w sobie instancję klasy pierwszej. Może inaczej : nie jak mam się odwołać do funkcji, ale jak mam zdobyć jej adres aby móc korzystać ze wskaźnika na funkcję? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam!
2010-04-29 01:19:06

[C# i .NET] Podklasa i podtyp w mysl idei obiektowosci

Witam. Mam takie zadanie i nie wiem jak je rozwiązać. Bo jak bedzie to wygladac np. w c# w mysl idei obiektowosci? Jak definiujemy podklasę i podtyp w myśl idei obiektowości (a nie w programowaniu imperatywnym) czyli subclass vs subtype. Jak to jest realizowane w różnych językach - podaj przykłady (java, c#, c++) Czym się te pojęcia różnią, na ile są istotne?
2010-04-29 00:18:48

[Newbie] [Delphi] Użycie syntezatora mowy

Witam. Chciałem zrobić programik który będzie mi mówił po odpaleniu różne rzeczy, np. która jest godzina, kto ma imieniny itp. 1. Czy taki program już istnieje? Po za kalendarzem XP który raczej mi nie odpowiada. 2. W jaki sposób mogę dodać mowę do własnego programu? Czytałem o integracji syntezatorów, lecz to są te bez polskiej mowy a więc się nie nadają. Chyba najlepsza by była Ivona, tylko jak jej użyć? Jest wiele programów wykorzystujących dowolne osobne syntezatory, więc to musi być możliwe. Proszę o pomoc i pozdrawiam
2010-04-28 23:33:29

[Bazy danych] "Sposoby uzgadnia baz danych?" - proszę o pomoc

Witam, Potrzebuję odpowiedzi na pytanie: "Sposoby uzgadniania baz danych". problem polega na tym iż w internecie ciężko znależć jakiekolwiek informacje na ten temat. Pytanie takie zadał mi wykładowca i niestety muszę znaleźć odpowiedź na nie. Obawiam sie iż określenie "uzgadnianie" zostało uzyte pomyłkowo lub co bardziej prawdopodobne jest to określenie jakiego uzywa wykładowca a normalna nazwa brzmi całkiem inaczej ( i tutaj moze cos zasugeruje: czy może miałm on na myśli replikację lub migrację?). Śmiem tak twierdzic ponieważ bardzo doświadczeni informatycy nawet nie słyszeli o czymś takim. jeżli ktoś posiada informacje co to jest to całe uzgadnianie baz danych bardzo proszę o odpowiedz.
2010-04-28 23:00:51

[Delphi/Pascal] TDBGrid

Robie program w delphi 7 na bazie danych MySQL uzywam ZEOSA i teraz mam pytanie, TDBGrid nie wyswietla tekstu, w okienkach pojawiaja mi sie napisy (MEMO) baza wyswietla jedynie cyfry, jak to zrobic zeby moc wyswietlac rowniez napisy, najlepiej zeby caly wpis z tablicy byl poziomo i dawal mozliwosc odwolywania sie do poszczegolnych kratek i wierszy, znalazlem metode na taka edycje w TDBgridzie jednak nie nadaje sie on dlatego ze wogole nie wyswietla mi napisow.
2010-04-28 22:42:43

[Java] Odbieranie pliku w wielu wątkach

Witam, Czy ktoś ma pomysł w jaki sposób zrealizować odbieranie pliku w chociażby 2 dwóch wątkach? Plik jest przesyłany między socketami (aplikacja klient - serwer) To co jest dla mnie problemem to głównie to, jak odróżnić do którego wątku powinien zostać skierowany dany pakiet . Bo jeden wątek np odbiera plik od początku do połowy, a drugi reszte...
2010-04-28 22:38:23

[C# i .NET] Aplikacja z bazą w Accesie ?

Czy do tworzenie takiego programu, czyli mała aplikacja połączona z bazą danych na dysku w formie accesa, jest potrzebny sam program Access? Słyszałem, że sam Windows np. XP czy jakiś nowszy, obsługuje takie pliki, i to bez zainstalowanego Accesa, czy to prawda ? Jeśli tak to jak stworzyć z programu taki plik bazy danych, i na nim pracować jak na bazie danych ? Używać konrtolek bazodanowych dostępnych w Visual C# ?
2010-04-28 22:18:12

[Praca] zlece stworzenie witryny

Witam. Zlece wykonanie witryny turystycznej. Zainteresowanych proszę o kontakt: tukan20@op.pl
2010-04-28 22:17:44

[C/C++] Proszę o pomoc program w C++ API

Program w którym wciskam przycisk np. W . To msgbox pokazuje ze nacisnąłem W i podaje kod ASCII, w tym msgbox na dole jest YES i NO i jeśli kliknę YES to pokazuje się nowy msgbox z napisem Ostatnio wybrales YES. i analogicznie z NO. Proszę o pomoc, z góry dziekuję.
2010-04-28 21:14:24

[Newbie] W czym najłatwiej robić GUI

Witam, Posiadam bazę danych zrobioną w MS SQL 2008. W czym najłatwiej robi się GUI? Najłatwiej jest tu bardzo istotnym słowem ponieważ mam marne pojęcie o programowaniu.
2010-04-28 20:53:58

[Delphi/Pascal] Ilosc kompilacji, czas projektu, itd

Czy jest gdzies opcja podejrzenia danych , ile sie przesiedzialo nad projektem ? Cos w stylu jak w Wordzie, ilosc modyfikacji, laczny czas edycji itd. Historie usuwam :-)
2010-04-28 20:43:43

[Newbie] Losowanie [c++]

Mam taką funkcję w programie: int losowanie (int los) { srand(time(NULL)); return los=rand()%(2); } Teoretycznie zwraca różne wartości raz 1 raz 0. Ale po wywołaniu jej w mainie kilka razy wartość jest taka sama. Moje pytanie brzmi czy da się zrobić tak, by kolejno wyświetlana funkcja losowanie w mainie zwracała różną wartość.
2010-04-28 20:29:42

[Newbie] [C++] Czytanie z pliku liniami

Mam takie pytanie - jest jakaś funkcja/sposób, aby w C++ wczytywać linie z pliku ? Chodzi mi o coś na zasadzie getline, z tym, że pobierałoby to linie z pliku.
2010-04-28 20:25:18

[C# i .NET] C# i XNA, tworzenie pocisku 2D

Witam drogich użytkowników :D Otóż piszemy programy na zaliczenia z programowania, lecz ja w C# XNA. I mam problem napisałem już prawie wszystko ale nurtuje mnie jak zrobić aby po wciśnięciu np spacji utworzyć obiekt na lufie, bo z proruszaniem się jego skopiuje kod na nadciągające steroidy i tak samo się będzie poruszać. Czyli to by musiało być coś ala if (keyboard.IsKeyDown(Keys.Space)) i tutaj trzebało by jakoś zrobić aby tam gdzie jest lufa czyli jakoś bym napisać musiał że np na teksturze postaci lufa jest na ... pixel do góry utwórz obiekt i spowrotem kod który będzie wysyłał to na góre. Kod na posyłanie mam, aby przedmiot się sam poruszał np z góry na dół, czyli w moim przypadku to asteroidy. Czy wie ktoś z państwa jak to zrobić z tymi pociskami?
2010-04-28 19:32:26

[C/C++] Dev-C++ (4.9.9.2) problem z klawiszem tab

Witam Mam problem z klawiszem TAB podczas korzystania z edytora, który pojawił się po przeinstalowaniu devcpp - przed reinstalacją, po zaznaczeniu np. 10 linijek kodu TAB przesuwał każdą linijkę z osobna o wartość podaną w opcjach edytora, teraz usuwa te linijki, co jest dla mnie niepożądane... wie ktoś jak rozwiązać problem? Próbowałem kombinować w ustawieniach edytora ale bez skutku :-/
2010-04-28 18:54:15

[Delphi/Pascal] Unable to libmysql.dll

Witam Mam problem gdy łącze się z mysql to wyskakuje mi kmunikat: Unable to Load libmysql.dll A podaje plik mam z xampp mysql władowany do folderu z projektem. Może ktoś pomóc?
2010-04-28 18:33:36

[Delphi/Pascal] Zapis wartości do pamięci

Cześć, nie za bardzo wiem, jak nazwać ten temat. Nie mogę sobie z tym poradzić, więc pytam się mędrców. Mam funkcję: function mojaFunkcja(param: integer): boolean; Ona MUSI tak wyglądać i nie można tego zmienić. Teraz chciałbym, aby ta funkcja przekazała coś do procedury, która ją wywołuje. Jedyna możliwość to przez dodatkową zmienną, ale chciałbym tego uniknąć. Chciałbym, aby procedura, która wywołuje tą funkcje przekazała w parametrze adres pamięci, do którego ma być zapisana ta wartość. Czy jest to możliwe? Próbowałem coś takiego: function mojaFunkcja(param: integer): boolean; var i: integer; begin i:=10; param^:=i; end; procedure proc; var res: integer; begin mojaFunkcja(Integer(@res)); showMessage(intToStr(res)); end; To się oczywiście nie kompiluje. Nie wiem, czy w dobrą stronę myślę, czy to w ogóle możliwe, tak więc proszę o jakąś odpowiedź.
2010-04-28 18:08:03

[Off-Topic] wywiad

Witam Mam wielką prośbę otóż: W szkole (gimnazjum) kazano nam zrobić prace "Teczka zawodoznawcza", a w niej opisać jeden lub kilka zawodów związanych z naszą przyszłością. Chcę zrobić projekt o zawodzie programisty i postanowiłem w niej umieścić wywiad z jakimś "fachowcem". Dlatego proszę Was o odpowiedzenie na następujące pytanie 1. Jakie szkoły musiałeś skończyć aby zastać programistą? 2. Czy ciężko było ci znaleźć posadę na polskim rynku pracy? 3. W jakim języku programujesz w pracy, a jakie znasz? 4. Czy nie żałujesz tego, że wybrałeś zawód programista? 5. Ile zarabia przeciętny polski programista (chodzi o przedział np: 1000-2000zł)? 6. Co najbardziej denerwuje cię na obecnym stanowisku? 7. Jak wygląda twoja praca (czy to jest tak, ze powiedzą Ci zrób kalkulator i masz tyle i tyle czasu) ? 8. Czy programista jest zawodem przyszłościowym? i ostatnie 9. Dlaczego zostałeś programistą? Możecie odpowiadać na tylko niektóre pytania (np. użytkownik xxx na pytanie 1,4,5 a inny użytkownik na 2,3,8 i jeszcze inny na pozostałe) A może ktoś z Wam chciałby odpowiedzieć na wszystkie???. Jeżeli tak to możecie napisać mi odpowiedzi na prv lub tutaj. Pozdrawiam Ps. w pracy napisze np. "wywiad z użytkownikami forum dla programistów forum.4programmers.net" lub coś w tym stylu
2010-04-28 17:30:05

[Off-Topic] wywiad z fachowcem

Witam Mam wielką prośbę otóż: W szkole (gimnazjum) kazano nam zrobić prace "Teczka zawodoznawcza", a w niej opisać jeden lub kilka zawodów związanych z naszą przyszłością. Chcę zrobić projekt o zawodzie programisty i postanowiłem w niej umieścić wywiad z jakimś "fachowcem". Dlatego proszę Was o odpowiedzenie na następujące pytanie 1. Jakie szkoły musiałeś skończyć aby zastać programistą? 2. Czy ciężko było ci znaleźć posadę na polskim rynku pracy? 3. W jakim języku programujesz w pracy, a jakie znasz? 4. Czy nie żałujesz tego, że wybrałeś zawód programista? 5. Ile zarabia przeciętny polski programista (chodzi o przedział np: 1000-2000zł)? 6. Co najbardziej denerwuje cię na obecnym stanowisku? 7. Jak wygląda twoja praca (czy to jest tak, ze powiedzą Ci zrób kalkulator i masz tyle i tyle czasu) ? 8. Czy programista jest zawodem przyszłościowym? i ostatnie 9. Dlaczego zostałeś programistą? Możecie odpowiadać na tylko niektóre pytania (np. użytkownik xxx na pytanie 1,4,5 a inny użytkownik na 2,3,8 i jeszcze inny na pozostałe) A może ktoś z Wam chciałby odpowiedzieć na wszystkie???. Jeżeli tak to możecie napisać mi odpowiedzi na prv lub tutaj. Pozdrawiam Ps. w pracy napisze np. "wywiad z użytkownikami forum dla programistów forum.4programmers.net" lub coś w tym stylu
2010-04-28 17:30:05

[Delphi/Pascal] [D7 i PHP]Przesyłąnie danych do formularza PHP przez Delphi

Szukam i szukam i nie mogę znaleźć czegoś jak przez Delphi wysłać dane do formularza PHP np chce wysłać dane do http://pqp24h.cba.pl/upload.php?id=save&text=@@@ i tam gdzie jest @@@ chcę wysłać tekst z pola memo1.text (tego tekstu czasami jest parę MB) Ten teks zapisuje się w tabeli bazy MySQL typu TEXT kodowania win-1250. a przed tym każdy "enter" z pola memo zmienił na
2010-04-28 16:40:35

[Delphi/Pascal] Problem z PChar i EnumWindows

Cześć, szlag mnie już trafia, bo siedzę nad pierdołą już godzinę. Chcę zdobyć uchwyt do okna jakiejś aplikacji, znając ścieżkę do pliku exe. Robię tak: function TProcessManager.GetWindowHandle(ExeFileName: string): HWND; var res: hwnd; function EnumWindowsProc(handle: HWND; param: integer): boolean; stdcall; var fName: PAnsiChar; s: string; begin fName:=StrAlloc(MAX_PATH+1); GetWindowModuleFileName(handle, fName, MAX_PATH); s:=(String(fName)); if lowerCase(s) = lowerCase(exeFileName) then begin res:=handle; result:=false; end else result:=true; end; begin EnumWindows(@EnumWindowsProc, 0); result:=res; end; Ktoś mi może powiedzieć, co jest w tym kodzie nie tak? Przy lowerCase dostaję AccessViolation, nawet do środka LowerCase nie wchodzi! O dziwo, jeśli zrobię zamiast lowerCase: showDialog(string(fName)); to wszystko jest ładnie pokazywane :| Przeszukiwałem inne kody i tam na bezczela było rzutowanie na PChar w funkcji GetWindowModuleFileName, ale u mnie też wysypuje przy lowerCase. O co w tym chodzi?
2010-04-28 16:02:24

[Delphi/Pascal] Fastreport formatowanie pola obiektu RichText

Witam Tworze raport w oparciu o plik rtf. Czy istnieje możliwość formatowania pól umieszczonych w raporcie. Pola umieszczone sa w raporcie za pośednictwem Edytora obiektu Rich
2010-04-28 15:13:19

[C/C++] porównywanie obrazów - OpenCV + FFTW

pisze prace licencjacka, niestety czas sie konczy, a stoje na ostatnim etapie pracy tj Transformacie Fouriera. mam do napisania program ktory na podstawie zadanego obrazu wyszukuje w podanym folderze obrazy podobne do niego. opracowalem juz 2 metody opierajace sie na histogramie oraz skalowaniu pozostala mi 3 ostatnia metoda wykorzystujaca Transformate Fouriera. siedze juz nad tym kilka dni ale bez rezultatu, nie ma nic podobnego w necie... jedyna rzecz jaka znalazlem znajduje sie tutaj: http://nashruddin.com/phase-correlation-function-in-opencv.html niestety zastosowanie tego kodu nic mi nie daje i wyniki nie sa zadowalajace a dzialanie algorytmu powolne prowadzacy kazal mi policzyc widmo dla obu obrazow nastepnie modul z widma i jako ostatnie wybrac z tego rogi np 10x10 i na tej podstawie to porownac... o ile tlumaczyl mi to juz kilka razy to nie rozumiem tego a tym bardziej nie wiem jak zastosowac to w c++... czy ktos jest mi w stanie pomoc/nakierowac?
2010-04-28 14:32:42

[Delphi/Pascal] PID po DOKŁADNEJ nazwie pliku ze ścieżką

Cześć, wiem jak pobrać ID procesu, jeśli szukam tylko po nazwie pliku exe(np: notepad.exe). Ale pytanie jest, jak pobrać ID procesu podając dokładną ścieżkę do pliku? Np. (C:Windowsnotepad.exe). Muszę to rozróżnić, bo w systemie może być wiele procesów o takiej samej nazwie, ale uruchomionych z różnych plików exe(z różnych lokalizacji). Jak to zrobić? Gdy przeszukuję listę procesów niestety widzę tylko nazwę exe bez ścieżki.
2010-04-28 14:06:38

[Java] błąd podcas ładowanie biblioteki funkcją System.loadLibrary

Próbuje załadować bibliotekę na Linxie za pomocą funkcji loadLibrary i coś mi nie idzie. Biblioteka jest w katalogu który jest w ścieżce LD_LIBRARY_PATH i wywala błąd UsatisfiedLinkError. Próbowałem też podawać ścieżke z bibliotekami z linii komend z przełącznikiem -Djava.library.path=. i nic. Napisałem też program którego zródło zamieszczam poniżej który pokazuje że biblioteka jest faktycznie tam. import java.lang.*; import java.io.File; class Start{ private native void print(); private static String file= "libstart"; public static void main(String[] args) { try{ Runtime.getRuntime().loadLibrary(file); }catch(UnsatisfiedLinkError err){ String paths= System.getProperty("java.library.path"); System.out.print("W katalogu :n" + paths + "n nie znaleziono pliku " + file + ".so"); String[] tab= paths.split(":"); for(int i=0; i
2010-04-28 13:47:07

[C/C++] [C++]Pomoc w rozwiązaniu 2-ch zadanek :(

Witam! Proszę o pomoc. Dostałem takie dwa zadanka do rozwiązania i nie potrafię sobie z nimi poradzić: Zadanie 1 [code]Oto definicja funkcji f(n): int f(int n) { if(n M, gdzie M jest liczbą nieujemną wprowadzoną przez użytkownika. Oto przykładowa konwesacja z programem (na czerwono tekst użytkownika) : Podaj M: 10 n = 4: f(4) = 20 Podaj M: 100 n = 8: f(8) = 120 Podaj M: 1234 n = 19: f(19) = 1330 Podaj M: 0 (zero kończy konwersację)[/code] Czyli użytkownik wprowadza M a program robi resztę :( Nie mam punktu zaczepienia proszę o pomoc :( Zadanie 2 [code]Proszę pokazać wszystkie warianty rozmieszczenia 4 brakujących hetmanów na szachownicy 5x5 tworzące konfiguracje niekolizyjne. Ile rozmieszczeń bezkolizyjnych z centralnie położonym hetmanem byłoby na szachownicy 7x7?[/code] I oto rysunek tej szachownicy: [URL=http://img32.imageshack.us/i/beztytuults.png/][IMG]http://img32.imageshack.us/img32/3900/beztytuults.png[/IMG][/URL] Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL] Bardzo proszę o pomoc :( Pozdrawiam!
2010-04-28 12:49:35

[Java] Kodowanie Base64

Witam Mam problem z kodowaniem. Chciał bym aby tekst który podaje użytkownik został zakodowany w standardzie Base64. Szukałem na necie o tym jednak nie bardzo połapałem się w przykładach jakie znalazłem. Potrzebował bym przykładowego kodu przedstawiającego: - co na pakiet trzeba importować - jak wywołać metodę kodującą co do niej podać i co zwraca - jak wywołać metodę dekodującą i też co podać i co zwraca Tekst wprowadzany przez użytkownika jest w kontrolce JTextPane. Z góry dzięki za pomoc.
2010-04-28 11:58:56

[Delphi/Pascal] Ścieżka do exe, proces i okno

Cześć. Chcę sprawdzić, czy aplikacja(mamy jedynie ścieżkę do exe) jest uruchomiona? Nasuwa się, że trza przejrzeć listę procesów. Rozumiem, że innej opcji nie ma, tak? Teraz drugie pytanie. Zakładając, że aplikacja jest uruchomiona. Czy można jakoś zdobyć handla do jej okna? Powtarzam, że znamy jedynie ścieżkę do exe.
2010-04-28 11:45:57

[Webmastering] Wykrywanie zmian na stronie przy pomocy JScript w IE

Witam. Czy ktoś wie może jak za pomocą JScriptu wykryć zmiany na stronie w kontrolce? Chciałbym aby zmiana stanu jednej kontrolki (bez jakichkolwiek dodatkowych eventów) powodowała zmianę w drugiej kontrolce. Aplikacja jest napisana w klasycznym .asp (nie .NET), a kontrolki generowane są wraz z szablonem strony przez załączoną dllkę - nie ma możliwości odniesienia się do nich w sposób bezpośredni. Całość funkcjkonuje tylko i wyłącznie w IE więc JScript wydaje się jedynym dostępnym rozwiązaniem. Jakieś pomysły...? :)
2010-04-28 11:38:09

[Off-Topic] GPW (Giełda papierów wartościowych) - API i INNE

Witam Ostatnio interesuję się GPW i interesuje mnie czy jest jakieś api umożliwiające komunikacje z ich systemem. Czy i ile kosztuje korzystanie z takiego API?? Jako że moje pytanie jest bardziej kierowane ciekawością niż chęcią napisania jakiejś aplikacji komercyjnej, a sam na jestem jeszcze początkującym może opiszecie swoje odczucia o GPW, czy wskazówki na co uważać.
2010-04-28 11:14:30

[C/C++] [Visual C++ 2010] Aplikacje okienkowe

Witam poszukuję jakiegoś tutka który po prowadził bym nie przez tworzenie aplikacji okienkowych. Próbowałem "od 0 do gier kodera" lecz nijak ma się do najnowszego VS. Może ktoś polecić coś aktualniejszego ukierunkowanego na VS? Pozdrawiam.
2010-04-28 10:32:09

[Inne] [Assembler] Wraca do poczatku programu

Witam, chcialem napisac programik, ktory wykona serie czynnosci i konczy prace, tzn zostawia wartosci i nic nie robi, jednak z niewiadomych mi przyczyn wraca on do poczatku programu i caly sie loopuje. Moglby ktos zerknac? ZLICZ: mov a, #0 loop: call zamien inc a cjne a,p1,loop zamien: mov r0, a JZ ZERO DEC A JZ JEDEN DEC A JZ DWA DEC A JZ TRZY DEC A JZ CZTERY DEC A JZ PIEC DEC A JZ SZESC DEC A JZ SIEDEM DEC A JZ OSIEM mov a, r0 RET zero: mov p0,#00111111b mov a, r0 ret jeden: mov p0,#00000110b mov a, r0 ret dwa: mov p0,#01011011b mov a, r0 ret trzy: mov p0,#01001111b mov a, r0 ret cztery: mov p0,#01100110b mov a, r0 ret piec: mov p0,#01101101b mov a, r0 ret szesc: mov p0,#01111101b mov a, r0 ret siedem: mov p0,#00000111b mov a, r0 ret osiem: mov p0,#01111111b mov a, r0 ret END Dodam ze na p1 wprowadzilem 001, a po przejsciu przez instrukcje "cztery" wraca do poczatku;/ a dodatkowo wykonuje sie kilka razy ta petla, a potem wartosc na p0 staje na 101 Dzieki za pomoc
2010-04-28 10:01:00

[C/C++] QTextEdit - numerowanie linii

Jak dodać do QTextEdit numerowanie linii? 1. Zrobiłem to w ten sposób, ze po lewej jest QTextBrowser z liniami, a po prawej QTextEdit. Połączyłem verticalScrollbary, by się razem przesuwały. Za każdym razem, gdy QTextEdit::cursorPositionChanged wyśle sygnał, wywołuje się funkcja: void editor::slot_update() { int currLinesNumber = this->code->document()->blockCount(); int currLineNumber = this->code->textCursor().blockNumber(); bool done = false; if (this->lastLinesNumber != currLinesNumber) { done = true; this->lastLinesNumber = currLinesNumber; QString newHTML; for (int i = 0; i < currLinesNumber; i++) { QString iString; iString.setNum(i+1); if (currLineNumber == i) { newHTML += "" + iString + ""; } else { newHTML += iString + ""; } } this->numbers->setHtml(newHTML); this->numbers->verticalScrollBar()->setValue(this->code->verticalScrollBar()->value()); } if (this->lastLineNumber != currLineNumber) { this->lastLineNumber = currLineNumber; QList extraSelections; QTextEdit::ExtraSelection selection; QColor lineColor = QColor("#c6ecff"); selection.format.setBackground(lineColor); selection.format.setProperty(QTextFormat::FullWidthSelection,true); selection.cursor = this->code->textCursor(); selection.cursor.clearSelection(); extraSelections.append(selection); this->code->setExtraSelections(extraSelections); if (!done) { QString iString; iString.setNum(currLineNumber+1); QStringList lines = this->numbers->toPlainText().split("n"); lines[currLineNumber] = "" + iString + ""; this->numbers->setHtml(lines.join("")); this->numbers->verticalScrollBar()->setValue(this->code->verticalScrollBar()->value()); } } } Na początku jest ok, ale po 400+ liniach (debug) lub 600+ (release) zaczyna mulić przy każdej zmianie. Co zrobić, aby to lepiej działało? 2. Jeżeli w kolorowaniu składni użyję pogrubienia, QTextBrowser przestaje być na poziomie QTextEdit. Jak ustalić stałą wysokość linii? 3. Jak wklejam kod 1000 linii do QtCreatora, pojawia się właściwie od razu. Jak wklejam do mojego edytora, nawet z wyłączonym kolorowaniem składni, tekst pojawia się po 2 sekundach. Co zrobić, aby pojawiał się od razu?
2010-04-28 09:23:55

[Bazy danych] grupowanie w psql

Ostatnio zacząłem pracę z psql. Jdno z moich pierwszych zapytan bylo polaczenie tabel i wypisanie pesel,imienia,nazwiska,nazwa_pliku,data_otwarcia z tabeli: pracownik --------------- pesel imie nazwisko otwierane_pliki ------------------- pesel nazwa_pliku data_otwarcia zrobilem sobie zapytanie ktore laczy mi te dwie tabele po pesel chciałem aby zapytanie zwrocilo mi tylko jeden wiersz dla kazdej osoby ktora otwerala pliki nawet jesli otwierala kilka plikow jednego dnia. wynik zapytania grupowalem po pesel ale psql wymaga podnia reszty kolumn?
2010-04-28 09:20:49

[Java] System.console() w Eclipse

Nie znalazłem takiego tematu, to wrzucam. Zauważyłem, że w środowisku Eclipse utworzenie nowego obiektu konsoli: Console cons = System.console(); za każdym razem przypisuje zmiennej cons wartość null i nie sposób dalej działać. Oczywiście jeśli uruchomię bytecode w konsoli cmd (Windows), to tam obiekt konsoli tworzy się poprawnie. Jest nawet oficjalny bug na stronie https://bugs.eclipse.org/bugs/show_bug.cgi?id=122429, który to opisuje. Nie jestem ekspertem w Javie, ani w Eclipse, trochę programowałem wcześniej w Visual C++ i tam aplikacja konsolowa uruchamiała się w zwykłej konsoli, a nie w dodatkowej, wbudowanej w środowisku i tak się przyzwyczaiłem. Czy nie lepiej byłoby, żeby Eclipse uruchamiało programy w ramach zwykłej konsoli ?
2010-04-28 01:01:52

[Newbie] Poczatki Web Java JSP

Wczorej zaczelem uczyc sie pisac aplikacje webowe, lece strona po stronie z ksiazki. Wczesniej starałem sie pisac w swingu. Stanełem na czyms takim package servlet; import javax.servlet.*; import javax.servlet.http.*; import java.io.IOException; import java.io.PrintWriter; import javax.servlet.ServletException; import javax.servlet.annotation.WebServlet; import javax.servlet.http.HttpServlet; import javax.servlet.http.HttpServletRequest; import javax.servlet.http.HttpServletResponse; public class NewServlet extends HttpServlet { public void doGet(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response) throws ServletException, IOException { response.setContentType("text/html; charset=ISO-8859-2"); PrintWriter out = response.getWriter(); String title = "Odczyt trzech parametrów"; out.println(ServletUtilities.headWithTitle(title) + "n" + "" + title + "n" + "n" + " param1: " + request.getParameter("param1") + "n" + "n" + ""); } } Plik index.xhtml Pobieranie wartości trzech parametrów Pobieranie wartości trzech parametrów Parameter pierwszy: Chce przekazac parametr wczytany w stronie, ale przy przeslaniu zwraca mi sie komunikat: descriptionThe requested resource () is not available. To sa moje pierwsze kroki (60 strona ;) ) prosze o pomoc
2010-04-28 00:38:51

[Off-Topic] Co oznacza symbol "E" w liczbie?

Witajcie, jak mam traktować liczbę E. Co to w ogóle jest? Załóżmy, że mam takie działanie 1,0E + 0,3...
2010-04-27 23:08:18

[Webmastering] Płatności PayPal przez PHP

Witam serdecznie, mam takie problem z przekazaniem płatności przez PayPal. Napisałem sobie formularz [code]
2010-04-27 22:59:41

[Newbie] struct C, funkcje

Witam, mam stworzyc strukture i funkcje ktora wypelni wszystkie pola tej struktury. Jak zrobic zeby te wszystkie pola zostaly wyswietlone? Bo ja cos takiego zrobilem tylko ze wyswietla jedno i to samo pole #include #include struct point { int x; int y; }origin; int main() { printf("Punkt poczatkowy %d %d",wypelnianie_all(),wypelnianie_all()); getch(); return 0; } int wypelnianie_all() { struct point *pp; pp=&origin; return pp->x=10; return pp->y=15; } pozdrawiam :-)
2010-04-27 22:29:40

[C# i .NET] zmiana wyświetlanych textboxów i radioboxów

Witam, mam drobny problemik z C#. Otóż chciałbym zrobić tak, by w zależności od ilości wprowadzony przez użyszkodnika danych wyświetlały się różne opcje, a na przykładzie: są 4 textboxy, każdy pozwala na wpisanie długości jednego z boków (figury geometryczne), i w zależności, czy użytkownik poda jeden bok, czy dwa, itd. w radioboxach pojawią się do wyboru różne figury do policzenia, np. wpiszemy tylko jedną zmienną, to pojawi się do wyboru kwadrat lub koło. Jak dopiszemy drugą zmienną, to tamto zniknie, a pokaże się prostokąt, trójkąt, prostopodłościan, walec, itd. Chciałbym też zrobić, tak by w zależności od figury pokazywały się różne wyniki, tzn. dla figur 2D w textboxach liczyło pole i obwód, dla 3D resztę tego stuffu - czyli żeby pojawiały się kolejne textboxy i zmieniały opisy (labels). Zależy mi na tym, żeby to działało "w locie" - wpiszemy jedną zmienną, pojawiają się odpowiednie opcje, dopiszemy kolejną zmienną, to wcześniejsze zniknie, a pojawia się nowe opcje. Tak, żeby nie trzeba było naciskać na żaden button typ "licz". Mam nadzieję, że udało mi się to przekazać w zrozumiały sposób:) Pozdrawiam.
2010-04-27 22:16:41

[Delphi/Pascal] [Pascal] - fałszywa moneta (ile ważeń)

problem z zdaniem mamy np. 9 monet jest waga szalkowa ile liczb wazeń min. potrzeba żeby znależć tą falszywą monetę(ma inną masę od reszty monet) :-) wiadomo doszłam że 3 ważenia (dzielimy monety na 3 grupy po 3) tylko jak to zapisać w Pascalu ?? a potrzebuje to pokazać w tym programie
2010-04-27 21:58:37

[Java] Pierwsze kroki w Webie

Wczorej zaczelem uczyc sie pisac aplikacje webowe, lece strona po stronie z ksiazki. Wczesniej starałem sie pisac w swingu. Stanełem na czyms takim package servlet; import javax.servlet.*; import javax.servlet.http.*; import java.io.IOException; import java.io.PrintWriter; import javax.servlet.ServletException; import javax.servlet.annotation.WebServlet; import javax.servlet.http.HttpServlet; import javax.servlet.http.HttpServletRequest; import javax.servlet.http.HttpServletResponse; public class NewServlet extends HttpServlet { public void doGet(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response) throws ServletException, IOException { response.setContentType("text/html; charset=ISO-8859-2"); PrintWriter out = response.getWriter(); String title = "Odczyt trzech parametrów"; out.println(ServletUtilities.headWithTitle(title) + "n" + "" + title + "n" + "n" + " param1: " + request.getParameter("param1") + "n" + "n" + ""); } } Plik index.xhtml Pobieranie wartości trzech parametrów Pobieranie wartości trzech parametrów Parameter pierwszy: Chce przekazac parametr wczytany w stronie, ale przy przeslaniu zwraca mi sie komunikat: descriptionThe requested resource () is not available. To sa moje pierwsze kroki (60 strona ;) ) prosze o pomoc
2010-04-27 21:43:06

[Newbie] [C] wczytywanie zmiennej bez zatrzymania działania pętli

Chce zrobić aby można było wczytać zmienną która przerwie mi działanie takiej pętli ale program oczekując na wprowadzenie tej zmiennej będzie nadal robił to co jest w pętli. Używając np funkcji getchar() tak jak w kodzie poniżej program będzie czekał na wprowadzenie znaku. Jakiej funkcji trzeba użyć aby program nadal wypisywał kolejne wartości printf i można było wyjść z pętli po wciśnięciu jakiegoś znaku? #include #include #include #include int main(int argc, char *argv[]) { int i,j,k; char a; for(i=0; i
2010-04-27 21:18:47

[Webmastering] [PHP]Obsłga tablic za pomocą magicznych metod klas

Witam! Taki oto kod:zwraca takie coś:tablica tablicaJak widać zdeklarowałem klase z magicznymi metodami __set i __get a następnie próbuje zapisać i pobrać pewne wartości do i z tablic. Niestety funkcje te zwracają tylko informcje o nazwie tej tablicy i ani słowa o ewentualnym indeksie (tak jak by była to zwykła zmienna, skalar). Czy jest jakiś sposób aby mimo wszystko za pomocą tych metod obsłużyć tablice tak abym mógł w ramach klasy dynamicznie je tworzyć i zmieniać podobnie jak ma to miejsce przy zabawie ze zmiennymi? Z góry dziękuje za pomoc!
2010-04-27 21:12:53

[C# i .NET] Program do obsługi drukarki fiskalnej

Witam, Rodzicie kupili sobie niedawno nową drukarkę fiskalną dając mi ich starą Posnet Mod.3001. do zabawy:) Nie jestem dobry z porgramowania, ale za to umiem coś tam zrobić w MS SQL. Dlatego mam do Was pytanko. Jeśli zrobił bym przykładową bazę hurtowni w SQL serwer 2008 to czy ciężko byłoby zrobić byle jaki najprostszy interfejs do tej bazy i połączyć moje wypociny z wyżej wymienioną drukarką fiskalną? Szkoda by drukarka poszła na śmietnik skoro mogę się dzięki niej czegoś nauczyć. Pozdrawiam, Łukasz Strzelecki
2010-04-27 20:45:08

[Webmastering] [JS] onabort

Witam, mam pytanie albo raczej problem. Powoli zabieram sie za robienie niemalego portalu. No i musze zrobic w nim jakas funkcje JS, PHP (byle dzialalo) ktora bedzie sprawdzac czy stronka sie zaladowala do konca i dopiero po tym odblokuje guzik czy tam link. Wszystko bylo cacy dalem sobie onLoad i OK. Ale onLoad daje sie nabrac na sztuczke z "ESC" lub poprostu klikniecie w "Zatrzym" ladowanie strony. Probowalem w takim razie zastosowac onLoad oraz onabort tylko tu mam problem bo onabort jest fukcja do obrazkow a nie stron. Zeby tą funkcje wykorzystac bede musial sie niezle nameczyc zeby obrazek sie zaczal niby ladowac i to ladowal sie tak dlugo jak strona itp. Duzo kombinowania. Czy moze ktos z szanownych forumowiczow wie czy jest jakis odpowiednik onabort ale dzialajacy na document lub iframe tak zebym mogl wylapac gdy ktos sobie skroci ladowaniew strony poprzez uzycie wyzej wymienionych przyciskow. A jesli nie istnieje to prosilbym o jakies sugestie, pomysly w jaki sposob mozna by ten problem rozwiazac?
2010-04-27 20:24:02

[Java] Implementacja JComponent

Witam, mam problem ponieważ muszę napisać interfejs który implementuje jakąś z podklas JComponent, może to być np JList natomiast mam problem ponieważ jeśli są to klasy to nie wiem czy da się je jakoś zaimplementować do interfejsu... przynajmniej ja nie wiem jak to zrobić. Dokładny opis zadania to Zaimplementuj dla każdej zadeklarowanej klasy: interfejs do edycji taki interfejs wygodnie jest zaimplementować jako kontrolkę Swinga, tj. podklasę jednej z podklas JComponent.
2010-04-27 20:00:37

[Newbie] inicjalizacja tablicy znaków tworzonej operatorem new

Jak podczas tworzenia operatorem new tablicy znakowej zainicjalizować ją od razu C-stringiem. char *wsk = new char [n] // jak tu zrobić inicjalizację
2010-04-27 19:45:38

[Delphi/Pascal] Tierdzenie cosinusów

Witam Potrzebuje małego programika w Free Pascalu. A mianowicie po podaniu długości wszystkich boków trójkąta program oblicz z twierdzenia cosinusów pozostałe katy. Kontakt gg 13713176
2010-04-27 19:26:06

[Java] wykonywalny jar z biblioteką dll

Witam, chciałbym stworzyć wykonywalny plik jar z biblioteką dll. Po wykonaniu eksportu w eclipse do jar, nie znajduje mi biblioteki dll. Wszystko działa ok jeśli biblioteka jest w tym samym katalogu co plik jar ale chciałbym mieć wszystko w jednym pliku jar. Jak mogę to zrobić? Z góry dziękuję!
2010-04-27 18:45:02

[Off-Topic] Olimpiady

Witam, może wiecie na jakiej zasadzie jest liczona pamięć w programach na zawodach i jak ma się do tego pamięć allokowana dynamicznie...? Co się dzieje jeżeli w każdym obrocie pętli allokuje pamięć i ją zwalniam?
2010-04-27 18:08:17

[Newbie] [c++] biblioteka do obslugi katalogow

Hej Jakiej z jakiej bilbioteki moge skorzystac , zeby dobrac sie do katalogow/plikow na dysku ?? Generalnie chodzi mi o zliczaniu plikow z danym rozszerzeniem w podanym katalogu
2010-04-27 17:16:22

[Delphi/Pascal] Rysowanie po TMenuItem bez OwnerDraw

No właśnie, da się? Chodzi o to, że mam listę ikon i chcę teraz te ikony narysować na elementach menu. Elementy menu są tworzone dynamicznie i nie chcę do tego używać OwnerDraw(menu mam dość sporawe, a chcę rysować tylko po kilku elementach). Da się to zrobić bez użycia ImageList(i jak), czy nie? Wszystko, co znalazłem w necie, odnosiło się do OwnerDraw.
2010-04-27 17:02:35

[C# i .NET] WPF a normalne GUI - jakie różnice w programowaniu?

Jak wygląda programowanie GUI w WPF, raczej mam małe doświadczenie tylko z klasycznym GUI. Czy jest podobne, czy metody są podobne i styl programowania czy to zupełnie dwa inne światy ?
2010-04-27 16:33:09

[Inne] [MySQL + Java] Tworzenie instalatora

Witam Napisałem aplikację w Javie, wykorzystującą Hibernate i bazę MySQL-ową na localhoście. Chciałbym teraz stworzyć wersję instalacyjną tej aplikacji (przy pomocy programu w stylu InstallShield). Problem polega na tym, że chciałbym, żeby wraz z moją aplikacją instalował się również serwer MySQL oraz schemat bazy danych. Chodzi o to, żeby końcowy użytkownik musiał używać jak najmniej inteligencji w instalację tej aplikacji ;). Wiem, że jest to możliwe, ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Byłbym wdzięczny za pomoc.
2010-04-27 16:24:35

[Delphi/Pascal] TEasyGG, Delphi 2010, W7

Witam. Po zainstalowaniu komponentu TEasyGG na Delphi 2010, skompilowaniu oraz po próbie zalogowania otrzymuję komunikat: http://img707.imageshack.us/i/easygg.jpg/ Oczywiście program nie loguje się do sieci GG. Prosze o pomoc. P.S Na XP i delphi 2006 wszystko jest ok.
2010-04-27 16:19:39

[C# i .NET] Problem z dostepem do projektó w project solution

Witam wszystkich ma taki problem posiadam projekt składający się z 3 osobnych projektów w jednym solution project i nie potrafię tak ustawić ich aby każdy miał dostęp do drugiego zawsze jeden zostaje bez jakiegoś dostępu jak próbuje dodać dostęp dostaje błąd : "adding this project as a reference would cause a circular dependence" próbowałem przez opcje w ustawieniach solution -> project dependenciec i tez się nie udaje czy o jest możliwe ze nie da się tego zrobić czy ja coś źle robię Dzięki za pomoc :-)
2010-04-27 16:14:09

[C# i .NET] Kodowanie

for(int i = 0; i < lista->Count; i++) { Pop3ListItem ^item = lista[i]; MailMessageEx ^msg = client->RetrMailMessageEx(item); System::Text::Encoding ^ enc = msg->BodyEncoding; array ^ encarr = enc->GetBytes(msg->Body); System::Text::Encoding ^utf8 = System::Text::Encoding::UTF8; String ^s1 = utf8->GetString(utf8b); } Witam wszystkich forumowiczow. Mam oto taki kod. BodyEncoding oznacza w jakim kodowaniu jest wiadomosc (msg) msg->Body - zmienna ta zawiera treść wiadomości. Najróżniejsze ustawienia kodowania wypluwają mi krzaki, mam nadzieje, że ma ktoś pomysł jak to zrobić, bo mnie się juz skończyły.
2010-04-27 15:40:54

[Newbie] [C++/Allegro]Grawitacja

Cześć! Dzisiaj zacząłem pisać grę typu Ice Tower. Mam pytanie: Jak zrobić w programie grawitację.
2010-04-27 15:31:31

[Newbie] Ruch - Allegro C++

Witam! Już skończyłem pisać moją prostą gierkę, lecz coś mnie podkusiło, żeby dodać do niej samolot. Pytanie: Co zrobić, by lądowanie było możliwe tylko na lotnisku. Chodzi mi oto, żeby program sprawdzał czy samolot się porusza - jeśli nie to sprawdza czy pod nim nie ma, np wody - jeśli jest, gracz umiera.
2010-04-27 15:24:31

[Webmastering] Działanie Flasha przy niwywstwietlaniu strony

Weźmiemy przykład tej strony: http://moto.onet.pl/6575447,29,4,filmy.html?node=29 Na tej stronie jest filmik, który składa się jakby z 4 części, odtwarzane kolejno 1. Animacja napisu REKLAMA 2. Reklama żelu pod prysznic Dove 3. Animacja napisu REKLAMA 4. Właściwy film Stosuję przeglądarkę Firefox w wersji 3.5.9, system operacyjny to Windows XP Pro SP2. Zauważyłem, że jeżeli przeglądarka jest zminimalizowana, lub wyświetlona jest inna strona na innej karcie, to animacja zawiesza się między wymienionymi częściami. Dopiero, jak wyświetlę stronę (przywrócę zminimalizowaną przeglądarkę lub kliknę kartę z wymienioną stroną), to animacja się odwiesza i odtwarza część, którą ma odtwarzać. Jak to jest, że animacja programu Flash nie do końca dobrze działa jak strona nie jest na ekranie? A jeżeli to było celowo zrobione, to w jaki sposób animacja we flashu może wykryć, czy jest ona na ekranie?
2010-04-27 15:24:25

[Delphi/Pascal] Tablica dynamiczna, czy lista?

Cześć, zastanawiam się, które rozwiązanie jest lepsze lepsze. Jest taka sytuacja: Mam klasę type TElementKlasy = class //... i klasę(TKlasa), która przechowuje te elementy. I teraz pytanie, czy lepiej do przechowywania tych elementów użyć tablicy dynamicznej, czy listy. Jeśli listy to dlaczego?
2010-04-27 15:20:47

[Newbie] [Delphi] Pliki o tym samym rozszerzeniu w tym samym folderze

Witam. Jak zrobić aby np w folderze c:abc wyłapać wszystkie pliki z rozszerzeniem .txt albo .pas ? I zapisać ich nazwy do zmiennych ?
2010-04-27 15:08:43

[C/C++] Sposoby otrzymania 100zł

Można poprawić poniższy program aby wypisywał możliwości otrzymania 100zł z 2,5 i 10zł? #include #define CEL 100 #define NOMINALY 3 int main() { int i, j; // tablica z wartościami int t[CEL + 1]; for (i = 0; i
2010-04-27 14:33:52

[Praca] Programista JAVA Kraków

Witam, W ramach nowego, międzynarodowego projektu, poszukujemy specjalistów z doświadczeniem w programowaniu w JAVIE (minimum 2 lata, najlepiej 3 lata) oraz bardzo dobrą znajomością języka angielskiego. Znajomość C/C++ oraz środowiska Unix/Linux będzie dodatkowym atutem. Miejsce pracy - Kraków. Zainteresowane osoby, proszę o kontakt poland@natek.pl www.natek.eu Pozdrawiam,
2010-04-27 14:33:47

[Off-Topic] Sprzedawanie kodu

Siemka :) Sprawa dotyczy leciwego bcb6. Jak wiadomo na produkcie enterprise za aplikacje bez wykupionej licencji nie mozna pobierac zadnych korzysci materialnych. I tu wszystko jest jasne i klarowne. Pytanie moje brzmi : czy kod bede mogl sprzedawac? Oczywiscie troche nad tym myslalem i doszedlem do wniosku ze sprawa wyglada tak: - Kodu sprzedawac jako plikow tworzonych przez bcb nie mozna bo jest to integralna czesc produktu jakim jest bcb co za tym idzie jest to nielegalne. Kod jednak moglbym sprzedawac w plikach txt bez plikow tworzonych automatyczznie przez bcb ( czyli plikow OBJ, RES, BPR, CPP, TDS, DDP, DFM ) przez co oczywiscie spadnie komfort czytania kodu i klarownosc. Ale czy dobrze mysle? Moglbym w taki sposob sprzedac kod? Mysle ze tak poniewaz dany kod moge pisac gdzie chce nawet na kartce w zeszycie. A wiec gdybym sprzedawal kod w plikach txt byloby to legalne. Mozecie mi to wyjasnic ? Bede wdzieczny :)
2010-04-27 14:15:15

[C# i .NET] C# i Python

1.Jak uruchamiać w kodzie jakieś aplikacje z Pythona? 2.Jak można łączyć oba te języku programowania w aplikacji? 3.Jakieś przykłady i po co wogóle łączyć te języki, jakie są korzyści? 4.Czego się uczyć odnośnie Pythona jeśli chodzi o połączenie z C#, jakie zagadnienia najważniejsze?
2010-04-27 13:38:51
Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 Następna



komputery, oprogramowanie