hipermarkety Forum - 4programmers

No item elements found in rss feed.

Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 Następna

[Bazy danych] Migracja z Krasnalowego MySql do MySql 5.1

Witam, chciałem się spytać czy ktoś z Was przenosił bazę ze starego MySql do nowego 5.1 ? Miałem bazkę na MySql (nie pamiętam wersji) instalowanym wraz z Krasnalem (apache + php + MySql), ale instalowała się gdzie indziej, do c:usrMySql i tam w katalogu Data miałem swoją bazę danych. Natomiast w przypadku 5.1 do którego katalogu mam przekopiować bazę? Nie ma tam żadnego katalogu Data. Czy wystarczy, że go utworzę i tam przekopiuje dane, czy coś tam pozmieniali znowu? Nie mogę sprawdzić, bo nie mogę też wystartować serwera MySql, nie wiem jeszcze dlaczego.
2010-05-26 17:56:09

[Delphi/Pascal] Zablokowanie przewijania memo

Witajcie! Jest sobie MEMO a w nim powiedzmy 10 pozycji. Memo jednak jest na tyle niskie, że wszystkie te 10 pozycji nie są na nim widoczne. W memo nie ma scrollbarów. Wiadomo, że jeśli użytkownik będzie chciał zobaczyć wszystkie pozycje kliknie sobie na memo i przesunie kursor w dół strzałką na klawiaturze i po kłopocie. Pytanie może nietypowe - czy jest możliwość zablokowania memo w ten sposób, żeby nie można było przewinąć sobie listy jego pozycji? (disabled nie wchodzi w grę.)
2010-05-26 17:52:02

[Off-Topic] XNA Game Studio

Witam Szukam osób, które miały do czynienia z XNA Game Studio (najlepiej z wersją 3.0 lub 3.1). Chciałbym poznać ich opinię na temat tego dodatku. Przymierzam się do napisania gry za jego pomocą i zastanawiam się czy jako osoba, która nie miała do tej pory do czynienia z C# oraz jakimkolwiek programowaniem gier, nie porywam się z motyką na słońce. Chciałbym poznać wasze opinie na temat złożoności i skomplikowania kodu jakiejś mniej wymagającej gierki w 3D. Programować w C++ potrafię, jakieś pomniejsze gry w jak statki czy kółko i krzyżyk już pisałem, a i nieco literatury na temat tworzenia takich gier jak choćby worms czy tank też czytałem. Nie jestem jednak pewien czy ten dodatek i środowisko VS 2008 daje możliwość stworzenia jakiejś sensownej gry takiemu laikowi jak ja. Będę również bardzo wdzięczny za polecenie jakiejś lektury dotyczącej wyżej wymienionego zagadnienia. Pozdrawiam
2010-05-26 17:50:09

[Bazy danych] ERD , a tablele bez relacji

Witam. Mam bazę z kilkunastoma tabelami, ale tylko 4 z nich są w relacji ze sobą. reszta to autonomicznie bytujące obiekty. Czy w ogóle jest sens robić ERD, jeżeli tak to czy uwzględnić wszystkie czy tylko te będące w relacji ? Dziękuję
2010-05-26 17:44:31

[Webmastering] [php] preg_match dzialajacy jak strpos

Witam Chciałbym sie dowiedzieć czy istnieje możliwość przeszukania tekstu wyrażeniem regularnym, a w wyniku dostać nie wyrażenie, a numer znaku w stringu, od ktorego zaczyna sie szukany tekst. Czyli taki strpos tylko z regexpem?
2010-05-26 17:40:24

[Webmastering] [Praca - Gdańsk] Programista PHP :)

http://blog.baobaz.com/sites/blog.baobaz.com/files/pl.joboffer.jpg
2010-05-26 16:21:34

[Praca] [Praca - Gdańsk] Programista PHP :)

http://blog.baobaz.com/sites/blog.baobaz.com/files/pl.joboffer.jpg
2010-05-26 16:21:34

[Delphi/Pascal] Powielanie komponentów

Witam wszystkich. Sprawa wygląda tak: mam na formatce TPanel z ustawioną nazwą, dwiema labelkami na nim i przyciskiem. Chciałbym teraz tworzyć taki panel dynamicznie, np po kliknięciu w menu na "dodaj panel". Pytanie moje jest takie, czy za każdym razem muszę tworzyć taki panel i wszystkie komponenty na nim osobno, czy mogę go jakoś programowo zduplikować z zachowaniem wszystkich komponentów na nim i tylko zmienić mu położenie?
2010-05-26 16:13:25

[Praca] projekt .net w Krakowie

Chcesz wziac udział w ciekawym projekcie .net w Krakowie? Napisz na adres jjankowska@itekna.com.
2010-05-26 16:11:18

[Hardware/Software] Panel LCD full-hd

Przymierzam sie do kupna panelu. Bo juz na swoim lapku przy rozdzialce 1280x800, malo co widze i biora mnie nerwy :-) Generalnie zawsze dobra mialem opinie o LG, wiec takowy bym chcial kupic. Tanie w miare są. I mam pytanie: czy sa panele(juz bez wzgledu na firme) ktore sa glarowane ? http://allegro.pl/listing.php/search?string=lg&from_showcat=1&category=27735 Oraz moze ktos by wskazal na ktory zwrocic uwage ? Bo ceny wiadomo, sa rozne.... Generalnie mi sie podoba ten: http://allegro.pl/item1051514296_led_5mln_1_lg_lcd_22_e2250t_pn_dvi_full_hd.html Dzieki podswietleniu wybranych miejsc LEDami zamiast calej matrycy, kontrast wzrosl niebotycznie ;-P
2010-05-26 15:36:09

[Java] Problem z przekazaniem tabeli JTable

Witam serdecznie! Mam takki problem, może ktoś wie jak to rozwiązać: mam taką klasę: public class Plansza extends javax.swing.JFrame W tej klasie w oknie Frame jest sobie tabela JTable plansza. Mam druga klasę, w której umieściłem same funkcje (metody)-początek tej klasy: public class funkcje { private JTable startowaPlansza; public funkcje() { } Chciałbym a by po uruchomieniu programu i wpisaniu kilku poczatkowych liczb do tabeli plansza przeniesc te tabele do drugiej klasy, uzupelnic tabele liczbami i sprawic by juz wyswietlona tabela z poczatkowymi danymi zaktualizowala sie i wyswietlala liczby we wszystkich polach... Jak to zrobic? Probowalem juz w klasie gdzie sa funkcje zrobic konstrukotra tak: public funkcje(JTable plansza) { startowaPlansza=plansza; } ale wtedy wywala mi blad (illegal forward reference) w klasie Plansza jak daje: funkcje metody = new funkcje(plansza); Z góry dzięki za pomoc
2010-05-26 15:11:41

[Newbie] [ASM] {Przesyłanie abjtów

Zadanie Przesłać 30 bajtów z adresu 5A003 do adresu 6B003 Wejściówka, stawiam piwko, jak ktos odpowie w 10 min :P
2010-05-26 14:46:23

[Webmastering] jaki możecie polecić sklep internetowy?

od pewnego czasu szukam jakiegoś gotowego sklepu internetowego najlepiej w ASP.NET lub ewentualnie w PHP. jednak większość z nich to są ogromne kombajny, które byłyby w stanie obsłużyć dom handlowy. w moim sklepie będą tylko dwa działy, góra 15 produktów i płatność przelewem na konto, dlatego zależy mi na bardzo prostym, schludnym (to też ważne) i bez zbędnych opcji skrypcie. możecie coś polecić?
2010-05-26 14:41:08

[Off-Topic] QT - pytanie o licencję

Witam, Krótkie pytanie, bo nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi i zdaje się, że coś się ostatnio zmieniło w licencji qt... czy jeżeli napiszę program uzywający qt i będę go sprzedawać bez wykupowania żadnych dodatkowych licencji oraz bez informowania tworców qt o tym, to złamię prawo czy nie?
2010-05-26 14:15:21

[Off-Topic] pomoc dla powodzian

Jak wiadomo byla powodz ostatnio, szczegolnie dotkniety zostal miedzy innymi sandomierz i okolice. Sam pochodze z Gorzyc, wprawdzie moj dom nie zostal zalany ale okoliczne wsie tak. Poniewaz wielu nauczycieli i uczniow gimnazjum w Gorzycach stracilo dorobek calego zycia, zostalo zalozone stowarzyszenie aby im pomoc bezposrednio i szybciej niz caritas czy inne organizacje. Wielu z tych ludzi jest w naprawde dramatycznej sytuacji i dla nich kazda zlotowka sie liczy. Mozecie zobaczyc filmik ktory zostal nakrecony z zalanych okolic, lodka plynie miedzy innymi po mojej drodze do liceum - 3 metry wody :/ http://www.youtube.com/watch?v=hdM39pVpdo4&feature=related Jezeli ktos chcialby pomoc oto najszybszy sposob w jaki mozna to zrobic: Dyrekcja, nauczyciele Gimnazjum im Jana Pawla II w Gorzycach zwracamy się z gorąca prosbą o pomoc finansowa dla nauczycieli i uczniow naszej szkoły którzy w powodzi stracili cały dorobek swojego życia. Z góry serdecznie dziekujemy za pomoc. Ewentualne wplaty prosimy przekazac na konto: Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodziezy "Sami dla Siebie" w Gorzycach z dopiskiem "POWÓDŹ" 29 94341012 2002105117470001 Pozdrawiamy Grono pedagogiczne gimnazjum
2010-05-26 14:05:41

[Hardware/Software] Który hosting lepszy na forum?

Witam, chcę założyć forum. Który z tych hostingów będzie lepszy? 1. http://allegro.pl/item1039329311_hosting_3gb_360gb_directadminpl_bez_ograniczen.html 2. http://allegro.pl/item1044431985_hosting_10_gb_200_gb_5_65_za_rok_gratis.html Teoretycznie drugi jest dużo większy i niewiele droższy, ale chciałbym się upewnić, czy nie ma tu żadnych kruczków :)
2010-05-26 14:01:26

[Delphi/Pascal] pomocy problem z kulkami pascal

witam Mam do zrobienia program w pasclau w ktorym maja sie ze soba odbijac trzey kulki po 5 odbiciach program ma sie zamykac Nie mam pojecia jak to zrobic pomoze mi ktos ? Z gory dzieki
2010-05-26 13:14:28

[Inne] Automatyczne wciskanie przycisku

Witam serdecznie ;) Znalazłem stronę do darmowego dzwonienia na stacjonarne i komórki w Polsce!! [color=#0000FF][b]http://www.darmodzwon.eu/[/b][/color] Strona działa i jest super ;) Jest tylko małe "ALE" - co ok 2 minuty trzeba naciskać na ekranie pojawiający się przycisk: "kontynuuj rozmowę..." [img]http://img534.imageshack.us/img534/8018/beztytuueq.jpg[/img] W związku z czym poszukuję programu lub kogoś kto napisze jakiś skrypt, aby przycisk wciskał się automatycznie powiedzmy co około 1min 50sek, a najlepiej żeby była możliwość zmiany częstotliwości wciskania przycisku (w przypadku jakiś zmian administratora). A może jest możliwość aby przycisk był wciskany w momencie pojawienia się na ekranie (wtedy niepotrzebne by było określanie częstotliwości). ps. Ja osobiście kompletnie się nie znam na programowaniu i pisaniu skryptów, w związku z czym proszę o podpowiedzi w sposób zrozumiały dla laika ;) Liczę na pomoc
2010-05-26 12:57:31

[C/C++] POTRZEBNA SZYBKA POMOC!!!

Prosze o pomoc [!!!] Musze napisac program w C++, w ktorym trzeba: 1. Zdefiniowac klase Circle umozliwiajaca zapamietanie danych o kole (wspolzedne srodka (x,y), oraz promien r, przy czym r>0) 2. Konstruktor klasy powinien umozliwiac ustawianie wartosci egzemplarza klasy na zadana wartosc 3. Zdefiniowac metode Set o argumentach (typu rzeczywistego). Metoda ta ma umozliwiac ustalanie wartosci egzemplarza klasy. 4. Zdefiniowac metode ToString zmieniajaca obiekt do postaci znakowej K[(x,y),r] (lub definiowac metote Disp wyprowadzajaca na ekran dane o kole w formacie K[(x,y),r]) Czy moze mi ktos pomoc?
2010-05-26 12:56:08

[C/C++] Klasa TRIANGLE - trójkąt

Mam teraz zaliczenie programowania i prosiłbym o szybką pomoc w napisaniu programu: 1) Zdefiniować klasę TRIANGLE umożliwiającą zapamiętywanie danych o trójkącie (boki a, b i c spełniające warunki a,b,c>0 oraz "warunek trójkąta" - c
2010-05-26 12:53:47

[C/C++] Potrzebna szybka pomoc przy definicji klasy TRIANGLE

1. Zdefiniowac klasę TRIANGLE umożliwiającą zapamiętywanie danych o trójkącie (boki a, b i c spełniające warunki a, b,c>0, oraz "warunek trójkąta" -c
2010-05-26 12:50:30

[Webmastering] Jak wyśrodkować element

tekst jakiś Po zastosowaniu tego wyżej teks nie jest na środku strony.
2010-05-26 12:32:04

[C/C++] Pliki obce w projekcie

Witam.... Moje drugie pytanie na tym forum.... Czy tworzac projekt C++ mogę dodać do niego obcy plik np. "plik.exe" i w kodzie projektu uwzględnić jego uruchomienie?
2010-05-26 10:41:25

[Off-Topic] Kryptoanaliza - jak zacząć

Witam, Czy ktoś mógł by podpowiedzieć z której strony ugryźć ten trudny temat, żeby było jak najmniej bolesne? ;) Możecie polecić jakieś dobre strony/tutoriale? Czy żeby pobawić się w łamanie haseł czy muszę przedzierać się przez całą teorię kryptografii czy można jakoś szybciej zacząć?
2010-05-26 10:14:52

[Java] zatrzymywanie/wznawianie wątków przypisane do buttonów

Witam, otóż piszę prosty program, w którym spadają pokolei po sobie kulki pojedyńczo. Umieściłem pod panelem trzy przyciski funkcyjne. Przycisk zakończenia działa. Nie wiem jak poradzić sobie z przyciskami wstrzymywania i wznawiania. Prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuję Oto kody: /* * NewJFrame.java * * */ package pakiet; /** * * @author xxx */ public class NewJFrame extends javax.swing.JFrame { /** Creates new form NewJFrame */ public NewJFrame() { this.setTitle("Spadajaca kulka"); initComponents(); } /** This method is called from within the constructor to * initialize the form. * WARNING: Do NOT modify this code. The content of this method is * always regenerated by the Form Editor. */ @SuppressWarnings("unchecked") // private void initComponents() { jPanel1 = new NewJPanel(); jButton1 = new javax.swing.JButton(); jButton2 = new javax.swing.JButton(); jButton3 = new javax.swing.JButton(); setDefaultCloseOperation(javax.swing.WindowConstants.EXIT_ON_CLOSE); javax.swing.GroupLayout jPanel1Layout = new javax.swing.GroupLayout(jPanel1); jPanel1.setLayout(jPanel1Layout); jPanel1Layout.setHorizontalGroup( jPanel1Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING) .addGap(0, 380, Short.MAX_VALUE) ); jPanel1Layout.setVerticalGroup( jPanel1Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING) .addGap(0, 234, Short.MAX_VALUE) ); jButton1.setText("Wstrzymaj"); jButton1.addMouseListener(new java.awt.event.MouseAdapter() { public void mousePressed(java.awt.event.MouseEvent evt) { jButton1MousePressed(evt); } }); jButton2.setText("Wznów"); jButton2.addMouseListener(new java.awt.event.MouseAdapter() { public void mousePressed(java.awt.event.MouseEvent evt) { jButton2MousePressed(evt); } }); jButton3.setText("Zakończ"); jButton3.addMouseListener(new java.awt.event.MouseAdapter() { public void mousePressed(java.awt.event.MouseEvent evt) { jButton3MousePressed(evt); } }); javax.swing.GroupLayout layout = new javax.swing.GroupLayout(getContentPane()); getContentPane().setLayout(layout); layout.setHorizontalGroup( layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING) .addGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.TRAILING, layout.createSequentialGroup() .addGap(23, 23, 23) .addComponent(jButton1) .addGap(58, 58, 58) .addComponent(jButton2) .addPreferredGap(javax.swing.LayoutStyle.ComponentPlacement.RELATED, 65, Short.MAX_VALUE) .addComponent(jButton3) .addGap(33, 33, 33)) .addGroup(layout.createSequentialGroup() .addContainerGap() .addComponent(jPanel1, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, Short.MAX_VALUE) .addContainerGap()) ); layout.setVerticalGroup( layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING) .addGroup(layout.createSequentialGroup() .addContainerGap() .addComponent(jPanel1, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, Short.MAX_VALUE) .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING) .addGroup(layout.createSequentialGroup() .addGap(18, 18, 18) .addComponent(jButton3)) .addGroup(layout.createSequentialGroup() .addGap(18, 18, 18) .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.BASELINE) .addComponent(jButton1) .addComponent(jButton2)))) .addGap(24, 24, 24)) ); pack(); }// private void jButton2MousePressed(java.awt.event.MouseEvent evt) { // TODO add your handling code here: } private void jButton1MousePressed(java.awt.event.MouseEvent evt) { } private void jButton3MousePressed(java.awt.event.MouseEvent evt) { // TODO add your handling code here: removeNotify(); } /** * @param args the command line arguments */ public static void main(String args[]) { java.awt.EventQueue.invokeLater(new Runnable() { public void run() { new NewJFrame().setVisible(true); } }); } // Variables declaration - do not modify private javax.swing.JButton jButton1; private javax.swing.JButton jButton2; private javax.swing.JButton jButton3; private javax.swing.JPanel jPanel1; // End of variables declaration } /* * NewJPanel.java * * */ package pakiet; import java.awt.Graphics; import java.awt.Graphics2D; import java.util.logging.Level; import java.util.logging.Logger; /** * * @author xxx */ public class NewJPanel extends javax.swing.JPanel implements Runnable{ int x=50, y=0; boolean flaga=false; /** Creates new form NewJPanel */ public NewJPanel() { new Thread().start(); } synchronized void wstrzymaj(){ flaga=true; } synchronized void wznow(){ flaga=false; notify(); } @Override public void paintComponent(Graphics g) { super.paintComponent(g); Graphics2D gg=(Graphics2D) g; y+=1; Kolo k=new Kolo(x, y, 10); k.rysuj(gg); //System.out.println("x max = " + this.getHeight()); //System.out.println("y = " + y); System.out.println("x = " + x); try { Thread.sleep(5); } catch (InterruptedException ex) { Logger.getLogger(NewJPanel.class.getName()).log(Level.SEVERE, null, ex); } if(y>=this.getWidth()) { y=0; x=(int)(Math.random()*this.getHeight()); } synchronized(this){ while(flaga) { try { wait(); } catch (InterruptedException ex) { Logger.getLogger(NewJPanel.class.getName()).log(Level.SEVERE, null, ex); } } } repaint(); } /** This method is called from within the constructor to * initialize the form. * WARNING: Do NOT modify this code. The content of this method is * always regenerated by the Form Editor. */ @SuppressWarnings("unchecked") // private void initComponents() { javax.swing.GroupLayout layout = new javax.swing.GroupLayout(this); this.setLayout(layout); layout.setHorizontalGroup( layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING) .addGap(0, 400, Short.MAX_VALUE) ); layout.setVerticalGroup( layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING) .addGap(0, 300, Short.MAX_VALUE) ); }// public void run() { initComponents(); } // Variables declaration - do not modify // End of variables declaration } package pakiet; import java.awt.Color; import java.awt.Graphics2D; /** * * @author xxx */ public class Kolo { int x, y, r; Kolo(int xx, int yy, int rr){x=xx; y=yy; r=rr;} void rysuj(Graphics2D G) { G.setColor(Color.orange); G.fillOval(x, y, r, r); } }
2010-05-26 04:47:03

[C/C++] kolejny zwykly problem ze wskaznikami?

Witam. Troche sie trudze z implementacja hashowania md5 - mianowicie mialo byc na wskaznikach, tymczasem ja dostaje odpalajc program kilka razy wciaz inny wynik (random? raczej jezdze po pamieci :D) - moja prosba jest, zeby ktos rzucil okiem moze cos wypatrzy, bo ja nic nie widze (za cienki jestem w c++): main: #include #include #include #include #include #include #include #include #include "md5.h" int main(int argc, char** argv) { md5 test; string yy("The quick brown fox jumps over the lazy dog"); for (int i=0;i>test; delete teXX; } cout
2010-05-26 00:47:07

[Bazy danych] Projekt Power Designer

Witam. Musze zrobić projekt w Power Designerze składający się z 4 do 5 tabel. (Projekt typu baza danych jakiejś firmy usługowej, bądź działalności sportowej itp, itd. koncepcje ograniczone tylko inwencja twórcza). Problem w tym ze nie mam kompletnie pomysłu na ten projekt. Ma ktoś może jakiś pomysł??
2010-05-26 00:43:17

[C/C++] RPC Zdalne przeglądanie pliku,

Witam! Mam za zadanie napisać program wykorzustując RPC który umożliwia zdalne przeglądanie pliku na serwerze. Mam prośbę i pytanie czy może ktoś podpowiedzieć jak przesłać plik lub wogóle jakieś wskazówki jak to zrobić? Pozdrawiam
2010-05-26 00:33:02

[Newbie] klasy, zapisywanie do pliku, przerobienie programu

Witam. Dostałem zadanie, przerobienie tego programu: #include #include #include using namespace std; void wypelnij(int tab[]) { for(int i=0;i
2010-05-26 00:14:37

[C# i .NET] C# DataGridView Nie zapisują się zmiany

Witam! Mam problem, otóż zrobiłem program napisałem funkcje wyświetlającą i modyfikującą kontrolkę DataGridView. Problem polega na tym, że modyfikuje/ zmieniam/ usuwam jakieś dane w kontrole DGV następnie wciskam button odpowiadający aktualizacji i nic się nie zienia, dane są ciągle te same :/ O to kod programu: using System; using System.Collections.Generic; using System.ComponentModel; using System.Data; using System.Drawing; using System.Linq; using System.Text; using System.Windows.Forms; using System.Data.SqlClient; namespace Biblioteka { public partial class Form1 : Form { string connString = "server=(local);" + "database=Northwind;" + "user id=tests;" + "password=kosa;"; public void UpdateData() { SqlDataAdapter da = new SqlDataAdapter("SELECT * FROM ksiazka", connString); SqlCommandBuilder cb = new SqlCommandBuilder(da); DataSet ds = new DataSet(); da.Fill(ds, "ksiazka"); DataTable dt = ds.Tables["ksiazka"]; dataGridView1.DataSource = ds; da.Update(ds, "ksiazka"); LoadData(); } public void LoadData() { SqlDataAdapter da = new SqlDataAdapter("SELECT * FROM ksiazka", connString); DataSet ds = new DataSet(); DataTable dt = ds.Tables["ksiazka"]; da.Fill(ds, "ksiazka"); dataGridView1.DataSource = ds; dataGridView1.DataMember = "ksiazka"; } public Form1() { InitializeComponent(); } private void Form1_Load(object sender, EventArgs e) { LoadData(); } private void zamknijToolStripMenuItem_Click(object sender, EventArgs e) { DialogResult = MessageBox.Show("Czy na pewno chcesz zamknąć program?", "Uwaga", MessageBoxButtons.YesNo, MessageBoxIcon.Question); if (DialogResult == DialogResult.Yes) { Application.Exit(); } } private void button1_Click(object sender, EventArgs e) { UpdateData(); } } }
2010-05-26 00:04:42

[Newbie] [C] 222 Potęga liczby 2

Witam. Tak jak w temacie mam do napisania program który obliczy 222 potęgę liczby 2 Oto co udało mi się wykombinować #include #include #include #define M1 100 void druk(int wektor[]); void il(int *il); int main (void) { int i, wynik[M1]; wynik[0]=1; for(i=1; i=0;--i) { if (flaga==0) flaga=wektor[i]; if(flaga) printf("%d", wektor[i]); } printf("n"); } void il(int *il) { int i, przeniesienie=0,n; n=222; for(i=0;i=5) { il[i]=il[i]*2+przeniesienie; przeniesienie=il[i]/10; il[i]=il[i]%10; } else il[i]=il[i]*2; } } Wiem że problem leży w funkcji il ale nie potrafię go rozwiązać Będę wdzięczny za każdą pomoc Pozdrawiam.
2010-05-25 23:58:41

[Java] Logowanie błedow w servlecie jak to wykonac

Witam Mam takie pytanko, otoz chcialem sobie wykoanc pewna bilioteke ktora bedzie podstawa do wykonywania serwisow dokladniej servletow, chciałem w tym swoim corze zawrzec pewne mechanizmy logowania, i tak np public class MyLogger { private static final Logger LOGGER_INSTANCE; static { LOGGER_INSTANCE = Logger.getLogger(LoggerWMS.class); PropertyConfigurator.configure("log4j.properties"); } /** * @param message object that should be looged as error. */ public static void error(final Object message) { LOGGER_INSTANCE.error(message); } /** * @param message object that should be looges as info. */ public static void info(final String message) { LOGGER_INSTANCE.info(message); } private LoggerWMS() { } } Skoro to ma byc core, i do klejnych projektow bedzie załączany jako jar, to czy podany sposob podpinania properties jest ok, bo z tego co wiem ten sposob przeszukuje odpowiednia sciezke ale uruchomionej aplikacji a nie jara, oraz czy jest mozliwe stworzenie katalogu z logami w katalogu webservisu, i tam umieszczac logi, czy jest to zbytnia rzezba?
2010-05-25 23:42:58

[Webmastering] problem z grafika

Witam, mam taki problem: chce zrobić wykres na podstawie danych w bazie mySQL. Generalnie nie mogę używać żadnej grafiki, wyskakuje mi błąd: "Warning: Cannot modify header information - headers already sent" wyczytałem, że można to naprawić dodając ob_start() oraz ob_end_flush(), ale teraz wyskakuje błąd "Obrazek nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy" kod wygląda tak: jeszcze kod include baza i kod formularza z ktorego wysylane sa dane miesiac poczatkowy: miesiac koncowy: film:
2010-05-25 23:37:09

[Newbie] problem z grafika

Witam, mam taki problem: chce zrobić wykres na podstawie danych w bazie mySQL. Generalnie nie mogę używać żadnej grafiki, wyskakuje mi błąd: "Warning: Cannot modify header information - headers already sent" wyczytałem, że można to naprawić dodając ob_start() oraz ob_end_flush(), ale teraz wyskakuje błąd "Obrazek nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy" kod wygląda tak: jeszcze kod include baza i kod formularza z ktorego wysylane sa dane miesiac poczatkowy: miesiac koncowy: film:
2010-05-25 23:37:09

[Off-Topic] Problemy z google.com

Czy tylko mnie zaskoczył przed chwilą taki komunikat? http://img84.imageshack.us/i/cert.png/ ---------- update! jakiś ukryty instynkt kazał mi zajrzeć do etchost i oto co znalazłem na końcu pliku(!) 89.149.225.59 www.google.com 89.149.225.59 www.google.de 89.149.225.59 www.google.fr 89.149.225.59 www.google.co.uk 89.149.225.59 www.google.com.br 89.149.225.59 www.google.it 89.149.225.59 www.google.es 89.149.225.59 www.google.co.jp 89.149.225.59 www.google.com.mx 89.149.225.59 www.google.ca 89.149.225.59 www.google.com.au 89.149.225.59 www.google.nl 89.149.225.59 www.google.co.za 89.149.225.59 www.google.be 89.149.225.59 www.google.gr 89.149.225.59 www.google.at 89.149.225.59 www.google.se 89.149.225.59 www.google.ch 89.149.225.59 www.google.pt 89.149.225.59 www.google.dk 89.149.225.59 www.google.fi 89.149.225.59 www.google.ie 89.149.225.59 www.google.no 89.149.225.59 www.google.ru 89.149.225.59 www.google.ua 89.149.225.59 www.google.pl 89.149.225.59 www.google.ro 89.149.225.59 www.google.co.nz 89.149.225.59 www.google.in 89.149.225.59 www.google.th 89.149.225.59 www.google.tr 89.149.225.59 www.google.hu 89.149.225.59 www.google.cr 89.149.225.59 www.google.lv 89.149.225.59 www.google.lt 89.149.225.59 www.google.bg 89.149.225.59 www.google.be 89.149.225.59 www.google.vn 89.149.225.59 www.google.ve 89.149.225.59 www.google.sw 89.149.225.59 search.yahoo.com 89.149.225.59 us.search.yahoo.com 89.149.225.59 uk.search.yahoo.com Nie wiem gdzie to złapałem - antywirus (Avira) nic nie wykrył...
2010-05-25 23:36:10

[C# i .NET] Klawiatura multimedialna jak symulować

Mam klawiaturę multimedialna z przyciskami następny i poprzedni . W tle leci program odtwarzający muzykę ja nie wiem co to za program i zajmuje się czymś innym. Skąd klawiatura wie do kogo ma wysłać komunikat "zmień na następny utwór" ? Jak to za symulować ?
2010-05-25 23:34:00

[Java] JMF - playlista, odtwarzanie kolejnych plików.

Witam szanownych kolegów. Piszę w ramach projektu prosty odtwarzacz multimedialny który musi posiadać play listę. Projekt ma być zrealizowany w JMF. Wszystkie artykuły o odtwarzaniu dźwięku to proste przykłady z jednym plikiem. Proszę o wskazówki w jaki sposób zrealizować coś takiego: mam listę po kliknięciu na pewien element z listy a następnie przycisnieciu przycisku np. kliknieta pozycja wrzuca ścieżkę do zmiennej tymczasowej a nastepnie po zakończeniu odtwarzania aktualnego pliku nastepny będzie odtworzony ten ze zmiennej tymczasowej a pasek postepu i cały panel do nawigacji będzie zaktualizowany do nowego dźwieku. W tej chwili odtwarza mi dźwięki jeśli kliknę na którąś z pozycji jednak panel nawigacyjny pozostaje ze starym plikiem. mediaPlayer = Manager.createRealizedPlayer(url); //Player mediaPlayer; video = mediaPlayer.getVisualComponent(); controls = mediaPlayer.getControlPanelComponent(); if(video != null) add(video, BorderLayout.CENTER); if(controls != null) add(controls, BorderLayout.SOUTH); mediaPlayer.start();w ten sposób przygotowuję a nastepnie w funkcji obsługi kliknięcia: if(mediaPlayer!=null){ mediaPlayer.stop(); mediaPlayer.deallocate(); } URL url = new URL(s); mediaPlayer = Manager.createRealizedPlayer(url); controls = mediaPlayer.getControlPanelComponent(); controls.repaint(); mediaPlayer.start();Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
2010-05-25 23:01:06

[C# i .NET] Regular Expressions: wyrażenie określające ilość stron

Hej. Potrzebuję wyrażenia regularnego, które będzie walidowało dane wejściowe pod takim kątem, jak walidowane są np wprowadzane strony do druku, np: 1-4 3 1,2,3,5,6,9 1,2,5-9,12,15-19 Dla pierwszych 3mbez problemu potrafię, ale dla 4. nie umiem dać łączonego Będę wdzięczny za pomoc..
2010-05-25 22:47:29

[C/C++] [c++]Klasy, zaprzyjaźnianie i dostęp do siebie.

Witam ! Mam klasy : ---------------------------------------------------- postac //bazowa abstrakcyjna po niej dziedziczy player //dziedziczy po postac ---------------------------------------------------- skill //bazowa abstrakcyjna po niej dziedziczy offence //dziedziczy po skill ---------------------------------------------------- Teraz chcę żeby klasa offence miała dostęp do klasy player. Tak wiec załączam odpowiednie nagłówki, oraz zaprzyjaźniam klase offence z player. Oto fragmenty plików: postac.h #pragma once #include "offence.h" #include "deffence.h" {.... public: friend class offence; ...} player.h #pragma once #include "postac.h" class player : public postac skill.h #pragma once #include #include #include offence.h #pragma once #include "skill.h" #include "player.h" class offence : public skill Jak tak zrobię to co prawda mam dostęp do klasy postac, jak i player z klasy offence, jednak w klasie player która dziedziczy po postac nie mam dostępu do postac, tzn nie rozpoznaje nazw, jak by nie widział deklaracji postac Widzicie gdzie błędnie wiąże z sobą te klasy ? Domyślam sie że przez #pragma once w player.h nie jest dołączany postac.h jednak jak zrobić żeby był i żeby wszystko działało ?
2010-05-25 22:36:49

[C# i .NET] Zlece napisanie programu C#+SQL (Wrocław/Legnica)

witam, tak jak w temacie zlecę napisanie programu w C# dla Windows Form obsługującego bazę danych SQL Program ma być ma wspierać produkcję - pobierać i zapisywać dane do bazy - odfiltrować dane np. po nazwisku klienta - obliczać, długości i ilości wg. podanych przez użytkownika danych (np. podana szerokość, wysokość przez użytkownika zapisuje do bazy długość cięcia innych elementów składowych produktów) - drukować listy produkcyjne (czyli tak jak wyżej poszczególne elementy składowe produktu i długości) - ewentualnie drukowanie faktur i zamówień Proszę o poważne propozycje najlepiej z Wrocławia lub Legnicy więcej szczegółów gg: 6882465 lub email: fajnazciebie@interia.pl (taki sobie wymyśliłem anonimowy :))
2010-05-25 22:32:52

[C/C++] Kopiowanie katalogów

Proszę o pomoc w napisaniu programu który będzie kopiować folder w całości razem z plikami wewnątrz do innej lokalizacji np: inny dysk, pendrive. Jeżeli chodzi o kopiowanie samych plików nie jest to problemem udostępnia to funkcja copyFile w bibliotece windows.h lecz nie daje możliwości kopiowania całych folderów. Inna rzeczą która mnie interesuje jest samodzielny wybór dysku/lokalizacji na jaki ma być kopiowany folder. Proszę o jakieś wskazówki. Z góry dziękuje
2010-05-25 22:26:08

[Java] JTable i obrazki w komórkach

Witam, robię właśnie aplikację, która ma pobierać aktualne warunki atmosferyczne z jakiegoś serwisu internetowego i wyświetlać je w komórkach tabeli (JTable). Jednym z parametrów jest kierunek wiatru, który na stronie jest reprezentowany w postaci strzałek, natomiast w źródle strony reprezentowany jest za pomocą liczb: czyli np. liczba 9 odpowiada rysunkowi s9.gif, a liczba 13 rysunkowi s13.gif. Najpierw robię to wszystko tak, że pobieram dane z serwisu, gdzie kierunek wiatru jest reprezentowany za pomocą liczby. Następnie robię klasę do renderowania mojej tabelki: import java.awt.Component; import javax.swing.ImageIcon; import javax.swing.JTable; import javax.swing.UIManager; import javax.swing.table.DefaultTableCellRenderer; public class WindRenderer extends DefaultTableCellRenderer{ public Component getTableCellRendererComponent(JTable table, Object value, boolean isSelected, boolean hasFocus, int row, int column) { if(getText().equals("0")){ System.out.println("OK"); setIcon(new ImageIcon("wind/s0.gif")); } else if(getText().equals("1")){ setIcon(new ImageIcon("wind/s1.gif")); } else if(getText().equals("2")){ setIcon(new ImageIcon("wind/s2.gif")); } else if(getText().equals("3")){ setIcon(new ImageIcon("wind/s3.gif")); } else if(getText().equals("4")){ setIcon(new ImageIcon("wind/s4.gif")); } else if(getText().equals("5")){ setIcon(new ImageIcon("wind/s5.gif")); } else if(getText().equals("6")){ setIcon(new ImageIcon("wind/s6.gif")); } else if(getText().equals("7")){ setIcon(new ImageIcon("wind/s7.gif")); } else if(getText().equals("8")){ setIcon(new ImageIcon("wind/s8.gif")); } else if(getText().equals("9")){ setOpaque(true); setIcon(new ImageIcon("wind/s9.gif")); } else if(getText().equals("10")){ setOpaque(true); setIcon(new ImageIcon("wind/s10.gif")); } else if(getText().equals("11")){ setOpaque(true); setIcon(new ImageIcon("wind/s11.gif")); } else if(getText().equals("12")){ setOpaque(true); setIcon(new ImageIcon("wind/s12.gif")); //System.out.println(getText()+"bfbfyfbyebfeybfye"); } else if(getText().equals("13")){ setOpaque(true); setIcon(new ImageIcon("wind/s13.gif")); } else if(getText().equals("14")){ setOpaque(true); setIcon(new ImageIcon("wind/s14.gif")); } //setText((String)value); setVisible(true); setOpaque(true); if(hasFocus || isSelected) setBorder(UIManager.getBorder("Table.focusCellHighlightBorder")); else setBorder(null); return this; } } kolumnie zawierającej kierunki wiatru przypisuję obiekt tej klasy: WindRenderer wr = new WindRenderer(); table.getColumnModel().getColumn(3).setCellRenderer(wr); Problem polega na tym, że strzałki są źle wyświetlane, tzn. kiedy zaczynam przesuwać scrollem, lub zaznaczać komórki tabeli strzałki zmieniają się w przybliżeniu losowo. http://img190.imageshack.us/img190/8323/pog.png Na rysunku można zauważyć, że strzałki są nieadekwatne do wartości liczbowych (np. 14 i 4 mają ten sam kierunek). Poza tym niektóre strzałki są jakieś powyginane, nie wiem dlaczego. Po kliknięciu na komórkę z taką wygiętą strzałką jej kształt wraca do normy. Jeszcze jedna rzecz, w klasie WindRenderer muszę za każdym razem umieszczać kod setText((String)value) czyli tekst, który był przed dodaniem strzałki, w przeciwnym wypadku nie wyświetli się obrazek w komórce. Czemu tak się dzieje? Z góry dzięki za odpowiedź.
2010-05-25 22:13:30

[C# i .NET] Usuwanie obiektów własnego typu z List<> lub ArrayList

Mam problem. Tzn. pewnie jest on trywialny, ale nie wiem jak go podejść. Mianowicie. Wypełniam jakąś strukturę tablicopodobną obiektami mojej klasy. Niech to będzie powiedzmy lista pracowników wypełniona pracownikami. private List pracownicy; Jak dodałem Zenka Kowalskiego, jak mogę go teraz znaleźć i usunąć? Jak najlepiej przechowywać takie obiekty, żebym miał możliwość łatwego usunięcia ich? Czy jedynym wyjściem będzie foreach po całej tablicy i usuniecie indeksu, który będzie akurat zgodny z warunkiem? :|
2010-05-25 21:52:45

[Hardware/Software] Netbeans - nie mogę skonfigurować C/C++

Witam. Zainstalowałem na debianie Netbeans 6.8. Instalacja przebiegła bez najmniejszych problemów. W następnym kroku chciałem skonfigurować C/C++, w tym celu z menu wybrałem Narzędzia -> Opcje. Na zakładce C/C++ klikam Add i wpisuje /usr/bin (check) i nic nie znajduje. Poniżej zamieszczam dwa screeny: Link1, link2 Ma ktoś jakieś wskazówki co robię źle?
2010-05-25 21:34:21

[Newbie] Maskowany adres ip na stronie

Witam Na jednej ze stron adres ip użytkownika udzielającego komentarz jest taki: IP: KG.KKA.DF.AGE Istnieję możliwość jego odszyfrowania? Szukałem jakiś skryptów, ale nic nie znalazłem.
2010-05-25 21:22:24

[Java] Zapisywanie operacji wykonanych w kalkulatorze do bazy danyc

Witam. Jestem nowym użytkownikiem na forum. Mam taki problem, czy ktoś jest w stanie mi pomoc? Został mi do napisania ostatni program na zaliczenie z informatyki. Zostało mi ostanie polecenie i nie mogę sobie z nim poradzić :-/ Program "kalkulator" ma zapisywać wykonane operacje logowania wykonywanych obliczeń do bazy. To jest większa część programu, którą napisałem: http://rapidshare.com/files/391501447/MaciorKalkulator_1_1.zip.html Czyli: stworzenie kalkulatora i zapisywanie operacji do pliku tekstowego. Nie wiem tylko jak zapisać te operacje do bazy :-/ Ktoś wie jak to zrobić? Dane w bazie mają być poprzedzone datą i godziną operacji oraz ma się znajdować informacja jaka operacja została wykonana. Aha i baza może być nawet excelowska (xml)
2010-05-25 21:17:08

[Inne] Lokalizacja aplikacji

Muszę zlokalizować aplikację i przetłumaczyć kilka zdań na język angielski. Część już jest zrobiona. Ale nie jestem pewny za gramatykę i czasem trudno mi w ogóle ułożyć zdanie, które by mnie przekonywało. Mam więc prośbę. Czy ktoś może poświęcić 10 min (tego nie jest aż tak dużo), żeby zweryfikować to, co przetłumaczyłem i pomóc w tłumaczeniu reszty ? Pliki mogę wysłać mailem.
2010-05-25 21:06:01

[Java] Oblicz całke funkcji

Witam. Może ktoś sprawdzić czy to zadanie jest dobrze rozwiązane? Zad. Oblicz Calke Funkcji F(x,y)=x*siny w obszarze : x należy do y należy do dx=0,1 dy=0,1*pi package zad2; /** * * @author Kamil Głuchowski */ public class Main { static double f2D( double px, double py) { return px*Math.sin(py); } /** * @param args the command line arguments */ public static void main(String[] args) { // TODO code application logic here double a=0, b=1, dx=0.1, sum=0, x, c=3.14, d=6.28, dy=0.314, y; x=a; do{ y=c; do{ sum=sum+f2D(x,y); y=y+dy; } while(y
2010-05-25 21:02:12

[Webmastering] [PHP] Różnice w składni, kwestie wydajności

Witam Przykłady: a) b) Jak widać przykłady bardzo minimalistyczne, ale oddają chyba sens. Spotkałem się z takimi zapisami i ciekawi mnie czy są jakieś konkretne argumenty przemawiające na korzyść jednej z metod. Czy chodzi o czas wykonania? Z jednej strony wejście / wyjście trybu PHP, z drugiej więcej wywołań funkcji echo...sam już nie wiem. Może to tylko kwestia gustu programisty? Pozdrawiam
2010-05-25 20:57:35

[Praca] Proste programiki

Witam potrzebuję osoby do napisania kilku prostych programików w javie z metod numerycznych. Proszę o kontakt na email: Sandra1023@gmail.com
2010-05-25 20:54:57

[Hardware/Software] shchost pożera 50% procka

po jakichś 15 min użytkowania internetu jedna z usług svchost zaczyna pożerać 50% procka w tle działa mi nod32 nie ma wirusów itd ma ktoś pomysł o co chodzi?
2010-05-25 20:53:03

[Newbie] update przycisku, kontrolki na ws_disabled

chciałbym, aby po wciśnięciu przycisku zmieniał się na WS_DISABLED, mam jego HWND B_connect; B_connect = CreateWindowEx(0, "BUTTON", "polacz", WS_CHILD | WS_VISIBLE, 100, 100, 150, 30, hwnd, NULL, hThisInstance, NULL); LRESULT CALLBACK WindowProcedure (HWND hwnd, UINT message, WPARAM wParam, LPARAM lParam) { switch (message) /* handle the messages */ { case WM_COMMAND: if ((HWND)lParam==B_connect) ShowWindow(B_connect, WS_DISABLE); } } mam problem z [i]ShowWindow(B_connect, WS_DISABLE); [/i] chodzi mi oczywiscie o analogie tego. chcialbym, aby po wcisnieciu przycisk wyglada tak, jakbym go utworzyl uzywajac: B_connect = CreateWindowEx(0, "BUTTON", "polacz", WS_DISABLED | WS_CHILD | WS_VISIBLE, 100, 100, 150, 30, hwnd, NULL, hThisInstance, NULL);
2010-05-25 20:16:40

[C# i .NET] SNMP i c#

Witam serdecznie, Jestem w trakcie tworzenia programu do monitorowania sieci, chcialbym w nim zaimplementowac protokol snmp zeby pobrac jakies podstawowe informacje o danym urzadzeniu np rodzaj systemu uzycie CPU itp oczywiscie jesli obsluguje ono protokól SNMP, wujek google nie bardzo chce podac gotowe rozwiazanie i niestety jakos nic nie moglem uruchomic z gotowcow znalazlem cos takiego: http://www.java2s.com/Code/CSharp/Network/SimpleSNMP.htm ale za nic nie moge pobrac zadnych danych z mojego accespointa ktory korzysta z protokolu SNMP, moze ktos mial z tym doczynienia i podzieli sie wskazowkami jak to ugryzc, albo chociaz powie mi czy ten kod do czegos sie nada i czy komus sie uda to odpalic i pobrac jakiekolwiek dane. Pozdrawiam
2010-05-25 19:52:33

[Java] Problem z funkcją

Witam, mam funkcję, która ma mi zwrócić 4 tablice int[9][9][9]....Jak to zrobić? Wpadłem na pomysł, żeby funkcja zwracała Object[4], w którym kazdy element byłby tablicą int[9][9][9]...jednakże potem mam problem z wyciągnięciem z tego Object[4] tych tablic int[9][9][9]: Object[] RD; RD=funkcja zwracająca Object[4], gdzie kazdy element jest tablicą int[9][9][9] int[][][] w=new int[9][9][9] I jak teraz do w przypisać np. pierwsza tablicę tkwiącą w RD[0]??? Dziękuję i pozdrawiam
2010-05-25 19:49:10

[C/C++] Sortowanie. Dlaczego program nie działa? Pomocy

Mam problem z programem. Chodzi w nim aby wczytane z pliku znaki sortowal za pomaca sortowań Quicksort i Sosrowania przez zliczanie. Chciałem to zrobić zmieniając znaki na przyporzadkowane im cyfry w kodzie ASCII. O dziwo w programie podczas kompilacji nie wyskakuja bledy, jednak kompiluje sie czarny ekran. Próbowałem wielu zmian żadna nie daje efektu. Dołączam kod : #include #include #include #include #include #include #include using namespace std; struct str { string op; int dep; }; float Quicksort(str *tab1,str *tab2 ,int lewy,int prawy,int a) { float t; float start,stop; for(int i=0;i
2010-05-25 19:47:58

[C# i .NET] Radio Button i zapis do bazy danych

Witam, tworzę dosyć rozbudowaną aplikację (windows forms), której celem jest współpraca z bazą danych SQL. Baza chodzi na serwerze SQL Server 2005. Mam problem z zapisaniem rekordów w bazie. Rekordy dotyczą np. produktów. Chodzi o to, że należy przy wprowadzaniu produktu zaznaczyć czy jest on dostępny (w sprzedaży)-w bazie ta informacja jest zapisywana przy pomocy zmiennej typu bit. Do tego celu wykorzystałam przyciski Radio Button (po zaznaczeniu przycisku TAK aplikacja powinna zapisywać w bazie wartość TRUE, po zaznaczeniu przycisku NIE - wartość w bazie powinna być ustawiona na FALSE). Niestety niezależnie od wyboru przycisku w bazie zawsze jest zapisywana wartość TRUE. Próbowałam różnych rzeczy, ale szczerze mówiąc specjalistą w programowaniu C# nie jestem więc bardzo proszę o pomoc.
2010-05-25 19:12:49

[Newbie] [Delphi] Pomoc z wymyśleniem algorytmu

Witam, postanowiłem napisać prostą gierkę w delphi. Co prawda napisałem tylko logowanie ale nie o tym chciałem porozmawiać. Chce was prosić o pomoc przy przedmiotach które będzie nosił gracz. Tak sobie myślę, że nie będzie mi się chciało każdego przedmiotu wklepywać do gry pisać osobnych instrukcji. Więc wymyśliłem sobie prosty "Item Maker" w którym bym wklepywał nazwę przedmiotu i jego statystyki i zapisawał go do pliku. Myślałem jak to zrealizować ale mi nie wyszło. Między innymi chciałem zrobić tak: 1. Wyszukiwać pliki za pomocą findfirst i findnext. 2. Stworzyć tyle dynamicznych tablic ile jest plików. 3. Tu skończyły się moje przemyślenia, poniewarz już nie mogłem nic wymyślić. Zatrzymałem się bo nie wiem jak sprawdzić ile gracz posiada takich przedmiotów. Co prawda jak bym w planach miał jednego gracza to nie problem ale to ma być wielo-graczowe dlatego utknąłem z tym problemem.
2010-05-25 18:50:00

[Newbie] [C] Funkcje i wskaźniki

Mam problem polegający na tym iż poniższy program oblicza prawidłowo sumę lecz średniej (która jest identycznie zrobiona) nie chce policzyć. Na razie srednia jest jako liczba całkowita. Chce rozwiązac ten problem a potem ustawie jako float. Oto poniższy program: #include #include void macierz(int *x, int *y) { printf("Podaj ilosc wierzy: "); scanf("%d", x); printf("Podaj ilosc kolumn: "); scanf("%d", y); } void fun(int *tab_w, int xx, int yy, int *sumar, int *srednia) { int i; for(i=0;i
2010-05-25 18:38:41

[Java] Edycja bazy danych poprzez JTable

Witajcie! Mam pytanie jak mozna edytowac Jtable zeby wyniki od razu ladowały w bazie danych. oto kod: public class OFrame extends JFrame { private JTable table; private DBmodel tablemodel; private JPanel myP; public OFrame(Connection conn) throws SQLException { this.setTitle("Lista Obecności"); myP = new JPanel(); myP.setLayout(new BorderLayout()); Statement stat1 = conn.createStatement(ResultSet.TYPE_SCROLL_SENSITIVE, ResultSet.CONCUR_READ_ONLY); ResultSet rs1 = stat1.executeQuery("Select Imie, Nazwisko, godz1,godz2,godz3,godz4,godz5,godz6,godz7,godz8" + " From uczniowie INNER JOIN obecnosc ON uczniowie.pesel=obecnosc.pesel;"); tablemodel = new DBmodel(rs1); table = new JTable(tablemodel); JScrollPane scrollPane = new JScrollPane(table); myP.add(scrollPane); setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE); setSize(600, 700); add(myP); //myP.add(new JButton("Drukuj")); setVisible(true); } class DBmodel extends AbstractTableModel { private ResultSet rs; private ResultSetMetaData rsmd; public DBmodel(ResultSet aResultSet) { rs = aResultSet; try { rsmd = rs.getMetaData(); } catch (SQLException e) { e.printStackTrace(); } } @Override public String getColumnName(int c) { try { return rsmd.getColumnName(c + 1); } catch (SQLException e) { e.printStackTrace(); return ""; } } public int getColumnCount() { try { return rsmd.getColumnCount(); } catch (SQLException e) { e.printStackTrace(); return 0; } } public Object getValueAt(int r, int c) { try { rs.absolute(r + 1); return rs.getObject(c + 1); } catch (SQLException e) { e.printStackTrace(); return null; } } @Override public Class getColumnClass(int col) { return getValueAt(0, col).getClass(); } public int getRowCount() { try { rs.last(); return rs.getRow(); } catch (SQLException e) { e.printStackTrace(); return 0; } } @Override public boolean isCellEditable(int r, int c) { return true; } } }
2010-05-25 18:08:02

[Java] Java ME i Lista IMPLICIT

Witam mam taki w sumie głupi problem, ale nie moge sobie z nim poradzić. Pisze program na telefon który będzie rozkładem jazdy komunikacji. Mam listy: 1. Srodki transportu 2. linie 3. dni tygodnia Problem jest w tym że jak wybiore np Autobusy to program mi leci do dni tygodnia, nie zatrzymuje się na liście gdzie można wybrać linie. Z tego co widze to index tego co wybrałem w liście nie jest zapamiętywany i dlatego tak się dzieje. Próbowałem już używac setSelectedIndex, ale nadal nie działa. Poniżej kod: public void commandAction(Command cmnd, Displayable dsplbl) { if (cmnd == List.SELECT_COMMAND) { if (list.getString(0).equals("Tramwaje")) { dsp.setCurrent(list1); if(list1.getString(0).equals("15")) { dsp.setCurrent(list3); } } else if (list.getString(1).equals("Autobusy")) { dsp.setCurrent(list2); } } if(cmnd == backCommand) { dsp.setCurrent(list); } else if (cmnd == exitCommand) { destroyApp(false); notifyDestroyed(); } } Jak widać teraz użyłem pobierania stringa z listy, ale nadal to samo. Wie ktoś jak rozwiązac ten problem? Dziękuje za pomoc.
2010-05-25 17:47:49

[Newbie] Pomoc z algorytmem!!

Witam, jestem zielony w tych sprawach i mam prośbę czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak zrobić to zadanie. Bardzo proszę o pomoc :P Jutro muszę oddać to zadanie :o [img]http://img441.imageshack.us/img441/8716/beztytuubq.png[/img] Tylko ja mam polecenie napisz algorytm (lista kodow) i schemat blokowy.
2010-05-25 17:43:50

[Java] multiczat obsługa tekstu i plików

mam do Ciebie prośbę. potrzebna mi Twoja rada w sprawie projektu z sieci 13:58:15 mam multiczat i brakuje mi przesyłania pliku do osób umieszczonych w wektorze. Mój problem polega na tym, że... klient połącza się z serwerem, serwer dodaje go do wektora, pobiera dane tj. nick itd. i tworzy dla niego nowy wątek obsługujący klienta. Wątek ten oczekuje cały czas na jakąś treść przesłaną od klienta...przetwarza ją i następnie wysyła ją do wszystkich uczestników czatu bądź do jendego wybranego uczestnika czatu. I teraz... Chciałby dodać obsługę przesyłania plików a nie tylko tekstu. Co najlepiej zrobić? Myślałem, żeby dodać wątek który będzie obsługiwał przesyłanie pliku. Ale to znowu nowy wątek dla każdego klienta. Wtedy chyba trzeba byłoby jeden wątek wstrzymywać a drugi rozpoczynać i tak na zmianę. Bo teraz przesyłając plik na serwer on bierze to jako dane wczytuje do bufora i wysyła do wszystkich klientów. U klientów wychodzą jakieś krzaki i wszystko pada. Proszę o poradę.
2010-05-25 17:36:20

[Java] obliczanie obwodu i pola prostokątów

Witam, mam problem z zadaniem na zajęcia. Dotyczy ono obliczania obwodu i pola prostokątów. Prostokąt zadaniu jest zdeniowany przez 4 punkty w następujący sposób: M1(x1; y1);M2(x2; y1);M3(x1; y2);M4(x2; y2) a metoda wstawiająca prostokąt powinna wyglądać tak: insert x1 y1 x2 y2. Schody zaczynają się gdy trzeba obliczyć obwód zewnętrzny tych wszystkich prostokątów i ich pole (wszystkich razem). Dla przejrzystości dodam obrazek, jak to ma wyglądać po dodaniu kilku prostokątów: http://img31.imageshack.us/img31/8578/prostz.jpg oraz http://img185.imageshack.us/img185/3269/surface.jpg Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak się za to zadanie zabrać. Ma może ktoś pomysł na algorytm? Jak to liczyć?? Będę bardzo wdzięczna za wszelką okazaną pomoc :-)
2010-05-25 17:13:32

[C# i .NET] Symulacja prawego przycisku myszy

Wie ktoś jak zasymulować kliknięcie myszą poza terenem swojej aplikacji ?
2010-05-25 17:04:44

[Java] Java - reflekcje

Witam, Mam pytanie jak przy pomocy reflekcji tworzyć w Javie nowe zmienne w pętli? to co chce zrobić to: Wygenerować w pętli 100 zmiennych typu XYSeries o nazwach seria[i] - to co w nawiasie kwadratowym to numer iteracji w pętli.... Pozdrawiam K.F.
2010-05-25 17:03:07

[Off-Topic] Gra przęglodarkowa

Witam planuje zrobić własną gre via mmorpg :) coś podobnego do bitefight :) i nie wiem co potrzebuje do zrobienia takiej gry?
2010-05-25 16:43:00

[C# i .NET] DataRelations problem?

Mam problem, robię ćwiczenie z książki i niestety jest jakiś błąd. Czyli sie połanczam i tak wygląda dalszy kod: public Form4() { InitializeComponent(); polacz(); dAdapt1 = new SqlDataAdapter("SELECT * FROM dbo.Tabela1", cn); dAdapt2 = new SqlDataAdapter("SELECT * FROM dbo.Tabela2", cn); invBuilder1 = new SqlCommandBuilder(dAdapt1); invBuilder2 = new SqlCommandBuilder(dAdapt2); myDS = new DataSet(); dAdapt1.Fill(myDS, "dbo.Tabela1"); dAdapt2.Fill(myDS, "dbo.Tabela2"); BuilderTableRelationship(); } private void BuilderTableRelationship() { /*idTable1*/ DataRelation dr = new DataRelation("Tabela1Order", myDS.Tables["dbo.Tabela1"].Columns["id"], myDS.Tables["dbo.Tabela2"].Columns["id"]);/*idTable1*/ myDS.Relations.Add(dr); dataGrid1.SetDataBinding(myDS, "dbo.Tabela1"); /*!!! tutaj ERROR*/ dataGrid2.SetDataBinding(myDS, "dbo.Tabela2"); } W linii gdzie ustawiam SetDatBinding wyrzuca mi błąd: Argument exception was unhandled. Nie można utworzyć listy elementów podrzędnych pola dbo. Czym to możę być spowodowane, tabele są proste, Tabela1(id, nazwa) Tabela2(id, idTable1, nazwa) Co może być nie tak, że nie chce mi złączyć tych tabel ??
2010-05-25 16:36:42

[Newbie] [C++] problem z stringiem

Witam Mam nadzieje że ktoś mi pomoże musze wpisać ponizszy tekst do pliku : zapis taki niestety nie jest możliwy string napis(" ");
2010-05-25 16:25:36

[Newbie] [c++] Trojkat sierpinskiego

Witam Mam napisac programik w C++ ktory rysuje trojkat sierpinskiego ale tak ze program nie korzysta z zadnej biblioteki graficznej a wynikiem ma byc przekierowanie do pliku .svg O co chodzi ktos ma pojecie? jak to ma cos narysowac bez rysowania ? Dla mnie to jakis wyzszy poziom abstrakcji. Wielkie dzieki za ewentualne wskazowki.
2010-05-25 16:25:25

[Bazy danych] baza danych access z normailzacja-odplatnie

witam, zlecę wykonanie małej bazy danych w accesie wraz z przedstawieniem 3 postaci jej normalizacji i diagramu zależności.
2010-05-25 16:20:02

[C/C++] [C++] Wczytywanie w. z rozpoznaniem czy wpisano 2 czy 3 licz

Jak napisać funkcje w C++ robiącą co innego, gdy w wierszu wpisano 2 liczby, a co innego, gdy wpisano 3 liczby? Chciałby, aby po wpisaniu na standardowe wejście np. 0.2 0.1 1.2 0.2 1 0 12.3 funkcja przeciążająca operator >> 2 pierwsze linijki zinterpretowała jako dodanie wierzchołków, a trzecią jako dodanie krawędzi. Funkcja: istream& operator>>(istream& i, Graph& rv) { double d; do { double a, b, c; i >> a >> b >> c; if (c != 0 || c == 0) { puts("KRAWĘDŹ"); rv.AddEdge(static_cast(a), static_cast(b), c); } else {puts("WIERZCHOŁEK"); rv.AddVertex(a, b); } d = a; } while (d != 0 || d == 0); } nie działa prawidło, po wpisaniu 2 cyfr, wciśnieciu ENTER i wpisaniu 2 kolejnych cyfr próbuje dodać krawędź (wyświetla "KRAWĘDŹ"). Jak zrobić, aby funkcja po wpisaniu w wierszu 2 cyfr wykonywała rv.AddVertex(a, b), a po wpisaniu trzech rv.AddEdge(static_cast(a), static_cast(b), c)? Jeśli można tego zrobić w funkcji przeciążenia operatora >>, proszę o podanie sposobu w jaki to się robi.
2010-05-25 16:15:38

[Newbie] [C#] kata statystyka

Witam serdecznie! pisząc program, który znajduje k-tą statystykę ciągu napotkałem na problem, mianowicie chodzi o to, że program zapętla się w nieskończoność i trochę mnie to dziwi ponieważ program przerabiam z Object Pascala, który działał poprawnie, ale pewne gdzieś tutaj robię błąd tylko nie mogę go wyłapać. Dodam, że dopiero zaczynam przygodę z C# procedure Znajdz(var a: array of integer; k: integer); var L, P, i, j, tmp, os: integer; begin L := 0; P := High(a); while L < P do begin i := L; j := P; os := a[k]; repeat while a[i] < os do Inc(i); while os < a[j] do Dec(j); if i j; if j < k then L := j+1; if k < i then P := i-1; end; end; a tutaj jest kod z C# using System; using System.Collections.Generic; using System.Linq; using System.Text; namespace k_ta_statystyka2 { class Program { static int nMax = 1000; static int aMin = 1; static int aMax = 5000; static void Main(string[] args) { Console.Write("Obliczanie k-tej statystyki z losowego ciągun" + "--------------------------------------------n" + "Liczba elementów (1 - {0}): ", nMax); try { int n = Convert.ToInt32(Console.ReadLine()); if (n nMax) throw new Exception("Nieprawidłowy zakres"); int[] a = new int[n]; generuj(ref a); drukuj("Wygenerowany ciąg:", ref a); Console.Write("nPodaj k: "); int k = Convert.ToInt32(Console.ReadLine().Trim()); if (k > n) throw new Exception("k jest większe niż liczba elementów"); else kStat(ref a, k); } catch(Exception e) { Console.WriteLine(e.Message); } Console.ReadKey(); } static void generuj(ref int[] x) { Random gen = new Random(); for (int i = 0; i < x.Length; i++) x[i] = gen.Next(aMax - aMin + 1) + aMin; } static void drukuj(string s, ref int[] x) { Console.WriteLine("n{0}", s); for (int i = 0; i
2010-05-25 16:07:16

[C# i .NET] kata statystyka

Witam serdecznie! pisząc program, który znajduje k-tą statystykę ciągu napotkałem na problem, mianowicie chodzi o to, że program zapętla się w nieskończoność i trochę mnie to dziwi ponieważ program przerabiam z Object Pascala, który działał poprawnie, ale pewne gdzieś tutaj robię błąd tylko nie mogę go wyłapać. Dodam, że dopiero zaczynam przygodę z C# procedure Znajdz(var a: array of integer; k: integer); var L, P, i, j, tmp, os: integer; begin L := 0; P := High(a); while L < P do begin i := L; j := P; os := a[k]; repeat while a[i] < os do Inc(i); while os < a[j] do Dec(j); if i j; if j < k then L := j+1; if k < i then P := i-1; end; end; a tutaj jest kod z C# using System; using System.Collections.Generic; using System.Linq; using System.Text; namespace k_ta_statystyka2 { class Program { static int nMax = 1000; static int aMin = 1; static int aMax = 5000; static void Main(string[] args) { Console.Write("Obliczanie k-tej statystyki z losowego ciągun" + "--------------------------------------------n" + "Liczba elementów (1 - {0}): ", nMax); try { int n = Convert.ToInt32(Console.ReadLine()); if (n nMax) throw new Exception("Nieprawidłowy zakres"); int[] a = new int[n]; generuj(ref a); drukuj("Wygenerowany ciąg:", ref a); Console.Write("nPodaj k: "); int k = Convert.ToInt32(Console.ReadLine().Trim()); if (k > n) throw new Exception("k jest większe niż liczba elementów"); else kStat(ref a, k); } catch(Exception e) { Console.WriteLine(e.Message); } Console.ReadKey(); } static void generuj(ref int[] x) { Random gen = new Random(); for (int i = 0; i < x.Length; i++) x[i] = gen.Next(aMax - aMin + 1) + aMin; } static void drukuj(string s, ref int[] x) { Console.WriteLine("n{0}", s); for (int i = 0; i
2010-05-25 16:07:16

[C/C++] Bitmapa a winsock

Witam, chciałbym napisać aplikację która będzie przesyłać obraz. Mam zamiar wykorzystać WinApi i teraz pytanie. W jaki sposób to zrobić, ponieważ funkcje recv i send mają w swoich argumentach bufory typu *char i jak tam wpakować bitmapę? Myślałem nad użyciem funkcji GetDIBits ale nie mogę pogodzić tego z send i recv, jakieś sugestie? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
2010-05-25 15:48:39

[Praca] Poszukiwany: Programista Delphi / C++ [Warszawa]

Witam, Poszukujemy do pracy "od zaraz" programisty Delphi / C++ Wymagania: - Programowanie Delphi (środowisko Kylix) - Bardzo dobra znajomość MySQL - Bardzo dobra znajomość C/C++ Miejsce zatrudnienia: Warszawa / Mokotów Więcej informacji: Marcin Ślęzak kom: +48 691 703 707
2010-05-25 15:47:06

[Delphi/Pascal] Poszukiwany: Programista Delphi / C++ [Warszawa]

Witam, Poszukujemy do pracy "od zaraz" programisty Delphi / C++ Wymagania: - Programowanie Delphi (środowisko Kylix) - Bardzo dobra znajomość MySQL - Bardzo dobra znajomość C/C++ Miejsce zatrudnienia: Warszawa / Mokotów Więcej informacji: Marcin Ślęzak kom: +48 691 703 707
2010-05-25 15:47:06

[Inne] [CMake, CTest] Projekt biblioteki, testowanie

Witam, buduje sobie biblioteke za pomoca CMake. Dodalem pliki, dodalem foldery z includami, libami, zlinkowalem liby z projektem i biblioteka zostaje utworzona. Kolejnym krokiem jest nauczenie sie korzystania z CTest. Tutaj niestety nie jest juz tak latwo, nie znalazlem zadnych przykladow, jedynie zdawkowe informacje z wiki projektu ktore nie najlepiej opisuje co i jak. Plik CMakeLists.txt: ... #tutaj powstaje biblioteka add_library(CommMan ${CommManFiles}) #pozwala na uzycie CTest enable_testing() #blad jest prawdopodobnie w tej linijce add_test(CommManTest ${PROJECT_SOURCE_DIR} CommMan) Test chce nazwac CommManTest, powinien znajdowac sie w ${PROJECT_SOURCE_DIR} i chce przetestowac moja biblioteke CommMan. Uzywam VS 2008, powstaje nowy projekt RUN_TESTS, ktory przy probie builda wyrzuca blad: 1>Unable to find executable: E:/CommMan/src 1>1/1 Test #1: CommManTest ......................***Not Run 0.00 sec 1>0% tests passed, 1 tests failed out of 1 1>Total Test time (real) = 0.01 sec 1>The following tests FAILED: 1> 1 - CommManTest (Not Run) 1>Errors while running CTest 1>Project : error PRJ0019: A tool returned an error code from "Performing Post-Build Event..."
2010-05-25 15:00:49

[C# i .NET] C# i połączenie z MySQL

Witam mam pytanie odnośnie połączenia się z Visual Studio .Net (c#) z bazą danych umieszczoną na serwerze z tego co szukałem w internecie moje połączenie z bazą jest wykonane poprawnie a usługodawca zapewnia mnie ze mam możliwość bezproblemowego połączenia zdalnego z bazą. ... using System.Data; using System.Data.SqlClient; static void Main() { Application.EnableVisualStyles(); Application.SetCompatibleTextRenderingDefault(false); //------------------------------------baza danych---------------------------------- 1) SqlConnection myCn = new SqlConnection("server=ip_hosta;uid=login; pwd=pass;database=nazwa_bazy"); myCn.Open(); 2) SqlConnection sqlConn = new SqlConnection(); sqlConn.ConnectionString = "server= ip_hosta;" + "database=nazwa_bazy;" + "user id=login;" + "password= pass;"; try { // otwórz połączenie: sqlConn.Open(); MessageBox.Show("Połączono z bazą danych!"); // zamknij połaczenie: sqlConn.Close(); } catch (System.Data.SqlClient.SqlException se) { MessageBox.Show("Nastąpil bląd połaczenia: " + se); } //-------------------------------------------------------------- Application.Run(new Form1()); } zarówno sposób 1) i sposób 2) po kompilacji informuje mnie ze niemoge nawiazac połaczenia z bazą danych lub jest ona niedostępna np : "error: 40 - Nie można otworzyć połączenia z programem SQL Server" a dostęp do bazy mam poprzez phpmyadmin i czy wina leży po mojej stronie czy po stronie usługodawcy bazy danych ?
2010-05-25 13:57:22

[Bazy danych] Licencja MS SQL Server 2005

Witam, MS SQL Server 2005 Komputer - serwer z dwoma procesorami + 5 stacji roboczych. Czy fakt, iż komputer ma dwa procesory obliguje mnie do zakupu licencji "na procesor" (czyli licencja na dwa procesory), czy mogę kupić licencję "na serwer oraz licencje dostępowe CAL na urządzenie". Pozdrawiam Pulson
2010-05-25 13:43:09

[Hardware/Software] [jaki program] flash actionscript 3

Witam wszystkich, mam pytanie, czy moglibyście mi polecić jakiś darmowy edytor flash z obsługą actionscript 3.0? Nie zależy mi na super zaawansowanych funkcjach, tylko, żeby kompilowało do swf, wszystko bym robił (obrazki, animacje itd) z poziomu kodu. Chciałbym się nauczyć tego języka, ale niestety nie mogę znaleźć darmowych narzędzi.
2010-05-25 13:40:05

[Delphi/Pascal] listview - tekst

Witam chce zmienić w co drugim wierszu kolor czcionki i jak wstawiam coś takiego if not Odd(Item.Index) then begin Listview.Canvas.Brush.Color := $009F9F9F; listviw.Font.Color:= clWindow; end else if Odd(Item.Index) then begin listviw.Font.Color:= clMenuText; listviw.Canvas.Brush.Color :=$00252525; end; end; do oncustomdrowitem to jak mi wyswietla wiersze to mi jakos nadczytuje kolor bo miga jakie mogą być przyczyny prosze o szybką pomoc
2010-05-25 13:27:23

[Newbie] [C++ Builder] Ładowanie pliku .bmp w DLL

Tworzę w głównej aplikacji obiekt TImage i przekazuje go do DLL poprzez wskaźnik i tam próbuję załadować plik .bmp. Niestety dostaję błąd Access violation in module dll. Natomiast gdy załaduje plik wcześniej czyli w głównej aplikacji i przekażę wskaźnik do DLL to dostaje komunikat, że nie mogę modyfikować zawartości TImage bo nie zawiera ona bitmapy. Proszę o wskazówki.
2010-05-25 13:16:31

[C/C++] optymalizacja pamięciowa

Witam mam następujący programik i mam zaproponować optymalizację pamięciową nie jest to żadne zadanie do zaliczenia, jest to jedno z wielu przykładowych zadań z optymalizacji, które rozwiązuje żeby przygotować się do kolokwium. Będe wdzięczna za wszystkie sugestie. #include #include using namespace std; double foo(double* tab, int l, int r) { double wynik; if (l >= r) return tab[r]; wynik = foo(tab,0,((l+r)/2)) + foo(tab,((l+r)/2)+1, r); return wynik; } int main(int argc, char *argv[]) { const int N = 50; double tablica[N]; double rezultat = foo(tablica,0,N-1); cout
2010-05-25 13:07:30

[C/C++] gra w wojnę

No więc mam taki problem. Potrzebuje stworzyć program który będzie symulacją gry w wojnę. Program powinien działać w ten sposób że każda karta ma swoją wartość i wedle tej wartości są dokonywane porównania. Doszedłem do takiego momentu i nie wiem co z tym teraz zrobić ; (. A dokładniej dzieję się teraz tak że za każdym razem wygrywa gracz pierwszy bądź drugi, nie ma w ogóle takiej sytuacji że na przemian któryś z graczy zgarnia karty. Jestem początkujący wiec bądźcie wyrozumiali. Na początek wystarczy żeby wyświetlało tylko który aktualnie gracz wygrywa i program doszedł do samego końca. Z wyświetlaniem to już sobie później poradzę. Chodzi o fakt żeby program działał poprawnie. Przepraszam za mało czytelny kod. #include #include using namespace std; struct Karta { char *figura; char *kolor; int war; }; struct lista { Karta karty; lista *nastepna; }; void zlozTalie(Karta *wTalia, char *wFigura[],char *wKolor[]) { for(int i=0; i nastepna = 0; cout nastepna = gracz1; gracz1 = tmp1 -> nastepna; tmp1 -> nastepna = 0; koniec2 -> nastepna = gracz2; gracz2 = tmp2 -> nastepna; tmp2 -> nastepna = 0; cout nastepna) koniec1 = koniec1 -> nastepna; while(koniec2 -> nastepna) koniec2 = koniec2 -> nastepna; } int main(int argc, char *argv[]) { Karta talia[52]; char *figura[13]= {"2","3","4","5","6","7","8","9","10","walet","dama","krol","as"}; char *kolor[4]={"trefl","karo","kier","pik"}; srand(time(0)); zlozTalie(talia, figura, kolor); //cout nastepna = tmp1; koniec1 = koniec1 -> nastepna; koniec1 -> nastepna = 0; cout nastepna; koniec1 -> nastepna = tmp1; koniec1 = koniec1 -> nastepna; koniec1 -> nastepna = 0; } cout
2010-05-25 12:32:26

[Hardware/Software] Oglądanie i słuchanie rozmów przez Skype

Utrwalić rozmowę prowadzoną przez Skype to żaden problem, bo wystarczy przechwycić pakiety sieciowe od Skype, a do tego wystarczy Wireshark. Tylko jest przy tym mały problem: Jak odsłuchać i obejrzeć rozmowę utrwaloną przez Wireshark? A może są lepsze sposoby utrwalania i odsłuchiwania rozmów, inne niż nagrywanie obrazu na ekranie i nagrywanie sygnału z karty dźwiękowej?
2010-05-25 12:19:02

[C# i .NET] [ASP.NET] własny format hasła w CreateUserWizard Control

Witam, w jaki sposób w komponencie CreateUserWizard ustawić własny format hasła podawanego przez użytkownika [ilośc wymaganych znaków etc] ?
2010-05-25 12:17:11

[Newbie] [PDF] generowanie dokumentu

witam, czy ktos z Was wie jak w dokumencie PDF zaznaczyc, ze dana strona dokumentu, podczas drukowania na dwustronnej drukarce, ma byc umieszczona na nieparzystej stronie wydruku? Czy jest jakis znak podzialu strony albo cos w tym stylu? (np zeby uniknac sytuacji gdy w jednym dokumencie drukuje kilka faktur i na jednej kartce mam: ostatnia strone poprzedniej i pierwsza strone nastepnej faktury) Na razie radze sobie z tym poprzez dodanie pustej strony gdy poprzedni dokument konczy sie na nieparzystej stronie - ale to malo eleganckie rozwiazanie... (widac puste strony na podgladzie)
2010-05-25 12:16:19

[C# i .NET] C#, GTK# i bitmapy

Zainstalowałem sobie na próbę MonoDevelop. Sprawdziłem działanie programu napisanego w Windows Forms i zauważyłem, że na Linuxie okno wygląda na stylizowane do Windows, a jak program jest napisany z wykorzystaniem GTK#, to i na Windows i na Linux wygląda prawidłowo, szczególnie na Linuxie dostosowuje się do stylu zdefiniowanego w ustawieniach. Chciałem zrobi pewien program z czynnościami na bitmapach. Najprostszy program: - Wygeneruj bitmapę o zadanej wielkości - Ustaw piksel XY na zadany kolor - Narysuj prostokąt o zadanych współrzędnych - Zapisz bitmapę na dysk w formacie BMP. W Windows Forms to żaden problem. Natomiast w GTK# to ja szukałem, próbowałem i nic sensownego nie mogłem znaleźć. Wiem, że GTK# to tak naprawdę GTK+ dostosowany do współpracy z .NET. Próbowałem zmienne Image, pixbuf, pixmap. Jak zrealizowa powyższy algorytm?
2010-05-25 11:54:23

[C/C++] Prosze o pomoc-srodek ciezkosci

mam napisać program w c++ liczący pole powierzchni pod krzywą (cos(x)+x/3) ograniczoną dowolnym wybranym przez siebie przedziałem metoda trapezową i obliczający współrzędne środka ciężkości. I właśnie z tym ostatnim krokiem nie mogę sobie poradzić. Czy znalazłby się ktoś kto mógłby mnie naprowadzić jak to zrobić?
2010-05-25 11:03:39

[Java] java -version zmienna środowiskowa

Hej! Mam zainstalowane 2 javy(5 i 6).Jak dam sobie java -version to wyświetla mi ciągle 1.5 mimo że zarówno PATH jak i JAVA_HOME wskazują na java 6.Czy jakaś inna zmienna za to odpowiada??
2010-05-25 10:47:51

[Java] Własny odtwarzacz MP3 - możliwości

Chciałem napisać odtwarzacz plików mp3. Ściągnąłem z sieci pakiet jl1.0.1.jar , z adresu www.cs.princeton.edu/introcs/faq/mp3/mp3.html dołączyłem do CLASSPATH, potem napisałem aplikację okienkową i działa. Ale kilku rzeczy mi brakuje: 1. Program wyświetla aktualny czas odtwarzania. Chciałbym jednak w innym miejscu wyświetlić czas trwania całego pliku (oczywiście przed rozpoczęciem odtwarzania). Tego przy użyciu podanych w opisie pakietu nie umiem zrobić. Chciałbym też móc regulować głośność z konsoli (myszą lub klawiszami). Też nie znalazłem na to funkcji. (Oba problemiki załatwiłem już kiedyś w C++ Builderze) Czy ktoś wie, czy i jak można je rozwiązać w Javie przy użyciu powyższego pakietu ? A jeżeli nie tego, to może istnieje jakiś inny, który by to umożliwiał ?
2010-05-25 10:26:06

[Hardware/Software] Bilski

Jak widać na screenie, raz w życiu miałem sytuację, że wyświetliła się sieć WiFi bez SSID. Czy ta sieć rozgłaszała SSID, tylko z jakiegoś powodu nie wyświetlało się? A jeżeli nie rozgłaszała SSID, to jakim cudem mogła się wyświetlić? Nie stosowałem, żadnych technik hakerskich, tylko sieć sama tak się wyświetliła. http://obrazki.elektroda.net/66_1274771909.jpg
2010-05-25 10:21:43

[Hardware/Software] Sieć-widmo

Jak widać na screenie, raz w życiu miałem sytuację, że wyświetliła się sieć WiFi bez SSID. Czy ta sieć rozgłaszała SSID, tylko z jakiegoś powodu nie wyświetlało się? A jeżeli nie rozgłaszała SSID, to jakim cudem mogła się wyświetlić? Nie stosowałem, żadnych technik hakerskich, tylko sieć sama tak się wyświetliła. http://obrazki.elektroda.net/66_1274771909.jpg Sorry, pomyliłem pola "nick" i "temat". // n/c :/ - Ł
2010-05-25 10:21:43

[C# i .NET] ooo

klk
2010-05-25 09:35:41

[Newbie] [c#] wyrazenia regularne - grupowanie

Czesc Jest jakas metoda, na grupowanie wyrazen regularnych w c# Chodzi mi o to ze np chcialbym wyrzucic z tekstu znaki #, a nastepnie na tym co wyjdzie przeprowadzic inna operacje. Mozna to byloby zrobic dwoma regexami, ale to jakos tak nie optymalnie. Musze matchcollection zamienic na stringa i dopiero potem znowu regexa zastosowac. Czy mozna zorbic cos takiego ?
2010-05-25 04:50:43

[Webmastering] PHP proxy obrazka z Facebook Graph API

Witam, Piszę własnie skrypcik, który przekarze obrazek z facebook.com (poprzez Graph API) i nie wiem dlaczego poniższy kod nie przesyła w efekcie zdjęcia.
2010-05-25 03:19:23

[Newbie] [Linux]Dokumentacja do C++

Witam czy w Linuxie jest jakaś dokumentacja do C++? chodzi mi coś na MSDN aby można było wpisać powiedzmy "string" i dowiedzieć się coś o tej bibliotece chodzi mi o wersję OFFLINE
2010-05-25 01:33:02

[Java] java i UTF-8

Wiecie może jak ustawić w javie kodowanie na UTF-8?? Pisze projekt z javy z wykorzystaniem mavena i wszystkie próby zmiany kodowanie nic nie dają. Próbowałem dodać linijke w pomie 2 org.apache.maven.plugins 3 maven-resources-plugin 4 2.4.2 5 6 UTF-8 7 8 ale nic to nie dało. Prosze o szybką odpowiedź. Wszystkie pomysły mile widziane
2010-05-25 00:12:41

[Webmastering] Facebook Szukam.

Polecam mój nowy powstały portal www.twojfacebook.pl, portal dla ludzi korzystających z facebooka. Szukam chętnych osoób do pomocy w tworzeniu portalu :):) Wszystko automatycznie, wystarczy pisać ciekawe artykuły:) Chętnych zapraszam na gg 3246142
2010-05-24 23:57:12

[Delphi/Pascal] WinInet pobieranie wielu plików

Wpadłem w bagno i od kilku godzin nie mogę się sam wydostać, teraz dopiero wołam o pomoc. Pobieram pliki z jednego serwera w wątkach, wszystko jest w porządku, gdy pobieram max 2 pliki jednocześnie, trzeciego już nie chce pobierać. Prawdopodobnie kod zatrzymuje się na: hURL:= InternetOpenUrl(hInter, PChar(tURL), nil, 0, 0, 0); Nie mogę uporać się z problemem. Gdy mam na liście np. 12 plików i ustawię, by ssał 2 pliki jednocześnie to pobiera dobrze i pobierze z czasem te 12 plików, ale gdy nakażę mu ssać 3 pliki na raz to ssie tylko dwa, trzeciego nie tyka wcale (tzn. wątek się wykonuje i zatrzymuje prawdopodobnie na powyższej linii i stoi...). Sprawdziłem, czy np. w firefoxie (i jDownloaderze) pobiorę jednocześnie np. 3 lub więcej plików i udaje się więc serwer chyba nie ogranicza ilości połączeń no i tu wysiadam. :-( // dziwne to wszystko, nie rozumiem w jaki sposób firefox, czy jdownloader nawiązują dowolną ilość z tym serwerem, a ja mogę max dwa :( Dodałem do listy pliki z innego serwera (lepiej późno niż wcale) i pobierało mi i 4 pliki na raz (ale dwa z tylko z tego głupiego serwera, z innych dowolną ilość). Zatem problem rozwiązany. Ale czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jakim cudem firefox i inne programy pobierają jednocześnie dowolną ilość plików? :/
2010-05-24 23:53:27
Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 Następna



komputery, oprogramowanie